Презентація "Угорські королі династії Арпади"

Про матеріал
Арпа́ди — династія угорських князів, потім королів. Заснована князем Арпадом близько 890 року, який об'єднав угорські племена і, знищивши Великоморавську державу, заснував Угорщину.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

КОРОЛІ УГОРЩИНИ (ДИНАСТІЯ АРПАДИ)

Номер слайду 2

Стйфан I — останній угорський князь (997—1000) і перший король Угорщини (1000/1001—1038). Представник династії Арпадів. Національний герой Угорщини. Прізвисько — Свят́ий. Запровадив у країні християнство, видав збірник законів. Стефан заснував щонайменше одне архієпископство, шість єпископств та три бенедиктинські монастирі, завдяки чому церква в Угорщині розвивалася незалежно від архієпископів Священної Римської імперії. Він заохочував розповсюдження християнства, застосовуючи суворі покарання за ігнорування християнських звичаїв. Його система місцевої адміністрації базувалася на графствах, організованих навколо фортець і під управлінням королівських чиновників.

Номер слайду 3

Петро Орсеоло або Петро Венеціанець — другий король Угорщини, син молодшої сестри Стефана I Святого і венеціанського дожа Оттона Орсеоло (сина дожа П'єтро II) . Спочатку Петро продовжував політику свого дядька, спрямовану на зміцнення держави і посилення християнської релігії. Він заснував ряд монастирів, з його ім'ям пов'язано підставу Будайського приходу, єпископства в Ваці і будівництво базиліки в місті Печ. Угорські хроніки підкреслюють, що Петро вважав за краще товариство німців, «які ревли як дикі звірі», і італійців, «які щебетали, як ластівки»,, що зробило його непопулярним серед своїх підданих.

Номер слайду 4

Самуїл Аба— нащадок угорських родових ватажків, проголошений під час антифеодального повстання 1041 року королем Угорщини. Був одружений із сестрою короля Стефана I Святого. Спираючись на селянство, намагався відновити общинну власність на землю. Стратив багато представників знаті.

Номер слайду 5

Андрій I — угорський король (1046-1060) із династії Арпадів. У 1031-1046 роках Андрій І, переслідуваний королем Стефаном I Святим, разом із братами Левентом і Белою I перебував у Київській державі.

Номер слайду 6

Бе́ла I — угорський король з династії Арпадів, молодший брат короля Андрія I. За час свого короткого (три роки) правління Бела I провів ряд успішних реформ. Встановивши законодавче регулювання міри, ваги та монетної системи, Бела, таким чином, став першим упорядником торгових відносин у середньовічній Угорщині. Також він заклав парламентського представництва, вперше запросивши на збори в Секешфехерварі (Штульвейссенбурге) не все дворянство країни, а лише по два представники від кожного комітату.

Номер слайду 7

Соломон (Шаламон) I (1052 — 1087) — король Угорщини у 1063–1074 роках. Онук Великого князя Київського Ярослава Мудрого та його другої дружини Інґіґерди. Протягом 1083—1085 років Соломон намагався повернути собі престол. У 1083 році він узяв участь у змові проти короля Ласло І, але заколот не вдався — і Соломон утік до печенігів, де одружився з дочкою хана

Номер слайду 8

Геза I — угорський король з династії Арпадів. Старший син короля Бели I. Правління Гези було недовгим і неспокійним. Практично всі його зусилля були спрямовані на подальше поширення в Угорщині християнства і на боротьбу з двоюрідним братом Шаламоном, що не залишає надії повернути собі відібраний престол. Причому перше вдавалося Гезі набагато краще за друге. Йому приписують зведення собору в Ваці і глибоку, щиру особисту побожність, за яку він був прозваний Благочестивим.

Номер слайду 9

Владислав I або Ласло І — король Угорщини з династії Арпадів з 27 квітня 1077 по 29 липня 1095 року, відомий також як Ласло І Святий. Один з найвідоміших королів Угорщини. Упродовж 1091—1095 років — фактичний правитель більшої частини Хорватії. Тесть Ярослава Святополковича.

Номер слайду 10

Коломан І — король Угорщини з 1095 року та Хорватії з 1097 року. Походив з династії Арпадів. Син Ґези I та графині Софії Луз. На початку володарювання вимушений був вести війну за владу із своїм братом Алмошем, яка завершилася на користь Коломана. Зміцнив королівську владу. Створив письмовий звід угорських законів у 1100 та 1115 роках. Перший закріпив правило застосування Божого суду (випробування водою). Другий — регулював суперечки поміж християнами та юдеями.

Номер слайду 11

Стефан II — угорський король (1116— 1 березня 1131) з династії Арпадів. Стефан II ратував за продовження облоги, але його наближені наполягли на поверненні до Угорщини, пригрозивши позбавити влади короля в разі відмови. У 1126 році засліплений герцог Альмош, спираючись на своїх прихильників з числа мадярської знаті, в черговий раз спробував захопити угорський трон і, зазнавши чергової невдачі, втік до Візантії. Назрівала війна з візантійцями, і Стефану довелося, нарешті, замирився з чехами, а заодно і з німцями.

Номер слайду 12

Бела II Сліпий — угорський король з династії Арпадів (1131—1141). Син угорського прицна Алмоша та руської князівни Предслави Святополківни. Під початком Белоша угорське військо знову приєднало до території королівства частину Далмації (1136) і захопило Боснію (1137), герцогом якої був призначений малолітній королівський син Ласло. У 1139 році тридцятитисячне угорське військо взяло участь у міжусобній війні руських князів. Угорці облягали Чернігів у складі армії Київського князя Ярополка, сина Мономаха. Чернігівський князь Всеволод Ольгович змушений був просити миру.

Номер слайду 13

Ге́за ІІ — угорський король між 1141 та 1161 роками з династії Арпадів. Онук руської князівни Предслави Святополківни, правнук Великого князя Київського Святополка ІІ, прапраправнук Великого князя Київського Ярослава Мудрого. Одружений з дочкою Великого князя Київського Мстислава Володимировича Єфросинією. У 1146 році зупинив брата попереднього короля Іштвана ІІ, який хотів заволодіти Угорщиною та спирався на німців.

Номер слайду 14

Ласло II — король Угорщини з династії Арпадів. Як молодший син короля Бели II, він міг отримати трон тільки за допомогою Візантійської імперії в боротьбі зі своїм племінником королем Стефаном III після смерті свого старшого брата, короля Гези II. Хоча більшість угорської знаті визнало його, ґрунтуючись на давній — ще дохристиянської — традиції, згідно з якою старший чоловік в роду мав переважне право на владу в обхід синів померлого правителя, глава Католицької церкви Угорщини архієпископ Лукаш не визнав законність його правління.

ppt
Додав(-ла)
Нестерчук Юлія
Додано
25 липня 2021
Переглядів
1475
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку