Презентація "Україна багатокультурна"

Про матеріал
У розробці представлено матеріал до уроку «Україна багатокультурна» в 5 класі з курсу «Досліджуємо історію і суспільство» (інтегрований курс). Розкрито що таке полікультурність, які корінні народи та національні меншини проживають в Україні та які права вони мають.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Україна багатокультурна

Номер слайду 2

План1. Що таке полікультурність? 2. Які права мають корінні народи та національні меншини в Україні?

Номер слайду 3

1. Що таке полікультурність? Протягом століть на українських землях проживали різні народи, які шляхом взаємодії та взаємовпливу культур, традицій та вірувань створювали неповторний колорит нинішнього полікультурного простору України. Полікультурність - співіснування та розвиток різноманітних культур, традицій, вірувань у межах однієї спільноти людей, суспільства.

Номер слайду 4

Результати Всеукраїнського перепису 2001 р. Згідно результатів Всеукраїнського перепису 2001 року етнічний склад України становлять: українці, росіяни, білоруси, молдавани, кримські татари, болгари, угорці, румуни, поляки, євреї, вірмени, греки, караїми, кримчаки, гагаузи та представники/представниці інших етносів.

Номер слайду 5

Працюємо разом! Ознайомтеся з текстом підручника ( с. 148) та визначить у чому полягає полікультурність в Україні.

Номер слайду 6

Основні 0знаки полікультурності рівноправність етнокультурних спільнот, рівні умови для їх існування; усвідомлення кожною особистістю своєї культурної ідентичності; міжкультурні взаємини в різних сферах життя; терпимість і толерантність. У полікультурному суспільствівідносини між представниками різних культур мають ґрунтуватися на засадах рівноправності, взаємоповазі, взаєморозумінні, визнанні рівноцінності кожної культури.

Номер слайду 7

2. Які права мають корінні народи та національні меншини в Україні?Українська держава гарантує всім народам, національним групам, громадянам, які проживають на її території, рівні політичні, економічні, соціальні та культурні права. Згідно результатів останнього перепису населення України більшу частку населення становлять українці (77,8%). У певних випадках представників інших національностей та народів називають корінними народами та національними меншинами.

Номер слайду 8

Корінні народи України Корінний народ України - етнічна спільнота, яка сформувалася на території України, становить етнічну меншість у складі її населення і не має власного державного утворення за межами України. До корінних народів України належать кримські татари, караїми, кримчаки, гагаузи. Згідно законодавства вони мають право на самовизначення у складі України, на відродження та розвиток своїх духовних, релігійних та культурних традицій і звичаїв; співпрацю із закладами освіти задля забезпечення вивчення своєї мови, історії, культури корінного народу. На відміну від національних меншин, корінні народи не мають етнічно спорідненої держави за межами країн проживання.

Номер слайду 9

Національні меншини в УкраїніНаціональні меншини - групи громадян України, які не є українцями за національністю, виявляють почуття національного усвідомлення та спільності між собою. До найбільших національних меншин в Україні належать росіяни,білоруси, молдовани, болгари, угорці, поляки, румуни, євреї, вірмени, греки. Українська держава гарантує всім меншинам права користування і навчання рідною мовою чи вивчення рідної мови в державних освітніх закладах або через національні культурні товариства, розвиток національних культурних традицій, задоволення потреб у літературі, мистецтві, засобах масової інформації.

Номер слайду 10

Проживання національних меншин на території України (за переписом 2001 р.)

Номер слайду 11

Дослідницька робота «Співіснування різних культур» Кожна група обирає собі певну етнічну спільноту України (кримськотатарську, угорську, румунську, польську, єврейську, вірменську, ромську, арабську і т. ін), яку досліджує за таким алгоритмом:а) історичні факти про етнічну спільноту в Україні (дві – три ключові історичні події);б) традиції та вірування етнічної спільноти;в) відомі представники/представниці цієї спільноти. Результати свого дослідження представте однокласникам/однокласницям у формі розповіді чи презентації.

Номер слайду 12

Обговорюємо! Що спільне і відмінне у традиціях, віруваннях та історичних долях етнічних спільнот?

Номер слайду 13

Домашнє завдання. Опрацювати параграф 25 ; відповісти на запитання на с. 150 усно; скориставшись додатковими джерелами інформації, відшукайте імена представників різних етносів, які залишили яскравий слід в історії та культурі України. Результати представте у вигляді презентації або повідомлення.

pptx
Додано
12 травня 2023
Переглядів
979
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку