Презентація "Україна на початку німецько - радянської війни".

Про матеріал
У грудні 1940 року німецьке командування розробляє план розгрому СРСР у блискавичній війні, що отримав назву «Барбаросса». 22 червня 1941 року по радіо оголосили, що о 4 ранку Німеччина, без оголошення війни, напала на Радянський Союз. Розпочалася німецько-радянська війна 1941-1945 років, яку в Радянському Союзі одразу охрестили Великою Вітчизняною (з метою ідеологічного наповнення). Перші дні війни стали жахом для мирного населення й випробовуванням - для військових та перевіркою для керівництва країною. Відступаючи, радянське керівництво зуміло організувати евакуацію на схід промислових підприємств, наукових установ тощо. Усе, що могло бути потенційно корисним ворогові, але його евакуювати не вдавалося, знищували. Подібно древнім скіфам, радянські війська застосували тактику «випаленої землі». Протягом 1941 - 1942 рр. вся територія України була окупована нацистськими військами, було встановлено "новий порядок".
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Вчитель історіїХарук В. Р. Україна на початкунімецько – радянської війни(1941 – 1942 рр.) Ліснохлібичинський ліцей

Номер слайду 2

Україна на початкунімецько – радянської війни

Номер слайду 3

Україна на початкунімецько – радянської війни. Політичне і соціально – економічне становище України перед німецько – радянською війною : У березні 1939 р. XVIII з’їзд ВКП(б) затвердив третій п’ятирічний план розвитку народного господарства СРСР на 1938-1942 рр. Планова мілітаризація народного господарства здійснювалася під наглядом створеного в 1936 р. Наркомату оборонної промисловості СРСР. У січні 1939 р. його розукрупнили на чотири самостійні наркомати: авіапромисловості, суднобудівної промисловості, озброєння і боєприпасів. У Червону армію почали надходити зразки досконалої техніки: реактивні міномети БМ-13 («Катюші»), середні танки Т-34, винищувачі ЯК-І і МІГ-3, напівавтоматичні зенітні гармати і великокаліберні зенітні кулемети. Однак промисловість не встигала з тиражуванням цих зразків. Чисельність Червоної армії влітку 1941 р. збільшилася майже до 5 млн бійців і командирів. Основна частина цих сил зосереджувалася вздовж західного кордону. Уряд запровадив низку жорстких заходів для зміцнення трудової дисципліни. П’ятихвилинне запізнення загрожувало позбавленням волі. Заборонявся самовільний перехід на іншу роботу. Робочий день було подовжено на годину. Створювалася єдина система державних трудових резервів, яка базувалася на примусовій мобілізації учнів для ремісничих шкіл, залізничних училищ і шкіл фабрично-заводського навчання.

Номер слайду 4

Україна на початкунімецько – радянської війни. Директива № 21 (план „Барбаросса”) – 18 грудня 1940 р. Група армій „Північ”Група армій „Центр”Група армій „Південь”генерал-фельдмаршал В. фон Леебгенерал-фельдмаршал В. фон Бокгенерал-фельдмаршал Г. фон Рунштедт. Бліцкриг

Номер слайду 5

Україна на початкунімецько – радянської війниstyle.opacity

Номер слайду 6

Україна на початкунімецько – радянської війни. Український фронт

Номер слайду 7

Україна на початкунімецько – радянської війни

Номер слайду 8

Україна на початкунімецько – радянської війни. Відступ Червоної Армії супроводжувався застосуванням тактики „випаленої землі” : Пожежа на Хрещатику, влаштована більшовиками До початку німецько-радянської війни багата сировинна база та численні кваліфіковані фахівці в Україні становили  величезну частинну воєнно-промислового комплексу СРСР. Евакуація людей, промислового обладнання, сільськогосподарської техніки та худоби з території України стала однією з найбільш драматичних сторінок початкового етапу цієї війни. Відступ Червоної армії у 1941-1942 роках з території України супроводжувався застосовуванням тактики «випаленої землі». Підрив військами НКВС греблі Дніпрогесу

Номер слайду 9

Україна на початкунімецько – радянської війни. Бойові дії на території України під час радянсько-німецької війни (червень 1941 – листопад 1942 р.)Танкова битва в районіЛуцьк – Рівне – Броди 23 – 29 червня 1941 р. Найбільша танкова битвапочаткового етапу німецько – радянської війни. Нацисти підпалили Луцьк

Номер слайду 10

Україна на початкунімецько – радянської війни. Бойові дії на території України під час радянсько-німецької війни (червень 1941 – листопад 1942 р.)Результат :оточення і подальша загибель 6-ї та 12-їармій Південного фронту Червоної АрміїБитва під Уманню1 – 7 серпня 1941 р.

Номер слайду 11

Україна на початкунімецько – радянської війни. Бойові дії на території України під час радянсько-німецької війни (червень 1941 – листопад 1942 р.)Результат :перемога німецьких військ та оточення радянських військ Оборона Києва (72 дні)7 липня – 19 вересня 1941 р.

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Україна на початкунімецько – радянської війни. Бойові дії на території України під час радянсько-німецької війни (червень 1941 – листопад 1942 р.)Результат :перемога німецько-румунських військ, але Одеса стала прикладом подвигу народу. Оборона Одеси (73 дні)5 серпня – 16 жовтня 1941 р.

Номер слайду 14

Україна на початкунімецько – радянської війни. Бойові дії на території України під час радянсько-німецької війни (червень 1941 – листопад 1942 р.)Результат :перемога німецько-румунських військ, втрата Криму полегшила ворожий наступ на Кавказ Оборона Севастополя (250 днів)30 жовтня 1941 р. – 04 липня 1942 р.

Номер слайду 15

Україна на початкунімецько – радянської війни

Номер слайду 16

Україна на початкунімецько – радянської війни

Номер слайду 17

Україна на початкунімецько – радянської війни

Номер слайду 18

Україна на початкунімецько – радянської війни

Номер слайду 19

Україна на початкунімецько – радянської війни

Номер слайду 20

Україна на початкунімецько – радянської війни „Поліська Січ” Підпільна збройна формація, створена на Поліссі (Рівненщина, Північна Україна) влітку 1941 року отаманом Тарасом Бульбою (Боровцем). „Бульбівці” воювали як проти нацистів, так і проти радянських військ. Тарас Боровець(Бульба)

Номер слайду 21

Україна на початкунімецько – радянської війни ОУН за допомогою «похідних груп» (10-15 чол.) прагнула поширити свій вплив на східні і південні області України. Збагнувши, що Німеччина розглядає Україну як колонію, ОУН(Б) почала створювати власні збройні сили – Українську Повстанську армію (УПА)

Номер слайду 22

Україна на початкунімецько – радянської війни. Березень 1941 – перші контакти ОУН з Вермахтом (Збройні сили Німеччини) і абвером (німецька військова розвідка). Березень - квітень 1941 р. – створення з членів ОУН батальйонів „Нахтігаль ім. С. Бандери” (соловей, капітан Р. Шухевич) і „Роланд ім. Є. Коновальця і С. Петлюри” (майор Є. Побігущий)Побігущий (Рен) Євген. Шухевич (Чупринка) Роман

Номер слайду 23

Україна на початкунімецько – радянської війни

Номер слайду 24

Україна на початкунімецько – радянської війниstyle.opacity

Номер слайду 25

Україна на початкунімецько – радянської війни

Номер слайду 26

Громадянська освіта

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Каліщук Ольга Олександрівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
18 лютого 2022
Переглядів
2447
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку