Презентація " Україна в період загостення кризи радянського суспільства"

Про матеріал
Презентація створює можливості: - пригадати найважливіші події 2 попередніх періодів; - з'ясувати причини активізації дисидентського руху та форми його прояву; - зорово запам'ятати найвідоміших представників дисидентського руху; - звернути увагу на зміни в економіці; - використати інтерактивні прийоми "Поясніть, чому?", "Я думаю, що ... ", "Перевір себе", методу "Прес" для закріплення вивченого матеріалу.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Україна в умовах десталінізаціїУкраїна в період загострення кризи радянського суспільства. Україна в повоєнні роки1945 – 1953 роки1953 – 1964 роки1964 – 1985 роки-Співставте назви періодів історії України з їх хронологічними межами

Номер слайду 2

Прийом «Чи знаєте ви?»-Що Україна в повоєнні роки стала співзасновницею ООН? Коли саме?- Хто ж очолив українську делегацію на Міжнародну установчу конференцію ООН: Д. Мануїльський чи О. Палладін?- Депортація українців на зх. та сх. землі Польщі називалася операція «Вісла»( квітень 1947 р.) чи операція «Захід» (жовтень 1947)?- З яких областей висилали українців до Казахстану та Сибіру? Чому? - Відомим хірургом-офтальмологом був В. Філатов чи С Лєбєдєв?- На Міжнародній виставці у1954 році експонувалися 3 картини («Цар-колос», «Берізка», «Колгоспне поле») Катерини Білокур чи Тетяни Яблонської?- Повстання в таборах ГУЛАГу відбулися за часів Й. Сталіна чи М. Хрущова?- Хто проголосив доповідь «Про культ особи Сталіна»?- Заходи для поновлення репутації репресованих – це відлига чи реабілітація?- Які зміни відбулися в складі земель УРСР в 1954 році?- «Житлова революція» відбулася за часів Й. Сталіна чи М. Хрущова?- Кого і чому засудили в 1961 році до ув’язнення на 10-15 років за «Зраду Батьківщини», якої саме?

Номер слайду 3

Картини Катерини Білокур

Номер слайду 4

Номер слайду 5

1924 – 1953 роки 1953 – 1964 роки

Номер слайду 6

Який період в історії України, пов’язаний з цими керівниками?1. Україна в перші повоєнні роки;2. Україна в умовах десталінізації. Перегляньте ілюстрації і проаналізуйте їх зв’язок з вивченими періодами.

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Україна в період загострення кризи радянського суспільства1964 – 1985 роки

Номер слайду 11

1964 – 1985 роки

Номер слайду 12

І секретарі Центрального комітету Комуністичної партії України1963-1972 роки 1972-1989 роки

Номер слайду 13

1977 рік в СРСР, 1978 рік в УРСР – прийняття Конституцій. Причини:- відставання СРСР від США;- роз’яснення, що переходу від соціалізму до комунізму не може бути без перехідного періоду;- має існувати так званий «розвинутий соціалізм» - матеріально-технічна база для побудови комунізму. Зміни в Конституції:1. Конституція розвиненого соціалізму;2. Ст.6 «Керівною і спрямовуючою силою радянського суспільства, ядром його політичної системи … є Комуністична партія Радянського Союзу»

Номер слайду 14

Причини активізації дисидентського руху- перехід влади від реформ до консерватизму (командно- адміністративної системи);- консерватори-керівники припиняють кампанію десталінізації,відбувається перехід до неосталінізму;- для придушення опозиції влада вдається до арештів інтелігенції в Києві та Західній Україні (вилучають друкарські машинки та 300 примірників самвидаву).

Номер слайду 15

Течії опозиціїДисидентський рух(трансформувався)Правозахисний рух. Кримсько-татарський національний рух

Номер слайду 16

Дисидентський рух. Самвидав1965 Кінотеатр «Україна» в КиєвіПрем’єра фільму С. Параджанова«Тіні забутих предків»Листи - петиції до ЦК КПРС та ЦК КПУ1970 рік Львів Перший номер «Українського вісника»Редактор В. Чорновіл1976 рік Київ «Українська Гельсінська група»Голова Микола Руденко О. Бердник. П. Григоренко(генерал-майор)Мустафа Джемілєв. Очільник кримсько-татарського національного руху

Номер слайду 17

Номер слайду 18

Номер слайду 19

Номер слайду 20

Номер слайду 21

Прийом «Пояснити, чому?»1. Чому відновився дисидентський рух? Кого називають дисидентами? 2. Чому прем’єра фільму С. Параджанова «Тіні забутих предків» стала мітингом протесту проти переслідувань владою інтелігенції?3. Чому дисидентський рух трансформувався в правозахисний?4. Чому в 1977 році почалися арешти учасників УГГ?5. Чому в УРСР розпочався кримськотатарський національний рух? Хто його очолив?6. Назвати історичних персоналіїв даного періоду (17-20 слайди)

Номер слайду 22

Розвиток економіки1. Скасування деяких реформ М. Хрущова: обмеження розмірів присадибних ділянок – розміри збільшилися – 1959-1963 (обмеження щодо утримання худоби і птиці не скасували – не колгоспники мали право утримувати по 1 корові, телятку, свиноматці, 20 вуликів); 2. У 1965 році ліквідували раднаргоспи і повернулися до міністерств: 11 союзно-республіканських (до відання перейшло 6 тис. підприємств), 7 республіканських (до відання перейшло 587 підприємств);3. 1966-1970 роки (8 п’ятирічка)– економічна реформа, розроблена головою уряду СРСР О. Косигіним: розширення прав підприємств (скорочення планових показників, залишення частини прибутку в розпорядженні підприємств, посилення матеріального стимулювання працівників, запровадження замість валового планового показника – обсяг реалізованої продукції). Висновок: права міністерств не обмежувалися, економіка залишалася директивною, командною.

Номер слайду 23

Прийом «Я думаю, що …»1. Кого з керівників України звинуватили «в проявах націоналізму» і ... .2. У жовтні 1977 року, напередодні 60-річчя більшовицької революції, було урочисто прийнято … і в Україні … .3. Згідно нової Конституції в СРСР почалося будівництво …, а в ст. 6 мова йшла про … .4. УРСР, відповідно до переходу від раднаргоспів до міністерств, стала більш залежною від …, тому, що … .5. Економічна реформа О. Косигіна була сприятливою для розвитку економіки тому, що … .6. Провал економічної реформи відбувся тому, що окремі елементи ринкового регулювання не дали впровадити … .

Номер слайду 24

Причини кризових процесів в індустрії України1. Зменшення частки загальносоюзних капіталовкладень з 6,8 % до 2,1% (пріоритет надавали східним регіонам СРСР);2. Основна частка капіталовкладень виділялася на розвиток Донбасу (устаткування застаріло, наприклад в цукровій промисловості використовували техніку 19 ст.) і Кузбасу:3. 1977 рік – рік народження української атомної енергетики – введення в дію Чорнобильської атомної станції (для задоволення потреб в електроенергії країн РЕВ, придбання імпортних продовольчих і промислових товарів);4. Командна економіка була непридатна до залучення досягнень науково-технічного прогресу.5. Вичерпування ресурсів України. Через Україну йшли газопроводи та нафтопроводи із Західного Сибіру до Східної Європи (країн РЕВ).

Номер слайду 25

Розвиток сільського господарства 1. Проблеми в постачанні с/г продукції, неспроможність колгоспів і радгоспів нагодувати міське населення призвели до збільшення капіталовкладень в його розвиток.2. Установили плани заготівлі, підвищили заготівельні ціни.3. Збільшили асигнування на підвищення технічного рівня с/г (нову техніку, запчастини).4. Ввели гарантовану оплату праці колгоспникам.

Номер слайду 26

1982 рік – запровадження Продовольчої програми СРСР, як турбота про населення.3. Головні напрями розвитку с/г: електрифікація, хімізація, меліорація, механізація, розширення посівних площ. Негативні наслідки: найродючіша придніпровська земля перетворилася на дно штучних морів, надмірна хімізація призвела до вирощування продуктів, що стали небезпечними для здоров’я, активізувалися ерозійні процеси. Отже, Продовольча програма провалилася.

Номер слайду 27

Меліорація - комплекс заходів щодо корінного поліпшення угідь та підвищення родючості ґрунтів, створення сприятливих умов для вирощування. (Зрошування полів водою)Хімізація - застосування мінеральних добрив, хімічних засобів захисту рослин, регуляторів росту рослин, кормових добавок. Ерозія - процес руйнування верхнього шару землі - ґрунту або гірських порід водним потоком (водна ерозія), вітром (вітрова ерозія), льодом. (Розоренням пасовищ)

Номер слайду 28

Прийом «Перевір себе»1, З якою метою і коли було прийнято Продовольчу програму?2. Головні напрями підвищення рівня розвитку с/г.3. Чи мали ці напрями негативні наслідки?4. Розкрити суть понять «хімізація», «ерозія», «меліорація», «механізація».5. Чому Продовольча програма провалилася?6. Який рік і чому вважається днем народження української атомної енергетики?7. Чому через Україну, звідки і куди саме, йшли газопроводи та нафтопроводи?8. Чому в УРСР не вистачало продовольства та промислових товарів?9. Чому за цими товарами стояли черги? 10. Як покривався цей дефіцит товарів?11. Спекуляція – це наслідок дефіциту?

Номер слайду 29

Застійні явища:дефіцит – перевищення попиту над пропозицією;спекуляція – купівля будь-якого товару і його перепродаж по вищій ціні.

Номер слайду 30

Етносоціальні зміни - Збільшення кількості населення (41 млн- 51 млн); - спад приросту населення: 1971-1975 роки – 0,7%, 1981-1985 роки – 0,3%; - зміни у віковій структурі: зменшення кількості молоді, особливо на селі; старіння населення, особливо на селі; - збільшення кількість міського населення: 1965 рік – 51%, 1985 рік – 65%; - міграційні процеси (с.87); - на селі колгоспники ставали робітниками, жінки – службовцями.

Номер слайду 31

Метод «Прес» Я вважаю, що … Тому що … Наприклад, … Отже, … .1. Назвіть позитивні зрушення в соціальній сфері життя людей.2. Чи був в УРСР в даний період процес депопуляції?3. Головними причинами відтоку населення із села до міста було те, що … .4. Найбільш заселеними областями УРСР були … .5. Соціальний статус кого був більш привабливішим і чому?6. Чому прошарок інтелігенції постійно збільшувався?7. Привілейованою верствою населення була радянська номенклатура. Хто це? Які ж вони мали привілеї? 8. Чи відбулися зміни в національній структурі населення УРСР?

Номер слайду 32

Розвиток культури1. Відродження історичної пам’яті українства: - дослідження українською діаспорою США, Канади, Великої Британії причин та наслідків голодомору 1932-1933 років; - 1989 рік - визнання світовою спільнотою голоду 1932-1933 року – геноцидом ; -українці стали досліджувати голодомор (І. Драч, подружжя Маняк); - розпочалося дослідження сторінок історії України в діаспорі (О. Пріцак, Р. Шпорлюк - США, П. Яцик -Канада).

Номер слайду 33

Розвиток освіти Причини, що вплинули на цей процес: - розвиток економіки вимагав кваліфікованої робочої сили; - для поширення радянської ідеології (історія КПРС, політекономія, філософія – «радянський народ»). Зміни в освіті:- 1966 рік – перехід до обов’язкової 10-річної освіти;- 1969 рік – керівництво освітою здійснювало Міністерство освіти СРСР;- 1968 рік – відновлення військових кафедр в ВНЗ;- 1972 рік – введення обов’язкової військової підготовки в середніх школах УРСР;- з’явилися нові університети: Донецький, Сімферопольський, Запорізький, Прикарпатський, Волинський.-

Номер слайду 34

Розвиток науки (науковий центр – Академія наук УРСР та її наукові інститути)Відомі вчені: Микола Амосов – хірург, засновник і керівник інституту серцево-судинної хірургії (уперше в світі запровадив медичні прилади (протитромбові протези, протези серцевих клапанів, апарат штучного крововообігу), автор 200 наукових праць; Олег Антонов – авіаконструктор, керівник розробок в галузі авіації: транспортних літаків АН-22 «Антей», Ан-24 «Руслан».

Номер слайду 35

Українське мистецтво. Живопис: Марія Примаченко («наївне мистецтво»-народні картинки): «Гороховий звір»; події 2 воєн, Голодомору, аварії на ЧАЕС; 2009 рік – ЮНЕСКО оголосив роком М. Примаченко. Скульптура: Володимир Бородай – пам’ятник засновникам Києва в Києві. Кіно: Кінорежисери: Леонід Осика – «Камінний хрест»;Юрій Іллєнко – «Вечір на Івана Купала», «Білий птах з чорною ознакою»;Актор Іван Миколайчук – головні ролі у фільмах «Тарас Шевченко» та «Тіні забутих предків»

Номер слайду 36

Музичне мистецтво. Композитори: Б. Лятошинський, П. Майборода, О. Білаш, В.Івасюк ( пісні «Я піду в далекі гори», «Червона рута», «Водограй». Співала вся Україна і за її межами), І. Шамо. Виконавці пісень: С. Ротару, Н. Яремчук, В. Зінкевич. Спорт. Здобутки рекордсменів (неодноразові призери Олімпійських ігор): С. Бубка – стрибки з жердиною; В. Голубничий – спортивна ходьба;Ю Сєдих – метання молота;В. Борзов – спринтер;З. Турчинова – гандболістка. Футбол12 разів команда «Динамо» (Київ) ставала чемпіоном СРСР;1975 рік- Суперкубок Європи

Номер слайду 37

Створення неформальних молодіжних групхіпі (розкутість);панків, металістів, рок-групи (слухали музику);рокерів (швидка їзда на мотоциклах).

Номер слайду 38

Номер слайду 39

ТВОРИ ДИСИДЕНТІВІван Дзюба «Інтернаціоналізм чи русифікація»Михайло Брайчевський «Приєднання чи возз’єднання»В’ячеслав Чорновіл «Лихо з розуму»Євген Сверстюк «Собор з риштуванням»Володимир Мороз «Репортаж із заповідника імені Берія»В’ячеслав Чорновіл «Правосуддя чи рецедиви терору»Андрій Корягін «Пацієнти мимоволі»

Номер слайду 40

Домашнє завдання. Опрацювати параграфи 20,21.1. Хто сприяв відродженню історичної пам’яті українства: українці УРСР чи діаспори? Пам’яті про що? Наведіть не менше 2 прикладів.(3 бали)2. Як ви вважаєте для розвитку освіти в період застою (кризи) склалися сприятливі умови? Довести, чому так думаєте. (3 бали)3. Чим прославилися ці українці: В.Івасюк, М. Примаченко, М. Амосов, О. Антонов, С. Ротару? (Про кожного з них не менше 3 речень. Використайте дані Інтернету) (5 балів)

Номер слайду 41

Усний залік Дати 1965 рік, 1970-1972 роки, 1976 рік, 1977 рік, 1982 рік.Історичні персоналіїІван Дзюба, Петро Григоренко, Микола Руденко, В’ячеслав Чорновіл., Михайло Брайчевський, Олег Антонов, Сергій Параджанов, Іван Миколайчук, Володимир Івасюк, Леонід Биков, Олесь Гончар, Мустафа Джемілєв, Микола Амосов, Марія Примаченко, Володимир Бородай.

pptx
Додано
13 березня 2023
Переглядів
540
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку