Презентація " Відновлення незалежності України"

Про матеріал
Презентація сприяє: - ознайомленню з політичними та економічними реформами періоду "перебудови"; - з'ясуванню причин активізації національно-демократичного руху; - вивченню особливостей шляху змін у свідомості людей та їх результатів і значення в історії України; Для закріплення матеріалу використано прийоми " Чи знаєте ви?", "Подумай і дай відповідь", тести. - -
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Відновлення незалежності України 1985 – 1991 роки

Номер слайду 2

Номер слайду 3

М М. Горбачов Генеральний секретар секретар ЦК КПРС ЦК КПРС Квітневий Пленум ЦК КПРС 1985 року взяв курс на перебудову (політичні та економічні реформи)

Номер слайду 4

І секретарі ЦК КПУ 1972-1989 роки 1989-1991 роки. Володимир Щербицький Володимир Івашко

Номер слайду 5

Реформи1985 рік – подолання пияцтва та алкоголізму:1. Закриття відділів продажу спиртних напоїв у магазинах (відводився 1 магазин);2. Адміністративні стягнення за появу в публічних місцях, на роботі в нетверезому стані (штраф, арешт на 15 діб);3. Вилучення самогонних пристроїв;4. Крим – вирубка винограду.

Номер слайду 6

1986 рік – боротьба з нетрудовими доходами:1. Обмір дачних та особистих будинків;2. Переслідування людей, які займалися ремонтом, продажем продовольства, пошивом одягу, взуття (штрафи)Видано:1986 рік - Закон «Про індивідуальну трудову діяльність»;1988 рік - Закон «Про кооперативи в СРСР»;Нове «Положення про колгоспи» (надавалося право колгоспникам брати землю в оренду). (Бажаючих було мало, адже для обробітку землі та перевезення потрібна техніка, а її на селі було мало)

Номер слайду 7

26 квітня 1986 рік – аварія на ЧАЕС (1977 році)Причини: низька якість проєкту й виготовлення установок. Наслідки: загибель людей; забруднення території; виселення людей з 30-ї км зони; онкологічні хвороби.

Номер слайду 8

Активізація національно-демократичного руху (опозиції) (причини: гласність, плюралізм) Демократичні сили України стали відкрито використовувати українську символіку. В авангарді (попереду) була інтелігенція. Неформальні організації: культурно-історичні;суспільно-політичні;екологічні;спортивні. Завдання (с.126-127)Зачитати назви організацій і зазначити їх спрямування

Номер слайду 9

ФОРМУВАННЯ БАГАТОПАРТІЙНОЇ СИСТЕМИПартія – добровільне об’єднання громадян, зареєстроване згідно із законодавством, має мету, програму, бере участь у виборах та політичних заходах (зборах, демонстраціях, страйках, мітингах…)1. Народний Рух України за перебудову (голова І. Драч): за створення Української держави та підписання нового союзного договору.2. Українська національна партія – за відновлення Української Народної Республіки.3. Українська Гельсінська спілка – за вихід України зі складу СРСР.

Номер слайду 10

Прийом «Чи знаєте ви?»1. Як називається і чому новий період в історії України?2. З якими керівниками СРСР та УРСР він пов’язаний?3. Чому керівництво вирішило взяти курс на перебудову, де про це йшла мова?4. Чому гласність і плюралізм стали причинами активізації національно-демократичного руху?.5. Чому подію, що сталася 26 квітня 1986 року називають трагедією?6. Що свідчить про активізацію національно-демократичного руху? (с.126-127)?

Номер слайду 11

Тема уроку «Перші альтернативні вибори (1990 рік). «Декларація про державний суверенітет України».«Революція на граніті»

Номер слайду 12

Революція на граніті (2-17 жовтня 1990 року)Причини:- підготовка Москвою нового союзного договору: невизнання суверенітету республік, заборона виходу з СРСР;- хвиля протестів проти підписання договору, за розпуск КПУ та націоналізацію її майна;- Народна Рада (опозиція) звинувачує уряд УРСР у бездільяності, вимагає відставки голови ВР Л. Кравчука і голови Ради Міністрів В. Масола. Акція політичного голодування студентів, організована молодіжними організаціями(Київ, 157 студентів з 24 міст України. Її очолили О. Доній, М.Іващишин та О. Барков)Вимоги:1. Недопущення підписання нового союзного договору.2. Проведення перевиборів Верховної Ради України.3. Повернення на територію УРСР українських солдатів і несення ними служби на її території.4. Націоналізація майна УКП та ЛКСМУ.5. Відставка голови Ради Міністрів В. Масола.17 жовтня 1990 року Верховна Рада УРСР розглянула вимоги студентів. Наслідки:1. Відставка голови Ради Міністрів В. Масола.2. Збільшення вікового цензу виборців до ВР – 25 років. Отже, влада була не готовою залучити молодь до політичного життя.

Номер слайду 13

Відновлення Кримської АРСР. Спроби союзної влади зупинити процеси демократизації, розпаду СРСР

Номер слайду 14

Передумови:-1944 рік – депортація татар з Кримського півострова на схід СРСР;- 1954 рік- передача Криму УРСР;- активізація кримськотатарського національного руху в період десталінізації (лідер Мустафа Джемілєв);- референдум у Криму (93% - позитивна відповідь за відновлення Кримської АРСР). Наслідки:1. 12 лютого1991 року – Закон УРСР «Про відновлення Кримської АРСР»;2. Повернення татар до Криму;3. Вибори до Меджлісу (парламенту). Голова Меджлісу М. Джемілєв

Номер слайду 15

Голова Меджлісу Кримської АРСР Мустафа Джемілєв

Номер слайду 16

Спроби союзної влади зупинити розпад СРСР1. Проведення у березні 1991 року референдумів в республіках СРСР (15): хто за новий союзний договір (Україна: за союзне -70%, за республіканське – 80%).2. 19-21 серпня 1991 року – спроба державного перевороту в Москві. Владу в Кремлі перебрав на себе Державний комітет з надзвичайного стану (ДКНС): вимоги: ввести надзвичайний стан і відкласти підписання нового союзного договору (М. Горбачов не погоджувався).3. Проти держперевороту виступили демократичні сили Росії на чолі з президентом Борисом Єльциним.4. 24 серпня 1991 року – Верховна Рада України ухвалила Акт Проголошення незалежності України. Д/з Опрацювати параграф 27 і презентацію. Ознайомитися зі змістом Акту Проголошення незалежності України на с. 144 «Мовою джерел» для обговорення на наступному уроці.

Номер слайду 17

Перший президент Ук України Леонід Кравчук (1991 – 1994 роки)

Номер слайду 18

Перевірка д/з Прийом «Подумай і скажи»- Чому в УРСР вирішувалося кримськотатарське питання і як саме? (використати дати слайду 14).- Чому і як союзна влада намагалася зупинити розпад СРСР? (слайд 16)- Чому Верховна Рада України ухвалила Акт проголошення незалежності України? Вступ до Акту (с. 144).- Про що йшла мова в Акті проголошення незалежності? (с.144)

Номер слайду 19

Утвердження незалежності України1. Всеукраїнський референдум 1 грудня 1991 року (всенародне голосування) – з 32 млн українців ствердну відповідь дали 28 млн. чоловік (90,3%).2. 1 грудня 1991 року одночасно з референдумом проведені вибори Президента на альтернативній основі (правом вибору з кандидатів: Леоніда Кравчука та В’ячеслава Чорновола). Пригадайте, що вам відомо про цих людей.3. Президентом обраний Леонід Кравчук: - авторитет і вагомий внесок у відновлення незалежності України;- збереження впливу комуністичної номенклатури.

Номер слайду 20

Наслідки1. 8 грудня 1991 року – Біловізька Пуща (Білорусія) –Угода про створення Співдружності Незалежних Держав (СНД). Її підписали Б.Єльцин (Росія), С. Шушкевич (Білорусія), Л. Кравчук (Україна).2. Незалежність України визнали в 1991 році: 2 грудня – Канада, Польща;3 грудня – Угорщина;4 грудня – Латвія і Литва;25 грудня – США.

Номер слайду 21

Українська діаспора – концентровані та розпорошені поселення українців за межами України. Східна (Росія, Казахстан)Західна (Канада, США, Польща)

Номер слайду 22

Д/з Опрацювати параграф 28. Переглянути слайди презентації 13-27. Підготувати коротке повідомлення про внесок української діаспори у відновлення незалежності України

Номер слайду 23

«Звільніть Мороза» («Free Moroz») – кричали українці під стінами посольства Радянського Союзу в Оттаві на початку 1980-х, розповідає Любомир Чабурський, колишній адвокат і менеджер IT-проектів, який навчався в той час у Торонто. Українці, які виїхали з України у повоєнні роки, були політично активні й постійно допомогали дисидентському рухові, виступаючи за визволення його членів: В’ячеслава Чорновола, патріарха Йосипа Сліпого, Валентина Мороза – та влаштовуючи голодування, пригадує Любомир Чабурський.

Номер слайду 24

Коли після серпневого путчу 1991 року постало питання підготовки до українського референдуму Вжесневський разом з канадськими активістами почали інформаційну кампанію на сході і півдні України, переконуючи людей проголосувати за Незалежність України. Підпільну друкарню на кошти Йосипа Терлецького організували у Києві, а звідти потягами упродовж трьох місяців розвозили мільйони інформаційних листівок «Актив Волі» та тисячі афіш. Більше того, знімали соціальну рекламу на підтримку Незалежності, тексти до якої писав Дмитро Павличко. «Все було масштабно, але засекречено», – згадує Борис Вжесневський.

Номер слайду 25

Коли 24 серпня 1991 року Україна стала незалежною, то у всіх країнах, де проживають українці, відбувалися урочистості, святкові віча. Завдяки українській діаспорі Канада перша визнала незалежність України. Канадський українець Ераст Гуцуляк купив і подарував Україні перше приміщення українського посольства в Оттаві.

Номер слайду 26

Суверенізація України на зламі 1990-х років. Мета: визначити політичні передумови суверенізації України; розкрити значення виборів до Верховної Ради України 1990 року; проаналізувати головні положення Декларації про державний суверенітет України; визначити причини, наслідки та значення Революції на граніті; формувати вміння, порівнювати, встановлювати причинно- наслідкові зв’язки, узагальнювати; виховувати гордість за свій народ, його героїчне минуле.

Номер слайду 27

1989 рік – зміна керівництва КПУ – на пленумі ЦК КПУ обраний В.Івашко;21 січня 1990 року – акція «Живий ланцюг» від Львова до Києва, в якому взяли участь 800 тисяч жителів України; Березень 1990 року – позачерговий з’їзд народних депутатів СРСР: запровадження посади Президента СРСР (Михайло Горбачов);скасування статті 6 Конституції СРСР та УРСР; 4 березня 1990 року – альтернативні вибори до Верховної Ради УРСР;16 серпня 1990 року – ухвалення Верховною Радою УРСР Декларації про державний суверенітет України.

Номер слайду 28

2. Робота з історичними термінами:«Живий ланцюг», стаття 6 Конституції СРСР та УРСР, альтернативні вибори, суверенітет, декларація.

Номер слайду 29

Альтернатива (один з двох)– необхідність вибору однієї з двох можливостей, що виключають одна одну. Березень 1990 року – альтернативні вибори до Верховної Ради України: Демократичний блок (очолила партія Народний Рух України (Іван Драч) та комуністична партія. Наслідки: - Верховна Рада працює на постійній основі; - сформувалося 2 депутатські блоки : комуністичний «За Радянську суверенну Україну» і опозиція «Народна Рада»; - розгляд питання про державний суверенітет України.

Номер слайду 30

16 липня 1990 року схвалено Декларацію про державний суверенітет України(2 депутати – проти;1 депутат – утримався)Працюємо з текстом Декларації.

Номер слайду 31

Основні положення «Декларації про державний суверенітет України»• народ України становлять громадяни республіки всіх національностей;• закріплено державний, народний, національний суверенітети, повноту і неподільність влади республіки в межах її території, незалежність і рівноправність у зовнішніх зносинах;• поділ державної влади на законодавчу, виконавчу, судову; 

Номер слайду 32

• виняткове право народу України на володіння, користування і розпорядження національним багатством;• самостійність України у вирішенні питань економіки, екології, культурного розвитку, зовнішньої і внутрішньої безпеки, міжнародних відносин;• миролюбна зовнішня політика, постійний нейтралітет;• гарантія права на вільний національно-культурний розвиток усіх національностей, що проживають на території України;• необхідність піклуватися про задоволення національно-культурних потреб українців за межами республіки.

Номер слайду 33

Тести1. Оберіть правильні твердження. Основні риси суспільно-політичного життя в Україні в 1985—1991 рр.: (3 бали)А) різке збільшення бажаючих вступити до КПРС та ВЛКСМ;Б) різке зростання інтересу читачів до публікацій періодичних видань, збільшення тиражів газет і журналів;В) перегляд та критичне переосмислення історії України;Г) проведення масових мітингів із вимогами припинити перебудову;Д) швидке формування і розвиток національно-демократичного руху.2. Розташуйте у хронологічній послідовності: (5 балів)А) Ухвалення Декларації про державний суверенітет Україн;Б) Альтернативні вибори до Верховної Ради України;В) Акція «Живий ланцюг» від Львова до Києва;Г) Революція на гранітіД) Скасування статті 6 Конституції СРСР та УРСР.

Номер слайду 34

3. Виписати у 2 колонки Причини та наслідки Революції на граніті: (3 бали)- підготовка нового союзного договору;- відставка прем’єр-міністра В. Масола;- віковий ценз виборців - 25 років;- в Москві не визнають державних суверенітетів республік;- проведення перевиборів до Верховної Ради УРСР;- заборона виходу зі складу СРСР.

Номер слайду 35

Домашнє завдання. Опрацювати параграф 26. Підготувати відповіді на питання щодо формування логічної (7-9 балів) та мовленнєвої компетентності. ( 10-12 балів) Вільний вибір

Номер слайду 36

Особливості розвитку культури та спорту. Відродження релігійного життя.

Номер слайду 37

Оновлення культурної сфери. Боротьба за відродження української мови (с.131)- Чому мова йде про відродження мови?- Хто вів боротьбу за утвердження української мови як державної?- Хто, коли і чому прийняв Закон «Про мови в Українській РСР»?- Як можна повернути історичну пам’ять?- Чому з’явилося багато газет? Яку назву вони мали? (с.131)- Назвіть творчі доробки інтелігенції: письменників, кінорежисерів. Фестиваль «Червона рута» – Чернівці – 1989 рік. Головна мета: сучасна модна пісня може звучати по-українськи.

Номер слайду 38

Релігійне відродження1. Відкриття нових церков, храмів. Повернення віруючим культових споруд, що використовувалися не за призначенням.2. 1989 рік – право на реєстрацію одержала УГКЦ, що у 1990 році провела собор УГКЦ у Львові, який проголосив легалізацію церкви. Митрополит Мирослав Любачівський.4. 1990 рік – відновлення УАПЦ. Митрополит Мстислав.4. 1990 рік - створення Української православної церкви. Митрополит Філарет1991 рік – Закон УРСР «Про свободу совісті та релігійні організації»

Номер слайду 39

Термінологія. Перебудова – політичні та економічні реформи для оновлення життя в СРСР. Гласність – часткова свобода слова та інформації, відмова від тиску на суспільство, переслідувань за переконання,, ліквідація цензури в СРСР. Плюралізм – можливість висловлювати власні думки, позицію, виникає багато партій, багато течій в політиці та релігії. Ринкові відносини – економічні відносини, за яких обмін товарами, послугами відбувається за цінами на основі попиту.

Номер слайду 40

Домашнє завдання. Підготуватися до усного заліку. Дати: квітень 1985 року, 26 квітня 1986 року, 1989 рік, 21 січня 1990 року, 4 березня 1990 року, 16 липня 1990 року, 2-17 жовтня 1990 року, 24 серпня 1991 року, 1 грудня 1991 рокуІсторичні персоналії: М. Горбачов, В. Щербицький, В.Івашин, І. Драч, О. Гончар, М. Любачівський, Філарет, М. Джемілєв, Л. Кравчук.

pptx
Додано
13 березня 2023
Переглядів
2934
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку