Презентація :"Україна в період загострення кризи радянської системи"

Про матеріал
Презентація дає можливість узагальнити знання та вміння учнів з теми Україна в період загострення кризи радянської системи.В презентації є завдання на повторення термінів,дат, історичних постатей,та вміння аналізувати історичні документи та карикатури.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Україна в період загострення кризи радянської системи

Номер слайду 2

КОЛИ ВІДБУЛАСЯ ПОДІЯ:. - призначення Шелеста першим секретарем ЦК КПУ..- перша велика хвиля арештів дисидентів.- маніфестація проти арештів в кінотеатрі «Україна».– Косигінська реформа.. - восьма «золота» п'ятирічка.– праця «Лихо з розуму» Чорновола.. - публікація роману Гончара «Собор». Лист «139-ти» Іван Дзюба, І. Світличний.. - Випуск журналу " Український вісник"- В. Чорновіл.- друга хвиля репресій Є. Сверстюк, В. Чрновіл, В. Стус.. - усунення Шелеста з поста першого секретаря ЦК КПУ.. - Утворення УГГ..- Конституція УРСС

Номер слайду 3

ПерсоналіїСторітелінг (з англ. Story – історія, а Telling- розповідати) – розповідь історій (від першої особи)Завдання: за фотографією впізнати історичну особу і від імені особи розповісти про себе, використовуючи прийом «Сторітелінг»

Номер слайду 4

С. Параджанов

Номер слайду 5

Петро Григоренко

Номер слайду 6

В’ячеслав Чорновіл

Номер слайду 7

Іван Дзюба

Номер слайду 8

Василь Стус

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Пояснити терміни:

Номер слайду 11

Номенклатура

Номер слайду 12

Правозахисник

Номер слайду 13

Дисиденти

Номер слайду 14

«Самвидав»

Номер слайду 15

Неосталінізм

Номер слайду 16

«Розвинений соціалізм»

Номер слайду 17

«Застій»

Номер слайду 18

Дефіцит

Номер слайду 19

Депопуляція

Номер слайду 20

Номер слайду 21

Номер слайду 22

Номер слайду 23

Номер слайду 24

Фотогалерея. Карикатури

Номер слайду 25

Розкрадання державного майна на робочих місцях. Яке явище радянської дійсності другої половини 1960-1980 рр. відображає карикатура:

Номер слайду 26

Номер слайду 27

Номер слайду 28

Номер слайду 29

Номер слайду 30

Прочитайте фрагмент історичного документа та виконайте завдання:«…[організація] ставить за мету:1) Сприяти ознайомленню широких кіл української громадськості з Декларацією Прав Людини.2) …активно сприяти виконанню гуманітарних статей Заключного Акта Наради з питань безпеки i співпраці в Європі.3) Домагатися, щоб на всіх міжнародних нарадах… Україна як суверенна європейська держава i член ООН була представлена окремою делегацією.4) З метою вільного обміну інформацією та ідеями домагатися акредитування в Україні представників зарубіжної преси…»- Яку назву отримала організація?- Коли була створена?

Номер слайду 31

Прочитайте уривок з інтерв’ю колишнього голови КДБ УРСР М. Голушки:«У карних кодексах… було передбачено відповідальність за антирадянську агітацію та пропаганду, наклепи на існуючий лад (ст. 62, 187 КК УРСР), застосування яких асоціюється із переслідуванням за інакомислення». Відповідні статті Кримінального кодексу використовувалися владою для боротьби з…..

Номер слайду 32

Коли та де відбулися події, описані в джерелі? . Про який процес свідчили події, описані в джерелі?

Номер слайду 33

Номер слайду 34

Номер слайду 35

ДЯКУЮ ЗА УВАГУ!

pptx
Додав(-ла)
Tokaruk Svitlana Ivanivna
Додано
1 лютого 2022
Переглядів
1541
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку