Презентація "Україна в роки Другої світової війни. Розгортання руху Опору в Україні"

Про матеріал

навчальна презентація до матеріалу § 33 підручника "Історія України", 10 клас (рівень стандарту) закладів загальної середньої освіти авторів Власов В. С., Кульчицький С. В., видавництво Літера ЛТД, 2018.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тема 6. Україна в роки Другої світової війни§ 33. Розгортання руху Опору в Україні.1. Три течії руху Опору.2. Особливості радянського партизанського руху.3. Роль УПА в націоналістичному русі Опору. 4. Суть українсько-польського протистояння.

Номер слайду 2

1. Три течії руху Опору. Рух Опору – визвольна боротьба на окупованих землях в роки Другої світової війни. Викликаний терором окупантів. Форми боротьби: 1) пасивна; 2) активна. Течії: 1) прорадянська - радянське підпілля і партизанський рух. Мета – сприяти звільненню України та відновленню комуністичного режиму;2) націоналістична – ОУН, УПА, Поліська січ. Мета - сприяти звільненню України та відновленню її незалежності без входження до СРСР;3) польська – Армія Крайова. Мета – відродження польської держави у довоєнних кордонах ( включно з Галичиною і Волинню).

Номер слайду 3

2. Особливості радянського партизанського руху.29 Червня 1941р. – перша директива про створення підпілля і партизанських загонів. Не вдалось зробити в Галичині, Волині, на Правобережжі. Кінець 1941 р. – лише в лісових масивах Північної України (Чернігівщина, Сумщина) діяли загони О. Федорова, С. Ковпака, С. Руднєва, О. Сабурова. Слабкість течії змусила створити 20 червня 1942 р.) керівний і координаційний центр у Москві – Український штаб партизанського руху (УШПР, очолив Т. Строкач). Штаб роздмухує рух і забезпечує течію всім необхідним. Жовтень 1942 р. – активізація руху: рейд Сабурова і Ковпака на Правобережжя. С. Руднєв і С. Ковпак

Номер слайду 4

2. Особливості радянського партизанського руху.12 червня – 1 жовтня 1943 р. – стоденний Карпатський рейд з’єднання Ковпака з метою боротьби з УПА та диверсій на нафтопроводах. Літо 1943 – напередодні та в ходіКурської битви - «рейкова війна». Осінь 1943 – 1944 рр. – у взаємодії з регулярними військами – звільнення міст і сіл в Україні, Польщі, Румунії, Угорщині, Чехословаччині. Загалом участь брали 230 тис. осіб, виведено з ладу 45 тис. ворожих вояків та колаборантів (інші дані - 470 тис.).

Номер слайду 5

УПА – українська повстанська армія партизанського типу, створена ОУН з метою організації збройного опору ворогам української державності (німецьким, радянським, польським). Офіційною датою створення УПА вважається  14 жовтня 1942 року, коли польовий командир Сергій Качинський сформував перший відділ УПА в місті Сарни. Через лави УПА пройшло понад 100 тис. осіб (інші дані – 400 тис.). Командири: по хронології – Василь Івахів, Дмитро Клячківський, Роман Шухевич, Василь Кук. Сергій Качинський3. Роль УПА в націоналістичному русі Опору.

Номер слайду 6

УПА діяла переважно на теренах Волині, Полісся і Галичини. Поділялась на три генеральні воєнні округи:3. Роль УПА в націоналістичному русі Опору.

Номер слайду 7

Лютий 1943 р. - УПА розпочала активні воєнні дії як проти нацистів(загалом знищено понад 12 000 чол.), так і радянських партизан(54 бої протягом жовтня-листопада). Серпень 1943 р. III надзвичайний великий збір проголосив УПА всеукраїнськими ЗС. Навесні 1944р. – перші сутички з регулярними радянськими військами (поранення і загибель генерала М. Ватутіна). Липень 1944 р. – формування тимчасового парламенту України – Української головної визвольної ради (УГВР), очолив Кирило Осьмак.3. Роль УПА в націоналістичному русі Опору.

Номер слайду 8

4. Суть українсько-польського протистояння. Цілі визвольних рухів українців та поляків у ІІ Світовій були тотожними (здобуття незалежності), але через територіальні непорозуміння – взаємнозаперечними. Поляки боролись за відновлення своєї держави у довоєнних кордонах, українці – за «обнуління» ситуації та проведення кордону між Польщею та Україною за етнічним принципом.. Принциповим залишається питання про причини українсько-польського кровопролиття, про те, хто першим розпочав його. Основна роль у боротьбі за незалежність польської держави належить «Звйонзку Валькі Збройней - Армії Крайовій», яка почала формуватись у Львові наприкінці 1939 р. Група вояків Армії Крайової на Самбірщині.

Номер слайду 9

4. Суть українсько-польського протистояння. Перші випадки убивств українців на Холмщині у 1941 році переросли у масштабну війну, яка охопила терени Волині, Галичини, а згодом і Закерзоння. Кожна сторона воліла першою опанувати спірні землі, а противника та «чуже» населення розглядала як перешкоду і тому всіма способами намагалися «очистити» від цього терен, розуміючи, що Німеччина програє війну. Обидві сторони у війні між собою спиралися на досвід попередньої війни і виходили з того, що перевага того чи іншого населення на спірних теренах буде визначальним чинником їх приналежності до України чи Польщі. Обидві сторони проводили як наступальні, так і захисні дії, іноді (як весною 1944 року на Холмщині) зіткнення переходили у завзяті і тривалі  фронтові бої. На відміну від подій 1918–1919 років обидва учасники конфлікту чинили воєнні злочини проти цивільного населення.

Номер слайду 10

4. Суть українсько-польського протистояння. Волинська трагедія 1943 р. - криваве протистояння українців і поляків на Волині, спричинене рішенням Крайового провіду ОУН(б) про вигнання з Волині місцевих поляків, та ідея їх покарання за співпрацю з гітлерівцями чи радянськими партизанами. 11-13 липня 1943 р. – атака загонами УПА 60 польських поселень, яка викликає багато запитань у сучасних істориків, адже така кількість населених пунктів не підкріплена архівними документами. Підсумком Волинської трагедії стали величезні людські жертви й матеріальні втрати з обох сторін. Деякі польські історики стверджують, що загинуло до 100 тис. поляків і 25—30 тис. українців. Українські вчені наводять скромніші цифри втрат — 35 і 15 тис. Ці події і досі отруюють відносини країн.

Середня оцінка розробки
Структурованість
4.0
Оригінальність викладу
4.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.3
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Трофимова Ірина Миколаївна
    Загальна:
    4.3
    Структурованість
    4.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
30 квітня 2020
Переглядів
10723
Оцінка розробки
4.3 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку