Презентація "Українська літературна мова. Стилі мовлення"

Про матеріал
Матеріали для узагальнення й поглиблення знань про стилі сучасної української мови. Для учнів старшої школи.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Сучасна українська літературна мова. Стилі мовлення

Номер слайду 2

Українська мова. Мова корінного населення України, а також українців, що проживають за її межами Державна мова всього народу України Входить до 2-го десятка найпоширеніших мов світу Нею розмовляють близько 45 млн. людей

Номер слайду 3

Загальнонародна українська мова- історично усталений мовний комплекс, який охоплює всі мовні засоби української мови.

Номер слайду 4

Літературна мова- відшліфована та унормована форма загальнонародної мови, яка у своїх різновидах, писемному та усному, обслуговує все культурне життя народу, усі сфера його суспільної діяльності. Літературна мова. Загальнонарод-на мова

Номер слайду 5

Літературна мова- відшліфована форма загальнонародної мови, яка у своїх різновидах, писемному та усному, обслуговує все культурне життя народу, усі сфера його суспільної діяльності. унормованість наддіалектний характер багатофункціональність різноманіття стилів

Номер слайду 6

{616 DA210-FB5 B-4158-B5 E0-FEB733 F419 BA}12 Бабуся сіла на стулку й закурила цибарку. Вона почувалася капєц якою втомленою, бо до цього била свого діда тремпелем та погрожувала йому фінкою. Бабусі хотілося покімарити, тож вона забичкувала сіжку та пішла в кіндейку. Дід уже втік на роботу, прихопивши тормозок. Тільки й видно було, як удалині м’ясорубкою переобував свою тарантайку. Бабуся сіла на стілець й закурила цигарку. Вона почувалася дуже втомленою, бо до цього била свого діда вішаком та погрожувала йому ножем. Бабусі хотілося спати, тож вона загасила цигарку та пішла в передпокій. Дід уже втік на роботу, прихопивши їжу з дому. Тільки й видно було, як удалині роторним ключем лагодив свою автівку.

Номер слайду 7

Норма літературної мови– це сукупність загальноприйнятих правил реалізації мовної системи, закріплених в процесі суспільної комунікації.

Номер слайду 8

Норми літературної мови

Номер слайду 9

В основу СУЛМ лягли середньонаддніпрянські говори південно-східного наріччя із вкрапленнями рис різних територіальних діалектів

Номер слайду 10

І. Котляревський – ЗАЧИНАТЕЛЬ СУЛМ Т. Шевченко – ОСНОВОПОЛОЖНИК СУЛМ

Номер слайду 11

Літературна мова функціонує в

Номер слайду 12

Мінівисновок Літературна мова – відшліфована й унормована форма загальнонародної мови. Вона реалізується в усному мовленні та писемному мовленні. Літературна мова регулюється орфоепічними, орфографічними, лексичними, морфологічними, синтаксичними та стилістичними нормами.

Номер слайду 13

Стиль - сукупність мовних засобів (слів, граматичних морфем, синтаксичних конструкцій), дібраних відповідно до мети, змісту, сфери спілкування. різновид (функціональна підсистема) мови, що характеризується відбором із мовних ресурсів таких засобів, які в конкретній ситуації на найкраще відповідають завданням спілкування.

Номер слайду 14

Стилі СУЛМ

Номер слайду 15

Конфесійний стильобслуговувати релігійні потреби як окремої людини, так і всього суспільства; допомагати вірянам у спілкуванні душі з Богом, зберігати і примножувати культові ритуали, об’єднувати вірян;культові установи: церкви, монастирі, теологічні навчальні заклади, молитовні будинки релігійні громади тощо; небуденна урочистість, піднесеність, благозвуччя, образність і символізм, канонічність; літургії, проповіді, молитви, молитовники, требники, тощо.

Номер слайду 16

Епістолірний стильрегулювати правові, ділові, виробничі контакти, зв’язки між суб’єктами правових відносин, ділового партнерства та підтримувати стосунки в родинах і товариських колах, групах мовців за інтересами; офіційні міжколективні й міжособистісні стосунки та неофіційні особисті зв’язки (ділове листування в установах і приватне листування в родині);персональність; інформаційна цілеспрямованість (зазвичай на конкретного адресата) і її утаємничення; авторське “я”; наявність певної композиції;листи, щоденники, мемуари, записники, нотатки; офіційне листування та приватне листування.

Номер слайду 17

Офіційно-діловий стильповідомлення громадянам, установам і організаціям законів, постанов, розпоряджень, угод та іншої офіційної інформації, що виникає і вступає в дію чи виводиться з обігу на всіх рівнях державного, суспільного, громадського і виробничого життя;спілкування в державно-політичному, громадському й економічному житті, законодавстві, у сфері управління адміністративно-господарською діяльністю; переважають стилістично нейтральні мовні засоби, стандартна канцелярська лексика, сталість, чіткість, виклад гранично точний

Номер слайду 18

Офіційно-діловий стиль

Номер слайду 19

Науковий стильдонести наукову інформацію до різних верств суспільства;ЗВО, науково-дослідні установи, лабараторії, наукові конференції, наукові журнали, дослідницькі центри; поняттєвість і предметність, об’єктивність, точність, логічність, аргументованість викладу, наявність цифрових даних, схем, таблиць, діаграм, малюнків.

Номер слайду 20

Науковий стиль

Номер слайду 21

Публіцистичний стильінформативно-пропагандистська та агітаційна мета; сформувати громадську думку;ЗМІ – раідіо, телебачення, преса, *соціальні мережі;логічність викладу + емоційність; доступність мови й формулювань; логічність доказів і полемічність викладу; наявність низки яскравих засобів позитивного чи негативного авторського тлумачення, яке має здебільшого тенденційний характер.

Номер слайду 22

Публіцистичний стиль

Номер слайду 23

Художній стильвпливати засобами художнього слова через систему образів на розум, почуття, і волю читачів, формувати ідейні переконання, моральні якості та естетичні смаки;художня література; неформальне та формальне спілкування;образність, експресія як інтенсивність вираження, зображувальність, суб’єктивізм розуміння та відображення .

Номер слайду 24

Літературні роди

Номер слайду 25

Літературні роди + жанри

Номер слайду 26

Розмовний стильбути засобом невимушеного спілкування, живого обміну думками, з’ясування побутових стосунків;щоденне неофіційне спілкування в побуті; неформальне та формальне спілкування;невимушеність, емоційно забарвлена лексика, просторіччя, звертання, вигуки, неповні речення, важлива роль невербальних чинників.

Номер слайду 27

Дякую за увагу!

pptx
Додав(-ла)
Alina Yakovlieva
Додано
17 квітня 2023
Переглядів
632
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку