Презентація "Українська ментальність, гуманістичні традиції народного побуту й моралі. Утвердження цінностей національної етики засобами комічного ("Кайдашева сім'я")

Про матеріал
Презентація до уроку з української літератури в 10 класі (Повість І.Нечуя-Левицького "Кайдашева сім'я").
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Позитивне в ментальності українців (“Кайдашева сім’я”)Здатність до справжнього кохання (Мелашка і Лаврін уособлюють ніжність, поетичність, щире кохання)Працелюбність, прив’язаність до землі, до хліборобської праці (родина Кайдашів не цурається ніякої роботи, любить працювати на землі)Любов до дітей, онуків (Омелько і Маруся люблять своїх дітей та онуків, хочуть бачити їх щасливими)

Номер слайду 6

Рішучість у відстоюванні своєї людської гідності (втеча Мелашки до Києва як самозахист від жорстокої свекрухи)Любов до майстрування (Омелько Кайдаш був найкращим стельмахом у селі)

Номер слайду 7

Негативне в ментальності українців (“Кайдашева сім’я”)Забобонність (Омелько Кайдаш, дотримуючись посту щоп’ятниці, думав, що ніколи не втопиться, а сталося навпаки)Любов до горілки (Пияцтво зробило Кайдаша безвольним, внутрішньо надломленим)Егоїзм (два брати виявляють егоїзм і дріб’язковість приватного власника)

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Засоби комічного у творі “Кайдашева сім’я”Засіб комічного. Приклад із тексту. Використання комічних ситуацій, сцен. Мотря з курячими яйцями в пазусі на горищі Кайдашихи, поїздка Кайдашів на розглядини на Западинці. Широке вживання комічних діалогів. Розмова Карпа і Лавріна про дівчат і вибір майбутніх дружин, розмова Кайдашихи з малими дітьми Балашів під час оглядин. Використання кумедних описів.“У хаті стало тихо, тільки борщ бризкав вряди-годи здоровими бульками, неначе здоровий дід гарчав, а густа каша ніби стогнала в горщику…”Вживання смішних і дотепних словосполучень та слів.“Видроока Кайдашиха”, “пані економша”, “делікатний крам” – яйця. Застосування контрасту.“Не чорна хмара з синього моря наступала, то виступала Мотря з Карпом з-за своєї хати до тину”

Номер слайду 11

Засоби комічного у творі “Кайдашева сім’я”Засіб комічного. Приклад із твору. Використання жартівливих народних прислів’їв, приказок, фразеологізмів. Лаврін говорить Мотрі: “Хіба ж ми просили твою курку на наше сідало? Чи шапку перед нею знімали, чи що?”Кайдашиха запросила бабу-знахарку до хворого чоловіка, а та так загоріла на жнивах, що Кайдашиха подумала: “Чорна, як сам чорт, ще перелякає мого чоловіка”.

Номер слайду 12

pptx
Додано
9 жовтня 2023
Переглядів
228
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку