Презентація "Українське козацтво"

Про матеріал
Українські козаки — козацькі війська, які початково були організовані задля оборони Київсько руських земель, що увійшли до складу Великого Князівства Литовського, Руського й Жемайтійського, від степових орд у часи тотального наступу Східного Світу і Великого Степу (в межах християнсько-мусульманського цивілізаційного протистояння) на терени сучасної України.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Українське козацтво Виконала: вчитель Хотинська О. М.

Номер слайду 2

Номер слайду 3

Першу згадку про українських козаків у писемних джерелах датують 1489р Слово "козак" — тюркського походження, воно означає вільна людина, вільний воїн, воїн-вершник.

Номер слайду 4

Після занепаду Русі-Ураїни українські землі захопили сусідні держави. Населення опинося від владою чужих правителів. Майже щороку загони кримського хана здійснювали грабіжницькі походи на Південні окраїни Речі Посполитої.

Номер слайду 5

Польський король не міг захистити ні свої земні, ні підданих. Багато українців гинуло або потрапляло в полон. Величезна територія на півдні стала пусткою — Диким Полем. Поступово ці землі заселили працьовиті селяни та втікачі від панської сваволі з різних куточків України. Серед них були прості та шляхетні (поважні,заможні) люди.

Номер слайду 6

Козаки були невтомними трудівниками. Вони активно освоювали нові землі, піднімаючи цілину, прокладаючи шляхи, споруджуючи мости тощо. Понад берегами рік, на островах, у балках чи байраках козаки закладали свої поселення - зимівники. Поселення зазвичай виникали на місцях уходів, тобто промислів. Тут козаки рибалили й переробляли рибу, а також полювали, розводили бджіл. Умови степу були пригідними і для вирощування коней, великої рогатої та дрібної худоби. Серед козаків були стельмахи, теслі, ковалі, зброярі , кожум'яки, шевці, бондарі, тощо. Кожен козак був зазвичай і торговцем, бо продавав чи міняв не лише здобуте в походах, але й зроблене власними руками.

Номер слайду 7

Дике Поле в якому селилися козаки починалося за дніпровськими порогами. Поріг — камяниста перешкода на річці. Місце за дніпровськими порогами називали Запорожжям, а козаків запорожцями.

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Січ – козацька фортеця

Номер слайду 10

Дмитро Байда - Вишневецький Перша Січ була заснована 1556 році на острові Мала Хортиця українським шляхтичем Дмитром Вишневецьким. У народі його називали Байдою.

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Усі рішення козаки ухвалювали спільно на Козацькій Раді. Там же обирали і “батька-кошового”, якого ще називали гетьманом.

Номер слайду 13

Козацьке військо мало свої відзнаки — клейноди. До них належали : Булава Бунчук Гербова печатка Корогва — прапор

Номер слайду 14

Богдан Хмельницький Український військовий та політичний діяч. Гетьман Війська Запорозького, керівник Національно-визвольного повстання українського народу проти Польщі.

Номер слайду 15

Внаслідок низки перемог постала козацька держава Військо Запорозьке або Гетьманщина Столиця м. Чигирин

Номер слайду 16

Номер слайду 17

Пам'ятник Богдану Хмельницькому м. Київ

ppt
Додано
13 січня
Переглядів
158
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку