Презентація "Українські Карпати. Фізико-географічна характеристика."

Про матеріал
Презентація "Українські Карпати. Фізико-географічна характеристика." доповнить пояснення вчителя та зробить урок цікавим та змістовним. Сприятиме кращому засвоєнню матеріалу та допоможе учням, які були відсутні на вивченні теми.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Українські Карпати

Номер слайду 2

Фізико-географічне положення Українські Карпати – фізико-географічна провінція Карпатської гірської країни. Простягаються з північного заходу на південний схід. Довжина – 280 км. Ширина – 100-120 км. Площа – 24 тис. кв. км. Області: Закарпатська, Івано-Франківська, Львівська, Чернівецька. Гора Петрос у тумані

Номер слайду 3

Номер слайду 4

{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Особливості рельєфу Українських Карпат

Номер слайду 5

Особливості рельєфу Українських Карпат. На найвищих гірських масивах – Рахівському, Чорногірському та Полонинському збереглись і донині – сліди впливу льодовика. Поширені льодовикові форми рельєфу: кари – льодовикові форми рельєфу, що мають форму ніші з високими урвистими схилами з трьох боків. цирки – заглиблення на крутому схилі у вигляді амфітеатру. морени – осадові відклади, утворенні безпосередньою дією льодовика, що рухався. На фото: льодовикові озера Бребенескул (вгорі) і Марічейка (внизу)

Номер слайду 6

Особливості рельєфу Українських Карпат. Карстовий міст- 8 ОО м над рівнем моря. Це унікальна природна арка, яка утворилася внаслідок карстових процесів, як вважає наука, ще на морському дні. Її оригінальність привертала увагу людей з давніх-давен. Цей витвір природи з мармуризованого вапняку зверху вкритий розрідженим буковим насадженням, а відкриті ділянки цієї величезної брили зайняті мохами та накипним лишайниками.

Номер слайду 7

Особливості рельєфу Українських Карпат. Найбільша карстова печера Карпат – «Дружба» або «Романія». Глибина становить 46 м, загальна довжина — 900 м. У печері є кілька залів, привабливі натьоки, зокрема сталактити до 1,5 м завдовжки й рідкісні геліктити.  Шахта провального типу. Утворення стовбура розпочалося, очевидно, знизу. Процес корозії, тобто хімічний розчин вапняку, який просочувався зверху по тріщинах у породі, сприяв утворенню на певній глибині купола, що поступово збільшувався доверху.

Номер слайду 8

Геологічна будова Альпійське горотворення ( неоген-четвертинний період) Вулканічні Карпати:гнейси, кварцити, вапняки,доломіти,базальти,туфи. Головна роль у будові Карпат належить – флішу. Фліш – ритмічне чергування тонких шарів піщано-глинистих порід (пісковики, аргіліти, вапняки, мергелі). Карпатський фліш

Номер слайду 9

Карпатський фліш

Номер слайду 10

Карпатський фліш

Номер слайду 11

Клімат Українських Карпат. Розташовані у помірному кліматичному поясі помірно-континентальній області. Зима м’яка, триває від 2,5 до 4 місяців, багато снігу, з тривалими відлигами. Літо нежарке, дощове. Кліматичні райони Карпат: Дуже теплий (Закарпаття)Теплий (Передкарпаття і передгір’я Вулканічного хребта). Прохолодний (висоти 750-950 м.). Помірно холодний (1000-1500 м.). Холодний (понад 1500 м.).

Номер слайду 12

Клімат Українських Карпат Спостерігається інверсія повітря – гірсько-долинна циркуляція повітря. На території діють західні і південно-західні циклони. Розподіл опадів: Передкарпаття – 600-800 мм/рік;Гори – 1600-1800 мм/рік;Закарпаття – 800-900 мм/рік.

Номер слайду 13

Клімат Українських Карпат

Номер слайду 14

Клімат Українських Карпат. Лавини – великі маси снігу, що падають або зісковзують із схилів гір.

Номер слайду 15

Клімат Українських Карпат. Паводок – короткочасне раптове підвищення рівня води в річці внаслідок злив або інтенсивного танення снігу.

Номер слайду 16

Клімат Українських Карпат. Селі – грязе-кам’яні потоки, які виникають в руслах гірських річок внаслідок злив або інтенсивного танення снігу і швидко рухаються, набуваючи катастрофічного характеру, спричиняючи руйнування.

Номер слайду 17

Гідрографічна сітка Українських Карпат. Річка Прут

Номер слайду 18

Річки Карпат належать до басейнів Дністра, Дунаю, Вісли. Карпатах налічується біля 28,2 тисяч річок. Густота гідрографічної сітки – 1-1,2 км/км². Ріка Черемош. Гідрографічна сітка Українських Карпат

Номер слайду 19

Гідрографічна сітка Українських Карпат. Живлення річок Карпат – змішане. Переважаючий режим – паводковий. Найменш маловодна пора року – осінь. (спостерігається межень). Ріка Латориця

Номер слайду 20

Гідрографічна сітка Українських Карпат. В горах переважають озера льодовикового походження – Бребенескул, Несамовите, Марічейка. Найбільше озеро за площею в Українських Карпатах – Синевир. Воно лежить на висоті майже 990 м, має глибину 24 м. Синевир - загатного походження.

Номер слайду 21

Озеро Бребенескул – найвисокогірніше озеро Карпат(1801 м)

Номер слайду 22

Озеро Несамовите – одне з льодовикових (карових) озер Українських Карпат.

Номер слайду 23

Гідрографічна сітка Українських Карпат. В поздовжніх міжгірних улоговинах і поперечних розломах хребтів на річках нерідко утворюються водоспади – окраса місцевих краєвидів.

Номер слайду 24

Гідрографічна сітка Українських Карпат. Водоспад Воєводин. Водоспад Кам’янка .

Номер слайду 25

Рослинний світ Українських Карпат

Номер слайду 26

Рослинний світ Українських Карпат«Доли́на нарци́ciв» — заповідний масив, що розташований в урочищі Кіреші, за 4 км від м. Хуста Закарпатської області. З 1992 р. у складі Карпатського біосферного заповідника входить до міжнародної мережі біосферних резерватів ЮНЕСКО. Розташування. Заповідник розташований на висоті 180—200 м. над рівнем моря, в північно-західній частині Хустсько-Солотвинської улоговини, на стародавній тераci Тиси. Заповідна територія площею 257 га займає рівнинну ділянку в заплаві річки Хустець. Поряд з природніми водотоками на території масиву розташовані i штучні — канали меліоративноі системи.

Номер слайду 27

Історія заповідника. Поява закарпатської реліктової Долини нарцисів пов'язана з льодовиковим періодом на землі. Деякі вчені вважають, що тоді сталися певні геологічні катаклізми і з гір сповз величезний шмат землі разом з унікальними рослинами. Після сходу льоду з гір стікало багато води, що сприяло акліматизації, цвітінню і розповсюдженню нарциса вузьколистого. З часом в низовині від сучасного Мукачева до Хуста, де росли нарциси, з'явилися дубові ліси. Після того, як на цих землях стали здійснювати господарську діяльність, площа зростання нарцисів зменшувалася.

Номер слайду 28

«Долина нарциciв» — унікальний ботанічний об'єкт, в якому охороняється найбільший у Середній Європі осередок нарцису вузьколистого (Narcissus angustifolius). Цей середньоєвропейський високогірний вид поширений в Альпах, на Балканах i в Карпатах на висотах 1100—2060 м. Популяція в цьому рівнинному локалітеті збереглася з післяльодовикового періоду i має реліктовий характер. У 1980 р. нарцис вузьколистий занесено до Червоної книги України.

Номер слайду 29

Номер слайду 30

Рослинний світ Українських Карпат. ЖЕРЕП - зарості гірської напівсланкої сосни та ялівця на схилах Українських Карпат

Номер слайду 31

Номер слайду 32

Номер слайду 33

Рослинний світ Українських Карпат. Едельвейс карпатський або білотка альпійська

Номер слайду 34

Номер слайду 35

Тваринний світ Українських Карпат

Номер слайду 36

Тваринний світ Українських Карпат

Номер слайду 37

Номер слайду 38

Жук-олень (Lucanus cervus) - найвідоміший вид з родини рогачів (Lucanidae), він є найбільшим з твердокрилих фауни України. Живе в дуплах старих та мертвих дерев в лісах та лісопосадках.

Номер слайду 39

Тваринний світ Українських Карпат. САЛАМАНДРА ПЛЯМИСТАзустрічається у листяних, мішаних, рідше хвойних лісах Карпат Закарпатської області, та деяких районах прикарпатських областей (Львівській, Чернівецькій, Івано-Франківській).

Номер слайду 40

ТРИТОН КАРПАТСЬКИЙ

Номер слайду 41

"Зубри знову прописалися у Карпатах"

Номер слайду 42

НАЙБІЛЬШІ КРИЛА має беркут, розмах їхній сягає З метри. Зустрічається в Карпатах.

Номер слайду 43

Глухар - характерний мешканець хвойних лісів, причому все його життя дуже тісно зв'язане із хвойними. Хвоя служить йому основним джерелом корму в зимовий час, ягідники, що ростуть під покривом хвойних, особливо - чорничники відіграють велику роль у харчуванні влітку.

Номер слайду 44

Мал. Національний природний парк "Сколівські Бескиди"

Номер слайду 45

Рекорди України. Найвищими вершинами в Україні крім Говерли (2 061 м), є вершини у масиві Чорногора заввишки  понад 2 000 м – Бребенскул (2 035 м), Піп Іван Чорногорський (2 022 м), Петрос (2 020 м), Гутин-Томнатик (2 016 м) і Ребра (2 010 м).

Номер слайду 46

Висотна поясність Карпат

Номер слайду 47

Внаслідок значних перепадів висот у Карпатах спостерігається вертикальна зміна природних умов. На передкарпатських схилах розрізняють п’ять висотних поясів: 1) передгірний пояс мішаних хвойно-широколистих лісів і лук (до висоти 600 м), де на дерново-підзолистих ґрунтах ростуть мішані ліси з дуба, граба, ялиці, які чергуються з луками, часто розораними; 2) нижній гірсько-лісовий пояс (приблизно до 1100 м), який складається з букових та мішаних ялицево-смереково-букових лісів; 3) верхній гірсько-лісовий пояс (до 1 500 м), представлений смерековими та ялицево-смерековими лісами. В обох гірських лісових поясах переважають бурі гірсько-лісові ґрунти; 4) субальпійський пояс (1500 – 1800 м), де поширені криволісся та рідколісся з низькорослих сосни, вільхи, ялівцю, а також злаково-різнотравні луки; 5) альпійський пояс (вище 1800 м) з низьких чагарників і трав’яних лук.

Номер слайду 48

Автор презентації – Горин Андрій Петрович. Вчитель географії ЗОШ І-ІІ ступенів с. Дунів. Заліщицького району Тернопільської області.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 4
Оцінки та відгуки
  1. Вавринець Алла
    Цікава і різноманітна презентація. Дякую, за творчість.
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Романишин Степан Богданович
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Резнік Ольга Іванівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Попова Екатерина
    Дуже гарно. Видовищно і по суті. Дякую. Обов'язково скористаюся.
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 1 відгук
pptx
Додано
10 березня 2020
Переглядів
3706
Оцінка розробки
5.0 (4 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку