Презентація "Українські меценати. Родина Терещенків"

Про матеріал
Обличчя історії України формують особистості. Це ті видатні історичні постаті, які залишили свій важливий внесок в історії і стали гордістю України. Дана презентація може бути використана на уроках з історії України в 9 класі під час вивчення історії України, на заняттях з факультативу «Видатні постаті України», на заняттях історичного гуртка та в позакласній роботі з історії.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Меценатська діяльність родини Терещенків

Номер слайду 2

Родина Терещенків походить із колишньої гетьманської столиці Глухова. Першим Терещенком, відомості про якого дійшли до сучасників, був чернігівський козак Яків Терещенко. Його син Артемій розпочав родинний бізнес із торгівлі з візка і вуличного прізвиська Карбованець. Минуло небагато часу, і успішний купець став торгувати хлібом і деревиною. 

Номер слайду 3

Родоначальник роду був Артем Терещенко (1794—1873) розбагатів під час Кримської війни на постачанні хліба й корабельного лісу для війська, потім зайнявся цукроварінням та іншими галузями промисловості. Після селянської реформи 1861 року Артем Терещенко і його сини — Нікола, Федір і Семен, скуповуючи поміщицькі маєтки на Україні і в Росії, стали на початку XX століття одними з найбільших землевласників Російської імперії. Дружина Євфросинія Григорівна Стеслявська

Номер слайду 4

Заробивши солідний капітал, Артемій Терещенко почав вкладати його у власне цукрове виробництво. Артемій та його сини - Микола, Федір та Семен - представляли свою продукцію на найпрестижніших промислових виставках Європи.

Номер слайду 5

Після смерті Артема Терещенка на чолі цукрової імперії став старший його син – Нікола, а після смерті Ніколи Терещенка спадкоємцем величезного багатства в шістнадцять років став онук Ніколи і син Івана — Михайло. Через п'ять місяців, під час Жовтневого перевороту, Михайла Терещенка було заарештовано. Опинившись на волі минуле дуже скоро нагадає про себе. Усього за кілька років іноземні кредитори відсудять у нього все, що було за межами Батьківщини. Але він лишився Терещенком і завдяки своєму фінансовому таланту став одним із найвідоміших фінансистів Європи, проте більше ніколи не приїздив на рідну землю.... Гнані революцією майже всі Терещенки опинилися за кордоном. Нині більшість із них живуть у Франції. Нікола Терещенко Михайло Терещенко

Номер слайду 6

Федір Артемійович Терещенко був на 13 років молодшим від свого знаменитого брата Миколи, але у підприємницьких та багатьох громадських справах йшов у парі з ним, а інколи навіть і випереджав.

Номер слайду 7

Федір Федорович Терещенко. Був захопленим авіаконструктором. Саме в с. Червоному 1910р. при своєму цукровому заводі він організував авіамайстерні, де не тільки ремонтувалися, але й виготовлялися за його кресленнями аероплани ("Терещенко-3"). Було зроблено 7 літаків, один навіть воював у Першу світову війну.

Номер слайду 8

«Іоланда» сім'ї Терещенків в 1820 році була самою довгою (127 метрів)

Номер слайду 9

18 лютого 1875 р. Микола Артемійович Терещенко придбав собі садибу. Це був розкішний особняк оздоблений в дусі італійського ренесансу.

Номер слайду 10

Фрагмент фасаду. 1993 р.

Номер слайду 11

Вестибюль Кабінет

Номер слайду 12

Микола Артемович та Пелагея Григорівна Терещенки

Номер слайду 13

Варвара Ханенко, Михайло Терещенко із сестрами

Номер слайду 14

Окрасою міста Глухова є перший в Україні учительський інститут, збудований на кошти меценатів Терещенків у 1874 році. В 2009 році отримав статус національного університету

Номер слайду 15

Маєток Терещенків

Номер слайду 16

Палац Терещенків в Червоному

Номер слайду 17

Вілла Маріпоза у Каннах, що належала Івану Ніколовічу Терещенку та в якій він відпочивав з сім'єю кожного літа

Номер слайду 18

Меценати Терещенки - були фундаторами доброчинних об’єднань допомоги незаможному студентству. Терещенки були засновниками близько двох десятків і покровителями до півсотні навчальних закладів в Україні, насамперед у Києві й Глухові. Вони постійно надавали матеріальну й моральну підтримку потягові до освіти учнів та студентів із незаможних родин, робили свій внесок у просвітництво дорослого бідного населення.

Номер слайду 19

Медичні заклади, притулки для дітей, гімназії, церкви, музеї і театри — жодна родина не зробила для розбудови Києва так багато, як брати Терещенки. М е ц е н а т с т в о. Будинок трудолюбія. м. Київ, вул. Гоголівська.

Номер слайду 20

Будинок нинішнього Охматдиту зводився Терещенками як безплатна лікарня для чорноробів. При ній був заснований спеціальний фонд, з якого виплачували грошову допомогу тим, хто одужував. М е ц е н а т с т в о

Номер слайду 21

Добродійність стала моральною нормою і традицією для всіх поколінь цього роду. М е ц е н а т с т в о

Номер слайду 22

М е ц е н а т с т в о. Подільська жіноча гімназія, 1872 р. м. Київ,

Номер слайду 23

М е ц е н а т с т в о. Ночліжний дім, був знесений у 1996 р., був у м. Києві по бул. Лесі Українки.

Номер слайду 24

М е ц е н а т с т в о. Народная аудиторія, 1896, тепер один з корпусів Інституту Гіпрогражданпромстрой м. Київ, вул. Воровського, 26.

Номер слайду 25

М е ц е н а т с т в о. Ново-Строєнська гімназія (Четверта Київська гімназія), 1897 р. (архітектор М. Чекмарьов)

Номер слайду 26

М е ц е н а т с т в о. Бактеріологічний іститут, тепер Інститут епідеміології та інфекційних хвороб ім. Л. В. Громашевского, м. Київ, вул. Амосова, 5.

Номер слайду 27

М е ц е н а т с т в о. Маріїнський дитячий притулок, тепер Інститут психології ім. Г. С. Костюка, м. Київ, вул. Панківська, 2.

Номер слайду 28

Представник промислового капіталу Києва Микола Артемович Терещенко, започаткував приватне пожертвування на заснування Київського політехнічного інституту перерахувавши у фонд будівництва близько 150 тисяч рублів.

Номер слайду 29

М е ц е н а т с т в о. Політехнічний інститут імператора Олександра ІІ, тепер Національний технічний університет України «Київський політехнічний інститут».

Номер слайду 30

М е ц е н а т с т в о. Палац Терещенків, у якому зараз розташований. Національний музей Тараса Шевченка

Номер слайду 31

А ще Терещенків об'єднувала спільна пристрасть — живопис. Зібрані ними картини згодом стали основою експозицій чотирьох музеїв Києва. М е ц е н а т с т в о. Міський музей, зараз Національний художній музей України, м. Київ, вул. Грушевського, 6.

Номер слайду 32

Варва́ра Микола́ївна Хане́нко (уроджена Терещенко)

Номер слайду 33

музею російського мистецтва Без Терещенків не було б чотирьох знаменитих музеїв Києва— Національного художнього,

Номер слайду 34

Музею західного та східного мистецтва (імені Богдана та Варвари Ханенків) та музею Тараса Шевченка

Номер слайду 35

В 1892 р.  Миколі Терещеку було присвоєно звання почесного громадянина м. Києва, на благо якого він трудився майже 30 років.

Номер слайду 36

25 липня 2008 р. Національний банк України, продовжуючи серію “Славетні роди України”, уводить в обіг пам’ятну монету “Родина Терещенків” номіналом 10 гривень, присвячену видатному  українському роду Терещенків.

Номер слайду 37

Відкриття пам’ятника М. Терещенку Саме М. Терещенко побудував безплатну лікарню для чорноробів, де і нині працює Науково-практичний центр дитячої кардіології та кардіохірургії.

Номер слайду 38

Пам'ятник Ніколі Артемійовичу Терещенку встановлено (2009р.) на території першої безкоштовної лікарні для малозабезпечених городян, яка була відкрита коштом Терещенка (ОХМАДИТ)

Номер слайду 39

Номер слайду 40

Відкриття пам'ятника М. А. Терещенку в Глухові

Номер слайду 41

Пам'ятник М. А. Терещенко в Глухові, знищений після революції

Номер слайду 42

Лише окремі фрагменти з життєпису цієї славної династії свідчать, що вона залишила (і продовжує залишати) яскравий слід в історії України!Недарма навіть у родовому гербі сім'ї Терещенків був девіз - «Потяг до суспільних справ».

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 3
Оцінки та відгуки
  1. Казановська Світлана Миколаївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Гавриленко Наталия
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Калашнік Світлана
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
22 травня 2019
Переглядів
15737
Оцінка розробки
5.0 (3 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку