Презентація " Українські вчені-фізики"

Про матеріал
Дана презентація містить інформацію про видатних українських вчених-фізиків та їхній внесок в розвиток науки.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Українські вчені-фізики

Номер слайду 2

Культура і наука кожної нації належать людству. Але наш святий обов'язок знати свою історію, своїх світочів науки і культури. У середні віки кілька сотень наших земляків здобули вищу освіту в провідних університетах Італії, Польщі, Німеччини, Франції, Англії, десятки з них стали їх професорами і навіть ректорами. Були серед них і представники натурфілософії - науки, в колі якої формувались елементи фізичних наукових знань (виділення фізики як окремої науки з натурфілософії припадає на початок XVII ст.). Українські учені також зробили вагомий внесок у становлення фізики як окремої науки в класичний період її розвитку.

Номер слайду 3

Юрій Дрогобич Юрій Котермак  видатний філософ, астроном і медик середини XV ст., ректор Болонського університету. Висловив упевненість у здатності людського розуму пізнати закономірності світу. Видавав Юрій Дрогобич також трактати з астрології. Зберігся один виданий примірник його праці, що містить згадки про Україну - «Прогностик».

Номер слайду 4

Грабовський Борис Павлович  Народився Борис Грабовський 26 травня 1901 р. у Тобольську,. 1902 р. сім'я переїхала до Одеси Над ідеєю дальнобачення (так називалося телебачення) працювало багато учених і радіоентузіастів з усіх країн світу. Але створити повністю електронну систему передачі на відстань рухомого зображення і здійснити сім десятиліть тому практичну трансляцію за цією схемою вперше в світі пощастило лише Борису Павловичу Грабовському

Номер слайду 5

26 липня 1928 р. Узбецька столиця - Ташкент. Комісія під керівництвом професора університету Златоврацького приймала експеримент, який здійснювали Грабовський і Бєлянський. І сталося диво: на маленькому екранчику всі побачили лице Бєлянського. Це вперше у світі в природних умовах за допомогою електронного методу транслювалося рухоме зображення.

Номер слайду 6

Іван Павлович Пулюй Народився 2 лютого 1845, Гримайлів,  Тернопільська область об'єктом його уваги завжди були проблеми, які перебували на передньому плані фізичної науки та технічного прогресу: молекулярна фізика (сімдесяті роки), катодні промені (початок вісімдесятих, електротехніка, властивості та природа рентгенівських променів).

Номер слайду 7

Праці Пулюя в галузі молекулярної фізики важливі тим, що дані про коефіцієнти внутрішнього тертя та дифузії газів і пари є вихідними, коли обчислюють такі мікроскопічні величини, як середня довжина вільного пробігу молекул, їх кількість в одній грам-молекулі тощо. У галузі електротехніки учений удосконалив технологію виготовлення розжарювальних ниток для освітлювальних ламп, першим дослідив неонове світло. Його лампи були набагато кращими від ламп Едісона і демонструвалися 1884 р. на всесвітній виставці в м. Штайєрі.

Номер слайду 8

І. Пулюй 15 лютого 1896 р. виступив з публічною доповіддю "Про невидимі промені та фотографування невидимого". У цій доповіді Пулюй ґрунтовно пояснив присутнім та на численних вдалих прикладах продемонстрував суть і характер Х-променів (так називав їх і Рентген), ґрунтовно пояснив характерні властивості цих променів та їх відмінність від катодних. Пулюй ознайомив слухачів зі своїми фотознімками, зробленими при допомозі Х-променів, які він одержав при застосуванні вакуумної лампи, сконструйованої ним ще в 1880 році...

Номер слайду 9

Олександр Теодорович Смакула Народився український учений 1900р. на Тернопільщині. Програмовані, тонкоплівкові технології, гетеролазери, надчисті ("космічні") кристали, однокристальні мікропроцесори, радіаційна фізика твердотільних матеріалів, модерна сенсорика - аж не віриться, що всі ці сучасні, актуальні й перспективні напрями охоплювала одна людина, видатний український фізик професор Олександр Смакула..

Номер слайду 10

Олександр Смакула блискуче освоїв основи квантової механіки, яка тільки-но створювалася, і застосував їх для розв'язання механізмів взаємодії електромагнітного випромінювання з кристалом. Він також використав поняття квантових осциляторів для опису та пояснення радіаційного забарвлення кристалів, вивів кількісне математичне співвідношення, відоме як формула Смакули.

Номер слайду 11

Ігор Євгенович Тамм   Народився 26 червня (8 липня) 1895, в місті Владивосток ,потім переїхав до Кіровограда. В 1930 році Тамм пояснив акустичні коливання і розсіювання світла у твердих середовищах. У його роботі вперше була висловлена ідея про кванти звукових хвиль. Тамм пояснив фотоелектричну емісію електронів з металу, тобто емісію, викликану світловим опроміненням. Він встановив, що електрони поблизу поверхні кристала можуть перебувати в особливих енергетичних станах, пізніше названих таммовськими поверхневими рівнями.

Номер слайду 12

Були серед українців і ті, хто своїми відкриттями наблизили день польоту в космос першого землянина. А саме: герой Вітчизняної війни 1812 р., нащадок славних запорожців О. Засядько; людина драматичної долі, один із піонерів ракетної техніки і теорії космічних польотів Юрій Кондратюк, конструктор космічних систем Сергій Корольов.

Номер слайду 13

Засядько Олександр Дмитрович Народився (1779 с. Лютенька (Полтавщина) — видатний український інженер-артилерист, генерал-лейтенант артилерії. Конструктор ракет, піонер використання їх у військових цілях.

Номер слайду 14

Кондратюк Юрій Васильович  Справжнє ім'я Шаргей Олександр Гнатович 9  червня 1897 Полтава Ю. В. Кондратюк бачив навколоземний космос, міжпланетний простір як поле мирної діяльності жителів Землі. Він розумів, що землянам мимоволі доведеться створювати космічне виробництво, нові, можливі лише в умовах невагомості і глибокого вакууму, технології, освоювати території, природні багатства астероїдів, Місяця, планет Сонячної системи, максимально використовувати променеву енергію Сонця.

Номер слайду 15

Розробляв основні проблеми космонавтики, космічних польотів і конструювання міжпланетних кораблів, які виклав у праці "Тим, хто буде читати, щоб будувати" (1918-1919 рр.). У праці "Завоювання міжпланетних просторів" (1929 р.) вивів основне рівняння польоту ракети, розглянув енергетично найвигідніші траєкторії космічних польотів, виклав теорію багатоступінчатих ракет... Розглянув проблеми створення проміжних міжпланетних баз, ідею використання гравітаційного поля небесних тіл для розв'язання цих проблем. Видатну знахідку Ю. В. Кондратюка - засіб досягнення поверхні космічних тіл, насамперед Місяця і Марса, - було застосовано у проекті "Аполлон", у конструкції американського місячного модуля.

Номер слайду 16

Корольов Сергій Павлович  Народився 30 грудня 1906 (12 січня 1907),  в Житомирі  Розвивав теорію ракетного польоту в стратосфері (1934 р.)... Під його керівництвом створено численні балістичні та геофізичні ракети, ракети-носії і пілотовані космічні кораблі "Восток" та "Восход", на яких вперше в історії здійснено космічні польоти людини і вихід людини в космічний простір

Номер слайду 17

Винаходи в період незалежності України В 2011 році вчені Львівської політехніки винайшли гнучкий тканинний суперконденсатор (гібрид конденсатора і хімічного джерела струму), підключений до сонячній батареї. Проект здійснено під керівництвом доктора фізико-математичних наук, професора кафедри фізики Григорія Ільчука. Дослідний екземпляр здатний заряджати мобільні телефони, але його цільове призначення - застосування на ткацьких верстатах.

Номер слайду 18

Один із значущих винаходів сучасної України - винахід полтавця Андрія Ходурського. Унікальний винахід у кілька разів піднімає освітленість дороги, при цьому не сліпить водіїв зустрічного транспорту. Винахід сумісний з будь-яким типом кузова. Над винаходом його автор працював з 14 років і в 16 домігся результатів. Секрет виявився у куті повороту додаткового набору фар відносно дороги. Кращі вченi світу давно намагалися вирішити проблему - максимальної видимості у темряві без наслідків для очей перехожих і водіїв.

Номер слайду 19

Микола Осауленко винайшов технологію, за якою вироблені телевізори в кілька разів б знизили інтенсивність випромінювання. Два патенту на цей винахід викупила компанія Samsung - єдиний у світі виробник «біотелевізора». Однак, автор винаходу не врахував всіх тонкощів контракту, тому його винахід в Україні знайти неможливо - корейці не хочуть його поки продавати тут. Тим не менш, Н. Осауленко винайшов вдосконалену модель проданої версії телевізора. Автор запевняє, що через застосування нового матеріалу для катода, телевізорові для роботи достатньо всього 6 ват енергії.

Номер слайду 20

Олександр Березін створив модель катера-тримарана, який за своїми технічними характеристиками на момент його створення був кращим у світі. Як часто буває з винаходами, модель і креслення неодноразово намагалися викрасти. Не дивно, що нечисті на руку бізнесмени намагалися захопити винахід: катер здатен розвинути швидкість до 200 км/год. за рахунок унікальної форми обводів корпусу. Але головне навіть не швидкість, а його абсолютна невидимість для радарів. Здавалося б, чим ще здивує судно? Воно здатне переміщатися під водою.

Номер слайду 21

У 2012 році харків'янин Олександр Мірошник отримав звання «Винахідник року» за винахід «перемикача відпаювань трансформатора». Доцент кафедри комп'ютеризації, автор кількох десятків винаходів придумав, як убезпечити електронні побутові прилади від перепадів і стрибків напруги в електромережі без покупки громіздких і дорогих пристосувань. 

Номер слайду 22

Результати роботи українських фізиків можна побачити у багатьох вже звичних сучасних пристроях. Хоча, виділити здобутки якоїсь однієї країни дуже важко, оскільки сучасна фізика надзвичайно глобалізована: певний напрямок розробляють в одній установі, підхоплюють в іншій. У всіх сучасних фізичних досягненнях, наприклад, у мобільному телефоні, у смартфонах, в інтернеті є якась частина внеску українських фізиків.

Номер слайду 23

Дякую за увагу!

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Клепікова Ольга Анатоліївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Савостян Ганна Михайлівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Пов’язані теми
Фізика, Матеріали до уроків
Додано
19 вересня 2021
Переглядів
20669
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку