Презентація "Український Великдень"

Про матеріал
У цікавій формі знайомимо маленьких школярів з традиціями святкування Великодня в Україні.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

УКРАЇНСЬКИЙВЕЛИКДЕНЬ

Номер слайду 2

Ми – українці, пишаємося , що саме наші мами, бабусі, прабабусі вміють і печуть найсмачніші пасочки. Запашні, запечені, з традиціями славетного роду.

Номер слайду 3

Готуватися до Великодня в Україні починають заздалегідь, коли тримають довгий Великий піст. Останній тиждень перед Великоднем називали Білим - за цей тиждень прибирали будинок, перемивали всі поверхні і прикрашали хату рушниками. У Чистий четвер перед Великоднем обов'язково вмилися до сходу сонця.

Номер слайду 4

На Великдень в Україні готують випічку - паски. У паски додають побільше яєць, щоб тісто було насиченого жовтого кольору - це символізує сонце. Зверху паски прикрашали фігурками птахів і квітів, що позначало весну і родючість.

Номер слайду 5

Ще одним символом Великодня в Україні є верба. Гілки верби вносять в будинок ще на Вербний тиждень, а потім прикрашають ними будинок до Великодня.

Номер слайду 6

Третій відомий символ Великодня - крашанки. Розписані і пофарбовані яйця символізують життя, сонце і воскресіння. В Україні добре розвинене мистецтво крашанок і писанок.

Номер слайду 7

У сам день Великодня прийнято збирати в кошик різні продукти, паски і крашанки. Всією сім'єю йдуть до церкви на богослужіння і святять там продукти. Потім вдома вся сім'я сідає за святковий стіл, а трапезу обов'язково починаютьз пасхального яйця.

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Паски починають пекти в чистий четвер. В оселі має бути прибрано, вичищено, стіни повинні бути вибілені, а рушники випрані, накрохмалені. В усіх святковий настрій.

Номер слайду 10

Господиня виставляє на стіл масло, яйця, борошно, родзинки й багато іншого. Справжня гордість господині — добре спечена паска. Існує народна прикмета: добра паска — на добрий рік.

Номер слайду 11

Ґадзиня чаклує над тістом. Вона вимішує його, а потім пильнує, щоб тісто не втекло з діжі.

Номер слайду 12

Коли тісто підійде, його викладають у форми, але лише на третину, бо тісто буде підходити, тобто збільшуватися в об'ємі.

Номер слайду 13

Кожна господиня прикрашає свої паски: можна посипати їх родзинками, кольоровим пшоном, змазати яєчним білком, збитим із цукром.

Номер слайду 14

Номер слайду 15

Номер слайду 16

pptx
Додано
13 квітня 2023
Переглядів
262
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку