Презентація "Ульф Старк. "Чи вмієш ти свистати, Юганно?" Проблеми самотності (дітей і дорослих), ставлення до літніх людей у творі"

Про матеріал

Презентація знайомить здобувачів освіти з повістю Ульфа Старка "Чи вмієш ти свистати, Юганно?"

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Ульф Старк. «Чи вмієш ти свистати, Юганно?»Проблеми самотності (дітей і дорослих), ставлення до літніх людей у творі

Номер слайду 2

«чи вмієш ти свистати, юганно?»Ульф Старк: «Напевно, з усіх своїх творів найбільше я люблю повістинку “Чи вмієш ти свистати, Юганно?”. Можливо, тому, що по назві не можна передбачити сюжет книжки. Назва поетична. Водночас це назва пісні, яку я пам’ятаю з дитинства. Пісні, яку я любив тоді».

Номер слайду 3

«чи вмієш ти свистати, юганно?»«Чи вмієш ти свистати, Юганно?» — повість шведського письменника  Ульфа Старка; видана у 1992 році. Відмічена почесною премією Г. К. Андерсена. Книга надзвичайно популярна у світі, а в Швеції з 1994 року є традиція на Різдво показувати по телебаченню екранізацію цього твору. Які фільми показують на Різдво в Україні?

Номер слайду 4

Особливості скандинавської літератури Скандинавська література вирізняється з-поміж інших особливим поглядом на світ дитинства: якщо інші автори оцінюють події з позиції дорослого, то Ульф Старк намагається побачити світ й оточення очима дитини. Для його персонажів важливими є відчуття й образи, запахи й звуки, глибоко приховані в душі емоції й спогади, відтінки й нюанси людських стосунків.

Номер слайду 5

Тематика книг Ульфа Старка Ульф Старк не обходить складних тем. Він порушує не тільки суто «дитячі» чи «юнацькі» проблеми, а й пише про напрочуд важливі соціальні речі:війну («Маленька книжка про любов»), проблеми біженців («Хлопчик, дідусь і стіна»), конфлікти між різними поколіннями («Хай танцюють білі ведмеді») тощо. Але про що б не писав У. Старк, він робить це тонко, мудро, делікатно і ніколи не нав’язує власних оцінок.

Номер слайду 6

Візит в україну Письменник помер 13 червня 2017 р. у м. Стокгольмі. Незадовго до смерті відвідав Україну, ставши почесним гостем Дитячої програми Книжкового Арсеналу в Києві, де презентував українські переклади книжок «Чи вмієш ти свистати, Юганно?» і «Диваки і зануди». Ульф Старк в Україні

Номер слайду 7

Переклад українською Галина Кирпа - письменниця, перекладачка творів У. Старка «Оригінал книги «Чи вмієш ти свистати, Юганно?» з'явився у мене 1995 року, - розповіла під час презентації Галина Кирпа. - Переклала я його українською у 1997-му. Тоді ж уривок вперше вийшов друком в Україні - Євген Сверстюк надрукував його у газеті «Наша віра».

Номер слайду 8

Шведська традиція. Шведське телебачення часто показує на Різдво кінофільм «Чи вмієш ти свистати, Юганно?», знятий за однойменною книжкою У. Старка (режисер Румле Хаммерих, Швеція, 1994). Українська перекладачка Галина Кирпа зазначає: «Могли б показувати щось легеньке, розважальне. Як-не-як свято. Могли б, а показують фільм, від якого не одна шведська дитина втирає сльози… Хоч би як мені хотілося, та я не можу бодай уявити собі, що такий фільм покажуть на Різдво українським дітям. Але, на щастя, вони можуть прочитати цю книжку. І полюбити її так, як їхні шведські ровесники».

Номер слайду 9

Тема самотності У книжці йдеться про різні покоління – про дітей і про людей похилого віку. Кожен із них переживає самотність, але коли вони разом –маленькі й дорослі люди відкривають у собі те, що називаємо словом любов. Самотність є поширеною хворобою нашого часу.

Номер слайду 10

сюжет Усе починається з розмови хлопчиків про дідуся Ульфа. Ульф щотижня відвідує дідуся, той пригощає його кавою, вони разом ходять рибалити, а Ульф приносить дідусеві найкращу сигару. Однак усього цього немає в хлопчика Берри, бо в нього просто немає дідуся… І от Ульф придумав ідею, як допомогти другові – потрібно лише піти в притулок для старих людей і вибрати йому там дідуся. Берра причепурився, одягнув чистий костюмчик, вирвав у саду оранжеву нагідку – і друзі пішли в притулок за дідусем … Ця оранжева квітка – символ надії на віднайдення рідної людини, якої так не вистачає в житті.

Номер слайду 11

Як змінилося життя друзів і дідуся нільса?Про це ви дізнаєтесь, прочитавши книжку. Текст https://drive.google.com/file/d/1c4bf. S0 P8 Scb. VNiyc0 Zp. Piei_Xh. OQZq. UH/view?usp=share_link Аудіокнигаhttps://www.youtube.com/watch?v=d9s. Lk. Vlup2s

Номер слайду 12

Джерела інформаціїЖелізко, Юлія. Ульф Старк "Чи вмієш ти свистати, Юганно?" Занурення у сонячний і щирий дитячий світ. 6-й клас [Текст] / Юлія Желізко // Зарубіжна література . - 2018. - Грудень (№ 12). - С. 37-43. Ольга Ніколенко, Оксана Кирильчук. Парадигми любові й самотності у творчості Ульфа Старка. - ЗАРУБІЖНА ЛІТЕРАТУРА В ШКОЛАХ УКРАЇНИ № 2, 2020. - С. 2-8.https://naurok.com.ua/prezentaciya-vivchennya-povisti-ulfa-starka-peter-i-chervoniy-ptah-104001.htmlhttps://naurok.com.ua/prezentaciya-u-stark-divaki-y-zanudi-dlya-uroku-pozaklasnogo-chitannya-iz-zarubizhno-literaturi-u-8-klasi-802.html

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 6
Оцінки та відгуки
  1. Аннабердієва Лариса Борисівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Панько Настя
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Чорняк Зоряна Михайлівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Виговська Ірина Борисівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  5. Петрова Татьяна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  6. Ракова Катерина Савівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 3 відгука
pptx
Додано
5 лютого 2023
Переглядів
22511
Оцінка розробки
5.0 (6 відгуків)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку