Презентація "Ульф Старк "Маленька книжка про любов"

Про матеріал
Презентація до твору шведського письменника Ульфа Старка "Маленька книжка про любов" містить паспорт твору, стислий переказ подій, харакеристику головного героя, тестові запитання.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

Ульф Старк «Маленька книжка про любов»

Номер слайду 3

Мета уроку. Ознайомитися з сюжетом повісті шведського письменника Ульфа Старка; зробити аналіз твору.

Номер слайду 4

Паспорт твору. Автор – Ульф Старк. Жанр – повість. Літературний рід – епос. Час подій. Історія розгортається напередодні Різдва в часи Другої світової війни. Тема: розповідь про часи війни, переживання дитини в такі складні часи.

Номер слайду 5

Паспорт творуІдея: уславлення взаємної підтримки, поваги, розуміння між дітьми й дорослими. Головна думка: війна – зло. Особливості оповіді: оповідь ведеться від першої особи – хлопця на ім’я Фред. Композиція – 11 розділів. Особливості сюжету – 2 лінії кохання: тато і мама Фреда, Фред і Ельса.

Номер слайду 6

Герої повістіФред – головний герой. Це 10-річний хлопчик, закоханий в однокласницю Ельсу. Батьки Фреда – мама Едіт та батько Едвін (знаходиться на війні). Ельса – дівчинка, у яку закоханий Фред. Оскар – однокласник та товариш Фреда. Конрад – однокласник Фреда. Ліна Лундстрем – учителька. Гранфош – торговець ялинками.

Номер слайду 7

Сюжет твору. Головний герой Фред (йому близько восьми років) закоханий в однокласницю Ельсу і намагається завоювати її прихильність. Фредового тата мобілізували до війська, вдома без нього самотньо й сутужно, але хлопчик знаходить спосіб розповісти татові про свої почуття. Фред заходить в гардеробну, де висить костюм тата, і подумки розмовляє з ним. Їм є про що поговорити: Фред вперше закохався і схибив, намагаючись підказати дівчинці правильні відповіді на уроці, і тим її зганьбив. Мати стомлена важкою роботою і голодом, Фред стурбований через ображену пасію і так само голодує.

Номер слайду 8

Сюжет твору Їм з мамою холодно, обом самотньо без батька – і все це напередодні Різдва. Малий мріє про подарунки: шоколадку, святкову вечерю, тата і посмішку від однієї рудої кучерявої дівчинки з неймовірно сильними руками. Випадково Фред потрапляє до жінки, яка схожа на фею. Вона дарує хлопчикові шоколадку і баночку з парфумами. Незабаром усе налагоджується: однокласниця пробачає Фреду, тато повертається, хоч і на один вечір, і привозить їжу. Відбувається різдвяне диво, бо мама Фреда вагітна.

Номер слайду 9

Проблематика творувізіаієімініа пііідітіріиімікіапєоєвєаєгєаруоузууумуіунунуядеіетеи іе деоереоеселеідарауажабаакяояхяаяняняя

Номер слайду 10

Проблематика творувзаємна підтримкаповагарозуміннядіти і дорослідружбакохання

Номер слайду 11

Символічні образи

Номер слайду 12

Хвилинка відпочинку

Номер слайду 13

Характеристика Фреда10 роківневисокийчутливийз багатою уявоющирийромантичнийвірнийрозумнийоптимістготовий прийти на допомогупрацелюбнийдобрий

Номер слайду 14

Характеристика Фреда{69 CF1 AB2-1976-4502-BF36-3 FF5 EA218861}Ставлення до батька. Стосунки з мамою. Прагнення. Поведінка в напружених ситуаціях. Риси характеру. Ваше ставлення

Номер слайду 15

Характеристика Фреда{69 CF1 AB2-1976-4502-BF36-3 FF5 EA218861}Ставлення до батька. Любить, тужить, не вистачає Стосунки з мамою. Любить, опікає, підтримує, розумієПрагнення. Побачитися з татом; закінчення війни. Поведінка в напружених ситуаціях. Не втрачає надії, не падає духом. Риси характеру. Добрий, розумний, працелюбний, щирий. Ваше ставлення

Номер слайду 16

Характеристика Фреда Фред, який порушує правила, навіть влаштовує бійки, лише знайомиться зі світом почуттів,  тому коли він хоче допомогти дівчині — ненароком ображає її, коли хоче висміяти «того ідіота, що затіяв війну» — отримує від директора догану, а коли рветься захистити кохану — йому розбивають носа. Врешті решт, Фред перемагає свій страх, нерозуміння дівчини, та й самого Гітлера, коли перетворює його на вусатого скелета (таким він і залишиться в пам’яті всіх школярів). Фред перемагає війну тим, що закохується, і тим, що продовжує бути дитиною всупереч обставинам.

Номер слайду 17

Обери цитату з твору«Любов – це вагоме слово».«Від любові стільки туги».«Я стояв із задерти носом. Ген угорі я бачив небо. Воно було сіре. Ніякі феї там не літали. Але й бомбардувальники – теж».«І тут вона вийняла з портфеля кишенькове люстерко. Кругленьке, з синьою кришечкою. Прошу, – мовила вона. – Це тобі від мене на Різдво. Коли ти глянеш у нього, то побачиш того, кого я люблю».

Номер слайду 18

"Любов - це єдина сила, яка може перемогти ненависть і страх» У. Старк

Номер слайду 19

Висновки«Маленька книжка про любов» - історія про дуже серйозні речі: війну, тугу за батьком, нужду і несправедливість, і про не менш серйозне перше кохання. Такі книги нагадують, що ми люди і чекати на диво потрібно завжди. Це книга про велику Любов до найрідніших людей у світі, про вірну дружбу, яка не дає здрібнити думками, про героїчні вчинки, невидимі для байдужого ока.

Номер слайду 20

Тестові запитання. Обери правильні твердження: Ульф Старк - … відомий американський письменник і перекладач; народився 12 липня 1944р. в м. Стокгольм; талановитий художник, ілюстрував свої книжки; писав сценарії до фільмів за своїми творами й за творами інших письменників; сучасний шведський дитячий письменник, твори якого удостоєні численних престижних премій.

Номер слайду 21

Тестові запитання. Коли відбуваються події у творі «Маленька книжка про любов»?напередодні Різдва;напередодні Нового року;в часи Другої світової війни;напередодні Першої світової війни. Розповідь у повісті ведеться від імені:автора-оповідача;головного героя твору;матері головного героя;найкращого друга головного героя.

Номер слайду 22

Тестові запитання. Що означає ім’я головного героя твору «Маленька книжка про любов?світ;дружба;перемога; мир; любов. Мама Фреда працювала:бібліотекарем;учителем;кондуктором;лікарем;пекарем.

Номер слайду 23

Тестові запитання. Як звати найкращого друга Фреда?Магнус;Оскар;Андерс;Нільс. З ким Фред розмовляє про найінтимніші речі?з татом, а точніше з його святковим костюмом;з мамою;із вчителькою; з Оскаром.

Номер слайду 24

Завдання на відповідність{C4 B1156 A-380 E-4 F78-BDF5-A606 A8083 BF9}Фред. Мама Фреда. Ельса. Гранфош. Оскар. Закоханий, добре знає математику. Однокласник, друг. Любить Едвіна, працює кондуктором. Однокласниця, у яку Фред закоханий. Чесний торговець ялинками

Номер слайду 25

Перегляд буктрейлеру

Номер слайду 26

Номер слайду 27

Домашня робота. Читати повість У. Старка «Маленька книжка про любов».

Номер слайду 28

Джерелаhttps://dovidka.biz.ua/malenka-knyzhka-pro-lyubov-analiz-tvoru/https://svitliteraturu.com/load/zarubizhna_literatura/6_klas/anketa_povisti_u_starka_malenka_knizhka_pro_ljubov/15-1-0-1412https://uabook.com.ua/book/malenka-knyzhka-pro-lyubov-skorocheno/

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 3
Оцінки та відгуки
  1. Каленська Оксана
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Кондратенко Людмила
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Губар Алла Анатоліївна
    Дякуємо за чудову та змістовну презентацію)
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
28 січня
Переглядів
8489
Оцінка розробки
5.0 (3 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку