Презентація "Умій сказати, умій і змовчати"

Про матеріал
Презентація "Умій сказати, умій і змовчати" надто цікава та актуальна тема для сучасної молоді..
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Виховний захід: «Умій сказати, умій і змовчати» 5 клас  Підготувала:вчитель зарубіжної літератури, української мови та літературикатегорія II,Жила Анна Сергіївна

Номер слайду 2

Завдання «Що означає вислів?» язик без кісток – про балакучість; язик не повертається – немає рішучості; мову відібрало – втратити здатність говорити від страху, здивування; язик заплітається – невміння чітко висловитися; язик прикусити – утриматися від розмови; язик підвішений – вміння вдало висловлюватися; язик проковтнути – замовкнути.

Номер слайду 3

Язик є один з найцікавіших органів людини. Найрухливіший, він має діапазон обертання на 360 градусів. Це про нього так багато складено висловів.

Номер слайду 4

Інтерактивна вправа «Займи позицію»Слухай терпляче того, хто до тебе говорить, і не намагайся перебивати. Жодна розмова не починається з відповідей.Із казки «Тисяча і одна ніч»Учні вибирають позицію – певну групу, виходячи з особистої точки зору. Позиція: «Говорю так, як вважаю за потрібне». Позиція: «Зважую кожне слово, перш ніж промовити його». Позиція: «Перш ніж щось сказати, думаю, чи не краще промовчати». Позиція: «Кажу лише те, що приємно почути іншим і чого від мене чекають».

Номер слайду 5

Висловлювання видатних людей: Мовчання іноді говорить більше, ніж слово. Володимир Винниченко. Люди вчаться говорити, а головна наука – як і коли мовчати. Лев Толстой. Мовчки ніхто не грішить. Давньоримське прислів’я. Потрібно або мовчати, або говорити речі кращі від мовчанки. Піфагор. Мовчи, так подумають, що ти розумний. Українське прислів’я. Хто мовчить, той двох навчить. Українське прислів’я Або розумне казати, або зовсім мовчати. Українське прислів’я

Номер слайду 6

Є кілька видів мовчання:мовчання любові: не критикувати своїх ближніх, не виявляти їхніх помилок, не обмовляти, не підозрювати в нечесних намірах. мовчання терпеливості: не нарікати і не скаржитися під час хвороби чи в прикрощах. Тут легко можна провинитися перебільшенням, невдоволенням, незгодою. мовчання покори: неохоче розповідати про себе, не хвалиться своїми добрими вчинками. мовчання скромності: через наші уста не повинно пройти жодне слово, яке не личило людині. мовчання розсудливості: з необережності постають непорозуміння, незгоди, а навіть ворожнеча.

Номер слайду 7

Номер слайду 8

«Мовчання почуттів», «Мовчання горя», «Мовчання шедеврів мистецтва».Інтерактивна вправа «Давай помовчимо про щось?»

Номер слайду 9

Номер слайду 10

ДЯКУЮ ЗА УВАГУ!Успіхів Вам!

pptx
Додано
8 січня 2021
Переглядів
1663
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку