Презентація "Умови розвитку цивілізації долини Нілу"

Про матеріал
Презентація до уроку "Умови розвитку цівілізації долини Нілу за підручником : Голованов С. О. Всесвітня історія. Історія України (інтегрований курс) : підручник для 6 класу закладів загальної середньої освіти. — Тернопіль : Астон, 2019. — 224 с.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тема. Умови розвитку цивілізації долини Нілу. Підручник : Голованов С. О. Всесвітня історія. Історія України (інтегрований курс) : підручник для 6 класу закладів загальної середньої освіти. — Тернопіль : Астон, 2019. — 224 с. Вчитель історіїХоменко Ніна Олександрівна

Номер слайду 2

ПЛАН МАТЕРІАЛУ УРОКУ1. Вплив природно-географічних умов на розвиток єгипетської цивілізації2. Хронологічні межі та періодизація історії Стародавнього Єгипту3. Повсякденне та господарське життя

Номер слайду 3

СЛОВНИК ТЕРМІНІВ ТА ПОНЯТЬПАПІРУС (від грец. papyros — нільський очерет) — багаторічна трав’яниста рослина, із стебел якої в Стародавньому Єгипті виготовляли папір, одяг, взуття, плоти тощо. ШАДУ́Ф — пристрій для підняття води на вищий рівень, схожий на колодязний «журавель». БАГАТСТВО — накопичення у великій кількості цінностей, грошей, майна окремими особами. ПРИВАТНА ВЛАСНІСТЬ (від латин. privatus — особистий, приватний) — форма привласнення, за якої знаряддя праці та продукти праці належать окремим особам. КЛАСИ (від латин. clasis — розряд, група) — великі групи людей, на які поділяється суспільство одночасно з утворенням нерівності. Розшарування на класи (раби і рабовласники) відбулося з появою приватної власності на знаряддя праці. Багатства належали панівним класам. Пригнічені верстви були позбавлені власності. НОМАРХ — так давні греки називали правителя ному. Найдавніша єгипетська назва цієї посади — «анджмер» — «той, хто копає канал». ФАРАО́Н (від давньоєгип. «пар-о» — великий дім) —той, хто живе в палаці; у Стародавньому Єгипті — титул володаря держави, у руках якого зосереджена верховна влада

Номер слайду 4

СЛОВНИК ТЕРМІНІВ ТА ПОНЯТЬЧИНОВНИК — людина на державній посаді. «ЦАРСЬКІ РОБОТИ» — трудова діяльність на користь держави або фараона: ремонт каналів, спорудження пірамід. ІРИГАЦІЯ (від лат. irrigatio) — зрошування. Іригаційні споруди (дамби, канали, водосховища) єгиптянам були потрібні, щоб регулювати розливи Нілу й використовувати його води для штучного зрошування полів. ГІКСОСИ — сирійські кочові племена. Мовою єгиптян «гик-зхус» — царі пастухів. ТРУДОВІ ЗАГОНИ — поділ селян і ремісників за професіями. Кожен загін включав людей різних професій.

Номер слайду 5

Актуалізація опорних знань. Що таке цивілізація? Де виникли перші міста? Що спричинило виникнення перших міст? Чому, на вашу думку, саме в долинах великих річок виникли перші держави

Номер слайду 6

1. Вплив природно-географічних умов на розвиток єгипетської цивілізаціїЗавдання №1. Заповнити таблицю, опрацювавши матеріал підручника ст. 46- ст.47(4 абзаци)

Номер слайду 7

ГОСПОДАРСЬКА ДІЯЛЬНІСТЬ. Землеробство. Землеробство було головним заняттям тутешніх жителів

Номер слайду 8

ГОСПОДАРСЬКА ДІЯЛЬНІСТЬ. Ремесла З початком обробки міді та виготовлення посуду в Єгипті розвиваються ремесла: ковальське, гончарне, ювелірне, склоробне ремесла, ткацтво, чинбарство, теслярство, будівельна справа, суднобудування тощо. Єгипетські хлібороби й ремісники сплачували до державної скарбниці податок у вигляді частини свого врожаю або виробів.

Номер слайду 9

Надлишки продуктів накопичувалися в руках знаті у вигляді багатства. Раніше, ніж в інших народів, у Єгипті утворилася нерівність і приватна власність. Пригнічення незаможних верств посилювалося. Полонених, яких раніше вбивали, тепер перетворювали на рабів. Так у Єгипті з’являється експлуатація невільників. З утворенням нерівності в Єгипті відбувається поділ населення на класи. Історія свідчить, що за утворенням класів неодмінно створюється й держава. У Єгипті держава утворилася особливим шляхом. Жителі кожного великого селища будували зрошувальну систему, яка складалася з каналів і ставків. Таке поселення із зрошувальною системою ставало центром округу, який називають грецьким словом ном (у Єгипті було 42 номи). На чолі кожного з них стояв місцевий правитель — нома́рх. Між номами спалахували війни. Ном-переможець поглинав ном, який програвав війну. Наприкінці IV тис. до н. е. утворилися дві сильні держави: Південний (Верхній) та Північний (Нижній) Єгипет. Північний Єгипет мав ще й інші назви — Дельта, Нижнє Царство. Близько 3100 р. до н. е. цар Мі́на (греки його називали Менес) — правитель Південного Єгипту — підкорив Північний Єгипет і створив єдину державу з агресивною політикою. Так Єгипет завоював Сина́йський півострів, Ну́бію та Ефіо́пію, захопивши території, багаті на корисні копалини.

Номер слайду 10

Номер слайду 11

2. Хронологічні межі та періодизація історії Стародавнього ЄгиптуЄгипетська держава проіснувала приблизно 2,5 тис. років: від створення об’єднаної дер- жави близько 3100 р. до н. е. до часу її занепаду та завоювання персами в 525 р. до н. е. Час існування незалежного Стародавнього Єгипту історики поділяють на основні періоди й вивчають кожен з них. Такий поділ історії минулого називають періодизацією. Ще в ІІІ ст. до н. е. давньоєгипетський історик Манефон поділив історію Єгипту на три періоди: Раннє Царство, Середнє Царство, Пізнє Царство. ПЕРЕГЛЯД ІСТОРИЧНОЇ ІНФОРМАЦІЇ ПРО давньоєгипетського історика МАНЕФОНА за посиланням за посиланням https://is.gd/AXXw0 O або QR-кодом на ст. 49 підручника.

Номер слайду 12

Періодизація історії Стародавнього Єгипту(сучасними істориками)

Номер слайду 13

3. Повсякденне та господарське життя. Господарство Єгипту, урожайність землі залежали від стану зрошувальної системи. Тому піклування про ремонт і розвиток мережі каналів і ставків перетворилося на основне господарське завдання держави. Зрошувальна система об’єднувала у своїх межах усе господарство країни. Саме ця обставина була причиною й запорукою потужності держави в цілому Керування державою здійснювали через чино́вників. Найвпливовіші посади обіймали вельможі й родичі фараона. Перший радник фараона — ча́ті. За службу фараон надавав вельможам зе́млі та рабів. Трудовий люд працював у господарствах фараона, храмах й у вельмож, виконуючи повинності. Частина селян, звільнена від такої праці, виконувала загальнодержавні або «царські роботи»: будувала царські гробниці, храми, іригаційні споруди. Ремісники не могли продавати свою продукцію, вони здавали її наглядачам. Окрім них, у державі були й вільні землероби, що входили до складу общини. Найважче жилося рабам, які не мали ані прав, ані майна. Наглядачі поводилися жорстоко, а важка праця робили становище рабів нестерпним. Час від часу спалахували повстання рабів і бідноти. Одне з найбільших розпочалося близько 1750 р. до н. е. й охопило всю Єгипетську державу, ослабивши її перед гіксосами, що завювали Єгипет більше ніж на століття.

Номер слайду 14

Чиновники мали власний дім, в якому жили голова сім’ї, дружина, діти, брати й сестри, батьки тощо. А ще — численні слуги, музи́ки, співаки, танцюристи, кравці, перукарі, охоронці. Головна садиба та інші володіння були розкидані в різних кінцях країни. На багатого чиновника працювали наглядачі, писарі, зберігачі документів, управлінці. Вони контролювали людей, що працювали в господарстві: землероби, пастухи, рибалки, пекарі, пивовари, каменотеси, столяри, художники тощо. У садибах єгипетських багатіїв працювали трудові загони: збирали врожай, перевозили продукти й ремісничі вироби, завантажували кораблі тощо. У «палатах майстрів», що належали вельможам, працювали ткачі, гончарі, ювеліри. Платою за роботу були речі зі складів чиновника та вироби ремісників: зерно, гончарні вироби, знаряддя праці, робочий одяг, овочі, фрукти, т.і. У храмовому господарстві жерців працювали прості та середнього достатку люди, служителі різних культів. Керували ними чиновники з царської та місцевої влади номів. Земельні наділи храми отримували від фараона як подарунок. Тут теж працювали трудові та ремісничі загони.

Номер слайду 15

Номер слайду 16

ЗАКРІПЛЕННЯ МАТЕРІАЛУ УРОКУГРА «АСОЦІАЦІЇ»Завдання: дібрати слова, які у вас асоціюються зі словом….(Ніл, фараон, ремесло, багатство, жерці)ГРА «На вибування»Завдання: дайте визначення або коротке пояснення термінів. Грають дві команди. Перший учень у команді вибирає термін і пояснює його. Якщо відповідь правильна, термін викреслюють, учень передає естафету товаришеві по команді. У разі неправильної відповіді учень вибуває з гри, а цей термін пояснює гравець команди суперника і т. д. Правильність відповіді визначає вчитель. Перемагає та команда, у якій залишилося найбільше гравців. Терміни: папірус, Кемі, Єгипет, шадуф, фараон, дельта, ном, номарх, жерці, класи, держава, чиновник, багатство, приватна власність, гіксоси, «царські роботи», трудові загони, іригаційні споруди, Раннє Царство, Середнє Царство, Пізнє Царство

Номер слайду 17

ДОМАШНЄ ЗАВДАННЯПрочитати параграф 9 . Виконати завдання : Складіть розповідь про: а) населення в Єгипті; б) типи господарств у країні; в) значення блакитної зірки Со́тіс (Си́ріус) для єгиптян.

pptx
До підручника
Всесвітня історія. Історія України 6 клас (Бандровський О.Г., Власов В.С.)
Додано
13 жовтня 2022
Переглядів
526
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку