Презентація "Умови життя на планеті Земля. Середовище життя. Чинники середовища. Вплив на організм чинників неживої природи."

Про матеріал
Презентація до уроку природознавства 5 клас з теми "Умови життя на планеті Земля. Середовище життя. Чинники середовища. Вплив на організм чинників неживої природи."
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Умови життя на планеті Земля. Середовище життя. Чинники середовища. Вплив на організм чинників неживої природи.

Номер слайду 2

Встановіть відповідність між терміном та його характеристикою (Роботу виконати в зошиті){306799 F8-075 E-4 A3 A-A7 F6-7 FBC6576 F1 A4}Термін. Відповідь. Характеристика. А. Організми А-1. За кілька місяців паросток пшениці стає дорослою рослиною з колосом. Б. Розмноження Б-2. Об'єднують у групи за певними ознаками. В. Ріст і розвиток В-3. Організмам потрібен кисень, що входить до складу повітря. Г. Живлення Г-4. Їжак згортається клубочком, якщо донього доторкнутись. Д. Дихання Д-5. Під дахом виросла льодяна бурулька. Е. Подразливість Е-6. Котеня з точністю наслідує будову і поведінку мами кішки  7. Людина щодня повинна споживати овочі та фрукти

Номер слайду 3

{306799 F8-075 E-4 A3 A-A7 F6-7 FBC6576 F1 A4}Ознака. Рослини. Тварини1. Спосіб живлення    2. Рух    3. Органи чуття    Рослини і тварини. Заповніть порівняльну таблицю «Відмінності рослин і тварин» (Роботу виконати в зошиті):

Номер слайду 4

https://www.powtoon.com/online-presentation/b. S3v. NEru. C9 M/?mode=movie#/ Переглянте відео РОБИМО ВИСНОВОК. Наша планета – унікальна: повітря, вода, сонячне тепло і світло ідеально підходять для життя всього живого.

Номер слайду 5

Кожен організм має унікальне середовище проживання, яка задовольняє всі потреби. Виділяють чотири середовища  існування живих організмів. Яке ще існує середовище?Організм як середовище(4)4

Номер слайду 6

Будь-який живий організм, що населяє нашу планету, існує залежно від умов «живої» та «неживої» природи. Рослини і тварини, які живуть на земній кулі, надзвичайно різноманітні щодо зовнішніх ознак і способу життя. Одна з причин цієї різноманітності пов'язана з умовами їхнього життя. 

Номер слайду 7

Умови проживання різні, але організми зуміли пристосуватися до них. Для життя організмам необхідні кисень, вуглекислий газ, вода, поживні речовини, сонячне світло, волога, певна температура. Живі істоти мешкають там, де умови для них найбільш сприятливі, тому за сприятливих умов добре ростуть, розвиваються, розмножуються. 

Номер слайду 8

Одні тварини тільки п'ють воду, а інші — риби, дельфіни живуть у воді протягом усього життя. Різні рослини і тварини мають різну потребу в воді

Номер слайду 9

Повітря необхідне всім рослинам і тваринам. Без повітря не можуть існувати живі організми. Причому рослини не тільки дихають повітрям, а й живляться вуглекислим газом, який міститься в повітрі. Рослини й тварини, які живуть у воді, дихають повітрям, яке міститься в розчиненому стані у водах річок, озер, морів і океанів. Одні тварини дихають зябрами, інші — легенями. Легенями дихають багато тварин (кит, тюлень, морж та ін.), які живуть у морях і океанах.

Номер слайду 10

Різні рослини й тварини пристосовані до життя в різних кліматичних умовах: одні живуть у теплих краях, де сухий і спекотний клімат, інші пристосовані до життя в умовах холодного клімату. Рослинам допомагає переносити зимові холоди товста і пориста кора. Багатьох тварин півночі рятують від холоду пухнастий волосяний покрив Рослини й тварини теплих країв пристосовані до спекотного клімату: немає товстого шару підшкірного жиру й пухнастої шерсті, у багатьох волосяного покриву майже зовсім немає (слон, буйвіл) або він утворений з незначної кількості короткої шерсті (кулан)Рослини скидають листки, надземна частина відмирає, є видозмінені підземні пагони 

Номер слайду 11

Рослинам потрібне світло як умова для живлення, бо процес фотосинтезу відбувається тільки на світлі. Крім пошуків їжі й води, світло необхідне тваринам для того, щоб вчасно помітити своїх ворогів і сховатися від них. Листкова мозаїка — приклад пристосування рослин до кращого використання світла. Однак у рослин потреби до світла різні: одним рослини - світлолюбні інші - тіньовитривалі Тварини пристосовуються до освітлення по-різному.  Живуть у ґрунті, в глибинах океанів та печерах, очі малорозвинені. Деякі тварини, наприклад, коти, кажани, сови, які ведуть активний спосіб життя в сутінках, взагалі не розрізняють кольорів. Добре розвинений зір мають денні птахи, особливо хижі.

Номер слайду 12

Теплові пояси береза, виноград, ялина, сосна, апельсин, бавовник, жито, пальма, слон, песець, білий ведмідь, буйвол, північний олень, кулан, заєць, лисицяжаркийпомірнийхолодний. У яких кліматичних умовах пристосований жити організми - помістіть його в корзину під назву відповідного теплового поясу

Номер слайду 13

Розгляньте рослини. Які пристосування вони мають для життя в посушливих місцях? 

Номер слайду 14

Домашнє завдання . Опрацювати: §38. Які пристосування вони мають для життя? З чим це пов'язано? Результати спостережень занесіть у зошит. Природничий практикум: поспостерігайте за домашніми тваринами.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
4.9
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 8
Оцінки та відгуки
  1. Пірогова Ірина Вікторівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Камшилова Олена Сергiївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Чала Світлана Петрівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Горбаньова Ольга Миколаївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  5. Смолкіна Наталія Валеріївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  6. Кухар Анастасія Анатоліївна
    Дуже гарна робота. Дякую Вам за таку розробку
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  7. Мирошниченко Валентин Анатолійович
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
  8. Мітіна Світлана Миколаївна
    Дуже гарна презентація. Дякую
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 5 відгуків
pptx
Додано
6 квітня 2020
Переглядів
16710
Оцінка розробки
5.0 (8 відгуків)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку