Презентація "Умовні знаки для спортивних карт"

Про матеріал
Презентація "Умовні знаки для спортивних карт". Можна використовувати у гуртках спортивно-туристського напрямку, для вивчення умовних знаків спортивних карт. Відповідно рекомендується використовувати на заняттях зі спортивного орієнтування.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Під час дистанційного навчання та карантину. Тема заняття: Умовні знаки спортивних карт Підготувала:керівник гуртка «Туристське багатоборство» КПНЗ ЦТКЕУМ «Вершина» КМРЯнієва-Тарасова А. В.

Номер слайду 2

Номер слайду 3

Спортивна карта (СК) - це деталізована топографічна карта, виконана з використанням спеціальних УЗ. СК повинна відображати реальну картину місцевості, сприйняту на змагальній швидкості. На СК повинна бути показана вся інформація, яка може вплинути на читаність карти або на можливості вибору маршруту: форми земної поверхні, характеристики каменів, грунтів, показники ступеня прохідності рослинності (відомі в орієнтуванні як умови прохідності), використання землі, гідрографія, забудовані території і окремі будови, дороги і дорожня мережа, інші лінійні комунікації, об'єкти, що використовуються для постановки КП або використовувані як орієнтири. Швидкість орієнтування і швидкість вибору варіанта залежить від багатьох факторів. Інформація про всі ці фактори повинна бути показана на карті для класифікації доріг і стежок, для ідентифікації боліт, характеристик водних просторів, скель і прохідності місцевості, показу характеристик форм земної поверхні і відображення відкритих просторів. Чітко видимі межі рослинності повинні бути показані, так як вони корисні при читанні карти. На карті повинні бути нанесені лінії паралельні магнітному меридіану, а також можуть бути зроблені підписи деяких географічних назв і зарамкового текст, що полегшують спортсмену орієнтувати карту. Всі написи повинні бути виконані в напрямку захід-схід. Текст на карті повинен розташовуватися так, щоб не закривалася важлива інформація і стиль шрифтів повинен бути простим. Краю карти повинні бути паралельні магнітному меридіану. Для показу напряму на північ можуть бути використані стрілки. Спортивна карта

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Головне правило - спортсмен на змагальній швидкості не повинен помічати неточностей карти. Точність карти цілком залежить від точності вимірювань (розташування, висоти, форми відображуваних об'єктів) та акуратності (точності) креслення. Точність вимірювань повинна бути такою, щоб спортсмен, який користується компасом, і контролюючий подолане відстань рахунком кроків, не помічав невідповідностей між картою та місцевістю. Для задоволення такої точності помилки вимірів не повинні перевищувати 5%. Абсолютні висоти не так важливі. Більш важливим є показ відносних перевищень. Опис характеристик карти і складових частин для креслення УЗ даються по розділам. УЗ класифікуються всередині семи категорій: {5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}1. Форми земної поверхні (Коричневий) 2. Камені та скелі (Чорний + сірий) 3. Гідрографія і болота (Блакитний) 4. Рослинний покрив (Зелений + жовтий) 5. Штучні об'єкти (Чорний) 6. Технічні знаки (Чорний + блакитний) 7. Знаки дистанції (Пурпурний) 

Номер слайду 6

Номер слайду 7

1. Рельєфні Відображення форм земної поверхні здійснюється за допомогою дуже докладних кривих ліній (горизонталей), доповнених спеціальними знаками невеликих бугрів, ям тощо Надмірне використання додаткових (підкреслюють) горизонталей не припустимо, оскільки це веде до завантаженості карти і спотворює реальні перевищення. В окремих випадках можливе використання меншого перетину, якщо це забезпечить кращу читаність карти. Допускається деяка зміна висоти горизонталі, якщо це поліпшить відображення дійсності. 

Номер слайду 8

2. Скелі і камені Скелі - спеціальна категорія земної поверхні. Відображення каменів дає корисну інформацію про небезпеку та прохідності. Окремі камені (валуни) є хорошими орієнтирами і точками для постановки КП. Скелі показуються чорним кольором, щоб вони відрізнялися від відображення інших форм земної поверхні. 

Номер слайду 9

3. Гідрографія і болота Ця група включає елементи гідрографії та спеціальні типи грунтів і рослинності, пов'язані з присутністю води. Ця категорія об'єктів важлива, оскільки робить сильний вплив на пробегаемость, що в свою чергу впливає на вибір варіанта руху. Елементи цієї групи УЗ є хорошими орієнтирами для постановки КП. Чорна берегова лінія показує непрохідність даного простору при нормальному рівні води. У посушливих районах, елементи даного розділу можуть містити воду тільки в деяких сезонах. 

Номер слайду 10

4. Рослинний покрив Відображення рослинності важливо для орієнтування, так як впливає на пробегаемость, видимість і читаність карти. Основні принципи: білий використовується для відображення нормального, добре пробігає лісу, жовтий використовується для показу відкритих просторів різних категорій, зелений відображає щільність лісу і підліска в залежності від пробегаемості і видимості, розділених на декілька категорій. Прохідність рослинності залежить від структури лісу, підліска або чагарнику. Наявності ожини, вересу, кропиви, обрубаних гілок і т.п. Стан грунтів і грунтів, що впливає на прохідність, відображається окремо. 

Номер слайду 11

5. Штучні об'єкти Дороги мають велике значення для спортсменів і тому дорожня мережа, безсумнівно, повинна бути відображена на карті. Особливо важливо для спортсменів відображення дрібних стежок. Важливо показати не стільки ширину дороги або стежки, скільки те, наскільки вона зручна для бігу, і те, як добре вона видно на місцевості. 

Номер слайду 12

6. Технічні знаки  Технічні знаки є істотними для будь-якого типу карт. Лінії магнітного меридіана Розташовуються на карті з інтервалом 33,33 мм, що відповідає 500 метрам в масштабі 1: 15 000. Лінії магнітного меридіана можуть бути розірвані в місцях перетину з дрібними деталями карти (валуни, горби, скелі, злиття струмків, кінці стежок тощо) Колір: чорний (блакитний). 

Номер слайду 13

7. Знаки для нанесення елементів дистанції 

Номер слайду 14

Види карт

Номер слайду 15

Номер слайду 16

Домашнє завдання: Опрацювати такі питання. Дякую за увагу!!!

Середня оцінка розробки
Структурованість
4.0
Оригінальність викладу
4.0
Відповідність темі
4.0
Загальна:
4.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Гурьева Ирина
    Загальна:
    4.0
    Структурованість
    4.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    4.0
pptx
Додав(-ла)
Yura
Додано
11 травня 2021
Переглядів
3437
Оцінка розробки
4.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку