Презентація "Унікальні бібліотеки світу"

Про матеріал
Презентація знайомить школярів з деякими унікальними книгозбірнями світу, їх особливостями. Прищеплює любов до книги та виховує у здобувачів освіти повагу до духовних надбань людства. Із матеріалу презентації можна дізнатися про місце знаходження , унікальність і оригінальність архітектури бібліотек світу, Презентацією доцільно використовувати на уроках зарубіжноі літератури , у позакласній роботі та на виховних заходах, присвячених значенню книги.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

П'ятиповерхова бібліотека Тяньцзінь Біньхай вміщує понад 1 мільйон книг, які відвідувачі можуть прочитати в спіральній, модерністській аудиторії з книжковими поличками від підлоги до стелі. Книжкові полиці центрального залу хвилеподібно набігають один на одного, На полицях друкуються цифрові зображення книг. Близько 200 000 справжніх книг є в інших кімнатах бібліотеки, але головна кімната призначена насамперед для соціалізації та читання.«Полиці», деякі з яких можуть слугувати сходами або сидіннями, піднімаються вгору, обгинаючи гігантську дзеркальну сферу. Разом ці елементи нагадують гігантське "Око Бінхай«. Бібліотека має площю 36000 квадратних футів, містить читальні, вітальні, кабінети та зали для засідань, два внутрішні дворики. Бібліотека Тяньцзінь Біньхай відкрилася 1 жовтня 2017 року. Бібліотека була спроектована голландським агентством MVRDV іі побужована за 3 роки

Номер слайду 3

Неподалік від Пекіну, в маленькому китайському селі Цзяоцзехе знаходиться бібліотека Ліюань, яку цілком можна віднести до чудес світу. Бібліотека знаходиться в селі, оточеному горами, і щоби не порушувати природну естетику, китайський архітектор побудував будівлю з 45 тисяч дерев'яних прутів (і скла). В бібліотеці панує принцип природності: тут немає штучного освітлення, тому вона працює тільки до 16 години; всередині нема столів та стільців - книги розміщені на терасах, а читати їх можна, сидячи або лежачи на спеціальних циновках. Бібліотека працює за принципом обміну: ви приносите сюди книгу, а натомість можете забрати будь-яку з бібліотеки. Усередині лише один поверх, але розділений на кілька рівнів, пов’язаних сходами, які також можна використати і для читання. Автор проекту - професор архітектури Лі Сяодун

Номер слайду 4

Розташована в центрі Канзас-Сіті. Близько 50 млн. доларів було витрачено на даний проект. Сама бібліотека була відкрита більше 100 років тому (у 1873 р.) і розташовувалася зовсім в іншому місці. У 2000 році було прийнято рішення переобладнати особняк 1 -го національного банку і перенести туди бібліотеку. Роботи з реалізації цього проекту почалися в 2002 році. Гроші надходили у вигляді благодійних внесків, а також у вигляді відрахувань з податків. Бібліотека відкрилася для своїх читачів у 2004 році. У 2006 році була побудована бібліотечна парковка. Щоб закрити її і був придуманий такий унікальний проект - представити стіну паркінгу у вигляді книжкової полиці, на якій розташувалися корінці величезних книг. Висота кожної книги становить більше 7 метрів, а ширина - 2 метри. На сьогоднішній день це сучасна бібліотека, в арсеналі якої 2,5 мільйона книг і більше 2,4 мільйонів клієнтів на рік.

Номер слайду 5

Бібліотека відноситься до Каліфорнійського університету в Сан-Дієго, розташована в центрі кампуса універчитету . Названа на честь Теодора Сьюз Гейзеля, більш відомого під псевдонімом «Доктор Сьюз». Бібліотека була відкрита у 1970 році, як Центральна. У 1995 року було перейменовано на бібліотеку Гейзеля. Нараховує понад 7 млн. томів для підтримки освітніх та дослідницьких цілей університет:у. Вона зберігає спеціальні колекціі та архіви доктора Сьюза: оригінальні малюнки, ескізи, книги, фото та пам»ятні речі. Приблизно 8500 предметів. Вільям Леонард Перейра (1909 - 1 1985) - американський архітектор, який відзначився своєю футуристичними проектами Доктор Сьюз або Др. Зюсс ( справжнє ім'я — Теодор Сьюз Гейзель ( 1904 - 1991) — псевдонім американського дитячого письменника, поета та художника. Автор всесвітньовідомих дитячих книжок «Кіт у капелюсі», «Як Ґрінч викрав Різдво», «Слон Хортон», «Лоракс»,

Номер слайду 6

Найвідоміше книгосховище Канади - бібліотека рідкісних книг Томаса Фішера володіє рідкісними колекціями книг Університету Торонто . В стінах бібліотекиь знаходиться 700 000 томів і 3 000 метрів манускриптів. Найбільш цікавою групою книг є величезна колекція книг, присвячена монстрам у всіх їх проявах. Вона охоплює період від передруків античних робіт до каталогів XVIII століття, включаючи знамениту «Природну історію» Ціцерона (її можна переглянути у виданні 1551 року), «Історію монстрів» Уліссі Альдрованді та інші примітні роботи. Багато книг по анатомії, і з інших областей знань представлені в бібліотеці в електронному форматі. Всього налічується близько 4 500 електронних зображень друкованих видань, які охоплюють період з 1522 по 1867 рік. Бібліотека була відкрита в 1973 році Названа на честь Томаса Фішера (1792–1874). У 1973 році його правнуки Сідні і Чарльз Фішер подарували бібліотеці власні колекції Шекспіра, різних авторів ХХ століття та офорти Вацлава Холлара. З моменту відкриття бібліотеки вона зросла приблизно до 740 000 томів та 4000 метрів рукописного фонду. Серед предметів колекції є Нюрнберзький літопис (1493), Шекспір's Перший Фоліо (1623) і Ньютон's Принципія (1687), вавилонська клинописна табличка, датована 1789 р. до н.е. , колекція видань «Аліси в країні чудес»

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Бібліотека в Ніцці – перша у світі жила скульптура, один із символів знаменитого курортного міста Франції Ніцци . Входить в список найбільш незвичайних будівель світу. Вона складається з двох різних корпусів: Тет Карре (la Tete Carree - квадратна голова) - адміністративна будівля бібліотеки (управління і внутрішні відділи) і власне бібліотеки – звичайна будівля. У будівлі розташовано понад 200 тис. документів, а також кілька виставкових залів та аудиторій, де можна насолодитися не лише письмовими творами, але також музикою та відео.«Голова у квадраті» – будинок, у якому розташовується адміністрація центральної бібліотеки Ніцци. Розробку дизайну будівлі довірили архітекторам Франсісу Шапюсу та Іву Бейярду. Оригінальна назва бібліотеки означає «Мишлення в коробці»: Верхня частина будівлі виконана у формі величезної квадратної голови,

Номер слайду 9

Парк-Бібліотека створена у рамках програми соціального оновлення міста Медельїн. Бібліотека знаходиться в одному з найбідніших районів Медельїна, Санто-Домінго, на вершині високого пагорба. Будівництво комплексу загальною площею 4 тисячі м² зайняло трохи більше 2 років. Офіційне відкриття відбулося у березні 2007 р. На урочистій церемонії був присутній президент Колумбії Альваро Урібе Велес, іспанський король Хуан Карлос I з дружиною, який брав активну участь (частково і фінансову) у будівництві бібліотеки. Віддаючи шану іспанському правителю, колумбійська влада прийняла рішення назвати культурний центр ім'ям його країни – «Biblioteca Parque Espana». Культурний комплекс пов'язаний із містом двокілометровою канатною дорогою – екологічно чистим та надійним видом транспорту. Автор проекту, колумбійський архітектор Джанкарло МаццантіБібліотека-парк – це комплекс із трьох будівель, розміщених на єдиній платформі. Вони виглядають як масивні природні скелі. Насправді це конструкції з монолітного залізобетону, які укладені в тонкий сталевий панцир, облицьований кам'яними плитками різних відтінків. Ілюзію скелі створюють і розташовані на діагоналі вікна, схожі на вкраплення на поверхні каменю, які не мають зв'язку з поверхневим членуванням будівель. Денне світло проникає всередину через світлові ліхтарі, розміщені по периметру дахів. В одному будинку розташовується конференц-зал, в іншому – бібліотека, а в третій – громадський центр, Бібліотека з книгосховищем налічує вісім поверхів. У ній три розташовані один над одним читальні зали подвійної висоти.

Номер слайду 10

Ескоріа́льська королі́вська бібліоте́ка святого Лаврентія — бібліотека Ескоріальського монастиря святого Лаврентія в Іспанії. Розташована у муніципалітеті Сан-Лоренсо-де-Ель-Ескоріаль. Заснована 1565 року іспанським королем Філіпом ІІ. Один із найбільших наукових центрів Іспанії та Європи раннього нового часу. Бібліотечний фонд нараховує понад 40 тисяч книг і документів. Має багате зібрання цінних середньовічних і ранньомодерних рукописів і стародруків (4000 латиною; 1150 грецькою; 150 єврейською; понад 2000 арабською тощо). Бібліотека має колекції старовинних гравюр (7 тисяч одиниць), малюнків (у 20 книгах), монет (понад 2 тисяч одиниць), музичних творів тощо. Пам'ятка Національної спадщини Іспанії. Королівська бібліотека за розмірами та колекцією поступається лише Ватиканській. Це єдине сховище у світі, де книги ставляться корінцями всередину, щоб зберегти давні прикраси палітурок. Колись Папа Григорій XIII видав указ про те, що кожен, хто вкрав книгу з Королівської бібліотеки, буде назавжди відлучений від церкви.

Номер слайду 11

Філологічна бібліотека Берлінського університету була спроектована в 2005 році. 5-поверхова будівля, яка зовні нагадує яйце, вміщає 750 тисяч книг та 650 читачів. Всередині всі поверхи бібліотеки розділені хвилеподібно, і нагадують людський мозок. Завдяки прозорій зовнішній оболонці будівля отримує сонячне світло. Норман Фостер - британський архітектор, лавреат Імператорської, Прітцкерівської (1999) премій та премії «Квадрига» (2003). Один з творців стилю хай-тек. Коли Нормана Фостера запросили розробити дизайн нової бібліотеки для Вільного університету Берліна, він почав міркувати над тим, де людям найбільше подобається читати. Він уявив собі затишний простір, залитий природним світлом, уявив людину, яка вмостилася під деревом і читає книжку, сторінками якої скачуть сонячні зайчики. Важливою частиною концепції Фостера є енергозбереження. За словами архітектора, "будівля взаємодіє із зовнішнім світом".

Номер слайду 12

Він народився у Манчестері 1935 р та запевняє, що саме ця архітектура вплинула на його подальші роботи. Простота, екологічність та доцільність – головні принципи творінь Нормана Фостера, який за свої архітектурні заслуги був посвячений англійською королевою спершу в лицарі, а потім – в барони. Зараз він очолює архітектурну фірму «Foster+Partners»Вежа Мері-Екс (Лондон)Вежа Херста (Нью-Йорк)Віадук Мійо (Франція)Стадіон Уемблі (Лондон)Рейхстаг (Берлін)Аеропорт Станстед (Лондон) Сіті-холл (Лондон)Коммерцбанк-Тауер (Франкфурт)

Номер слайду 13

Бібліотека в стилі рококо - будинок для тисяч цінних старовинних томів, що стоять на дерев'яних книжкових полицях. Ці книги — предмети тендітні, і книжкові хробаки, метелики та інші комахи можуть завдати шкоди їхнім тонким сторінкам. На дерев'яних книжкових полицях у стилі рококо у великій бібліотеці палацу Мафра зберігається близько 36 000 томів у шкіряній палітурці, датованих XIV-XIX століттями. Шкідники, що поїдають книги, становили б для цих старих томів велику загрозу, якби не кажани завдовжки 2,5 см, які патрулюють бібліотеку вночі. Монастирська бібліотека Мафра розташована на 2-му поверсі палацу. Будівництвом бібліотеки керував Мануель Каетано де Соуза. Вона має 88 м в довжину, 9,5 м завширшки і 13 м заввишки. Склепіння напівциркульні, світлі, позбавлені розписів. Їх прикрасили лише рельєфні каркасні елементи. Урочисто світлі кольори склепінь не перебивають навіть кольорові мармури підлоги, викладені на кшталт фігурного паркету.

Номер слайду 14

Найстаріша версія буддійського канону і найповніші збори буддійських текстів, законів і договорів, вигравіруваних приблизно на 80 000 дерев'яних панелей. Вона була виготовлена ​​у 13 столітті. Трипітака Кореана вигравірована шрифтом ханджу і містить понад 52 мільйони знаків, розбитих на більш ніж 1496 найменувань та 6568 томів. Кожен дерев'яний брусок має висоту 24 см і довжину 70 см. Якщо їх скласти один на одного, вони дорівнюватимуть горі Пекду заввишки 2740 метрів. Їхня довжина склала б 60 км, а загальна вага — 280 тонн. Оригінальна Трипітак Кореана була вирізана протягом 70 років в 11 столітті, але була зруйнована під час монгольського вторгнення в Корею в 1232 році. В надії, що Будда втрутиться і допоможе вигнати монголів, король Годжонг згодом наказав відредагувати і створити канон. Таким чином, різьблення по дереву почалося в 1237 році і було завершено за 12 років. Це був масштабний проект, у якому брали участь тисячі вчених та майстрів. Відданість справі та колосальні національні зобов'язання, пов'язані з грошима та людськими ресурсами, були б зіставні з польотами до космосу у 1960-х роках. За традицією, ченці використовували деревину срібних магнолій, білих беріз та вишневих дерев із південного узбережжя півострова. Деревину вимочували у морській воді протягом трьох років, а потім розрізали на окремі блоки. Блоки поміщали у тінь та виставляли на вітер ще на три роки, після чого їх можна було вирізати. Після того, як кожен блок був вирізаний, він покривався отруйним лаком, щоб відлякати комах, а потім був обрамлений металом, щоб запобігти деформації.

Номер слайду 15

Поруч із Портом Роттердама у Спійкеніссі знаходиться дивовижна громадська бібліотека. Вона виглядає як книжкова гора посеред ринкової площі міста. Побудована у формі піраміди бібліотека має п'ять поверхів книжкових полиць, пов'язаних 480 метрами сходів, доріжок та внутрішніх терас, що ведуть по спіралі до вершини піраміди. "Книжкова гора" також виконана у формі піраміди, нагадуючи про сільськогосподарське минуле міста. Бібліотека нараховує більше 70 тис. книг, займає площу понад 3,5 тис. квадратних метрів. Фасад будівлі виконано зі скла, відповідно все, що знаходиться всередині, легко можна відстежити зовні. У прозорих стін будівлі є прихований сенс. Уряд, якому проект обійшовся у 30 млн. євро, вважає, що це допоможе популяризувати читання та збільшити відсоток відвідуваності бібліотек у невеликих голландських містах. Бібліотека побудована у 2012 р.

pptx
Додано
19 червня 2022
Переглядів
678
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку