Презентація "Уникнення конфліктів з іншими людьми"

Про матеріал

Дана презентація дає можливість учням самостійно мислити, розглядати картинки з українських народних казок, думати, що спричинило конфлікт і які можуть бути шляхи вирішення конфлікту.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Я у світі 4 клас

Номер слайду 2

Тема УНИКНЕННЯ КОНФЛІКТІВ З ІНШИМИ ЛЮДЬМИ

Номер слайду 3

Мета: вчити дітей знаходити способи уникнення конфліктів або мирного їх розв'язання; виховувати порозуміння і терпимість один до одного; виховувати любов та повагу до батьків, рідних, близьких людей; викликати бажання приносити їм радість; розвивати мову учнів, уміння та навички поводити себе культурно.

Номер слайду 4

. Встаньте , діти, всі рівненько, Посміхніться всі гарненько. Посміхніться ви до мене, Посміхніться сам до себе

Номер слайду 5

ІІ. Повторення вивченого матеріалу 1. Відповіді на питання.

Номер слайду 6

/ — Що таке культура поведінки? — Чи завжди ввічливо поводитесь зі своїми рідними, в сім'ї? — Що означає прислів'я «Мій дім — моя фортеця»? — Що таке сім’я ?

Номер слайду 7

. - Яких правил потрібно дотримуватися, щоб ваша сім'я була дійсно дружною? — Чому в колі сім'ї потрібно також поводитися ввічливо та стримано? — Які добрі справи для членів своєї родини можете зробити ви? — Чи можна вашу сім'ю назвати дружною? Чому?

Номер слайду 8

2. Обговорення пам'ятки щодо поведінки в сім'ї .

Номер слайду 9

. До всіх у родині будьте уважними і лагідними. Кажіть тільки правду. Робіть тільки приємне. Не завдавайте ні прикрощів, ні болю рідним. Коли прокинулися і зустрілися з домашніми, не забудьте привітатися. Не забувайте дякувати дорослим за послуги. Пам'ятайте, що приходити з прогулянки потрібно вчасно, щоб батьки не хвилювалися, і попереджувати, коли повернетеся Намагайтеся зрозуміти бажання інших, і, якщо це можливо, виконуйте їх. Намагайтеся бути уважним і люб'язним з кожним із ваших рідних та близьких вам людей.

Номер слайду 10

. 3. Я і моя сім’я

Номер слайду 11

— Розкажіть про сім'ю. Найсмачніші пироги у нас пече... Найсильніший та найсміливіший у нас... Найкраще співає у нас... Я люблю ходити гуляти з... Цікаві казки вміє розповідати...

Номер слайду 12

4. Оповідання В.Асєєвої “Бабуся”

Номер слайду 13

5. Бесіда за прочитаним текстом. - Як ставився Борис до своєї бабусі? - Яке ставлення до бабусі у Борисового товариша? - Чи змінилося ставлення Бориса до бабусі і після зауваження товариша?

Номер слайду 14

6. Робота в парах. Скласти прислів’я Сім'я без батька — той добра не знає. Хто матір зневажає, плідне зеренце. Від теплого слова і як хата без даху. Бабине слівце — лід розмерзає.

Номер слайду 15

ІII. Актуалізація опорних знань Слухання вірша Є. Гуцала «Їжачиха та їжак»

Номер слайду 16

ІУ . Повідомлення теми уроку УНИКНЕННЯ КОНФЛІКТІВ З ІНШИМИ ЛЮДЬМИ

Номер слайду 17

1. Бесіда. - Що таке, на вашу думку, конфлікт? - Конфлікт дає користь чи шкодить?

Номер слайду 18

2. Розгляд ілюстрацій до казок Відповідь на запитання: - Що було причиною конфлікту між героями казок?

Номер слайду 19

Номер слайду 20

.

Номер слайду 21

.

Номер слайду 22

3. Складання загального списку причин конфліктів

Номер слайду 23

Практичні поради "Як побороти гнів" 1) Відчувши наближення злості, заплющіть очі і полічіть до 10. Наступного разу спробуйте лічити вже не числа, а предмети. 2) Відчуваючи приплив гніву, подивіться на годинник та відкладіть спалах гніву на 15 хв. Так можна навчитися контролювати себе. 3) Придумайте фрази, які могли б послабити ваш гнів. Наприклад: "Не треба кричати, мене і так всі добре чують", "Йому теж боляче. Не варто підсилювати чужий біль".

Номер слайду 24

4. Фізкультхвилинка Я бажаю здоров'я, радості, знань усім тим, хто ліворуч від мене Я бажаю здоров'я, радості, знань усім тим, хто праворуч від мене Я бажаю здоров'я, радості, знань усім тим, хто попереду від мене Я бажаю здоров'я, благополуччя всім людям, які живуть у моєму селі Я бажаю здоров'я, щастя, злагоди всім людям України Я бажаю здоров'я, щастя й миру всім людям планети Земля

Номер слайду 25

Життєва задача. . Ти стоїш на перерві та розмовляєш з друзями. Аж раптом тобі хтось боляче наступає на ногу. Ти розсердився, готовий полізти у бійку, та раптом чуєш: "Вибач, будь ласка. Мені дуже прикро, я не хотів зробити тобі боляче". Злість зразу пройшла, і ти несподівано для себе відповідаєш: "Та нічого, буває".

Номер слайду 26

. 5. Обговорення в групах правил розв'язання конфліктів.

Номер слайду 27

Група 1 Найкращі ліки від ненависті і гніву — це прощення. Що означає прощати? Не тримати в серці гніву. Гнів завжди породжує гнів. Не звинувачувати інших у поганих думках або вчинках. Знайти в собі мужність визнати свою помилку.

Номер слайду 28

Група 2 Щоб розв'язати конфлікт, потрібні такі умови: • обидві сторони повинні чітко все пояснити; • не перебивати і не обзивати один одного; • щиро прагнути помиритися.

Номер слайду 29

Група 3 Що ви зробите, якщо... а) Хтось ненароком вас штовхнув. б) Друзі не поділяють ваших поглядів, в) Однокласник вас образив. г) Степан та Богдан почали битися, а навколо стоять хлопці, що їх підбадьорюють і підбурюють.

Номер слайду 30

6. Гра «Чарівна квітка». Назвати слова ввічливості. Сказати комплімент своєму товаришеві по парті, Назвати найкращі риси характеру. Які добрі вчинки ви зробили сьогодні? Пригадайте, кого ви образили ненавмисно, та знайдіть спосіб залагодити свою провину.

Номер слайду 31

7. Робота над прислів'ями . Які прислів'я допомагають розв'язати конфлікт, а які загострюють. Око за око, зуб за зуб. Як гукнеться, так і відгукнеться. Шануй сам себе, шануватимуть і люди тебе. Хто сильніший, той і правий. Полюби ближнього свого, як самого себе. Люди, які поважають тебе, не будуть робити боляче іншій людині. Шляхом зла не доходять до добра. В товаристві лад — усяк тому рад. Все добре переймай, а зла уникай

Номер слайду 32

8.Зачитування мирилок.. 9. Обговорення оповідань В. Сухомлинського.

Номер слайду 33

УІ. Підсумок уроку Як ви розумієте прислів'я? Де згода, там перемога. - Що нового для себе ви відкрили на сьогоднішньому уроці? — Чому виникають конфлікти? — Як уникнути їх?

Номер слайду 34

Домашнє завдання. Помиріться, якщо з кимось посварилися. Перепросіть, якщо образили.

ppt
Додано
30 червня 2018
Переглядів
4868
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку