Презентація "Урегулювання проблеми репарацій після Першої світової війни"

Про матеріал
Презентація містить інформацію про суть проблеми репарацій для Німеччини. Пояснено причини і наслідки Рурського конфлікту. Проаналізовано плани Дауеса та Юнга з врегулювання проблем репарацій, дано їм порівняльну характеристику.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Урегулювання проблеми репарацій після Першої світової війни Роботу виконала Нога Тетяна Борисівна вчитель історії Драбівського ліцею Драбівської селищної ради Черкаської області

Номер слайду 2

Після цього уроку ви зможете Визначати суть проблеми репарацій для Німеччини Давати власну оцінку « плану Дауеса» та « плану Юнга» Висловлювати власні судження з приводу врегулювання проблем репарацій

Номер слайду 3

: Проблемне запитання Чи вважаєте ви, що проблема виплати Німеччиною репарацій була не лише проблемою для Німеччини, а й для всієї Європи?

Номер слайду 4

: План уроку 1. Міжнародна конференція у Спа. 2. Рурський конфлікт: причини, хід, наслідки. 3. « План Дауеса» і « План Юнга».

Номер слайду 5

Конференція в бельгійському місті Спа - збори представників Антанти за участі Польщі, Чехословаччини та  Німеччини ( липень, 1920 рік).

Номер слайду 6

Номер слайду 7

« Мозковий штурм» Чим була спричинена французько – бельгійська окупація Руру? Які дії вчиняли французькі та бельгійські війська на окупованій території? Як ви розумієте значення терміна « політика активного опору»? Чим і коли завершилася окупація? (використайте свідчення 3) Висловіть власне судження щодо наслідків Рурського конфлікту в системі міжнародних відносин, що склалися після Першої світової війни? Чи можна було розв’язати ситуацію іншим чином?

Номер слайду 8

Рурський конфлікт Окупація Німеччини

Номер слайду 9

Президент Франції Раймон Пуан-каре (вересень 1923 p.): «Усе залежить від виконання. Ми очікуємо від Німеччини справ. Вона відмовилася ставити нам умови. Це добре. Але їй належить тепер показати нам, що вона дійсно готова полегшити нам на зайнятих територіях виконання всіх її зобов'язань».

Номер слайду 10

Меморіал важких часів окупації у Клеве Пам'ятник заручникам, розстріляним під час Рурського конфлікту французами у Дортмунді

Номер слайду 11

Чарлз Гейтс Дауес Походив із старовинного роду, в якому було багато політиків і підприємців. Його батько був героєм Війни за незалежність. З 1894 року- співвласник низки нафтових компаній. Керував валютною системою в адміністрації  Вільяма Мак – Кінлі (1898–1901 рр.). В подальшому, зазнавши невдачі на виборах в сенат, знову зайнявся бізнесом, керував Іллінойською трестовою компанією до 1914 року. Учасник Першої світової війни, бригадний генерал. Був головою міжнародного комітету експертів, що в 1923 — 1924 рр. розробляли репараційний план для Німеччини. У 1925 — 1929 рр. – віце –президент США від Республіканської партії при президенті Куліджі. Причому відносини віце - президента і президента були гіршими за всю історію. У 1929 — 1932 рр. - посол у Великобританії. Дауес був композитором- аматором; написана ним у 1911 році мелодія в 1950-ті роки стала популярним шлягером «It's All in the Game». У 1925 р. одержав  Нобелівську премію миру.

Номер слайду 12

План Дауеса 1. Франція виводить свої війська з Руру. 2. Негайне надання Німеччині позики в розмірі 800 млн зо­лотих марок. 3. Ці кошти, надані американськими й англійськими бан­ками, повинні були сприяти відновленню економіки Ні­меччини та стабілізації її фінансової системи. 4. На декілька років до завершення процесу відновлення економіки репараційні платежі повинні бути знижені: перші 4 роки—до 1 млрд марок, а з 1928-1929 рр. повин­ні зрости до 2,5 млрд марок на рік. 5. Загальна сума репарацій, встановлена у 1921 р. в розмірі 132 млрд марок, залишалася без змін. 6. Основні джерела репараційних платежів Німеччини: •  з коштів державного бюджету, який поповнювався з відрахунків від прибутків німецьких залізниць і про­мислових компаній; •  високих податків на товари широкого вжитку: цукор, тютюн, пиво, тканини, взуття тощо. 7. Фінансова система Німеччини перебувала під контролем союзних держав.

Номер слайду 13

У зв'язку з прийняттям плану Дауеса, між Францією і Бельгією з одного боку, і Німеччиною — з другого, було підписано угоду про припинення окупації Рурського басейну і виведення звідти французьких і бельгійських військ. План Дауеса знаменував зупинення дискримінації Німеччини в європейській політиці. Внаслідок виконання плану Дауеса США отримали великі прибутки у вигляді відсотків від позик і дивідендів від прямих інвестицій у промисловість. Й. Сталін: «План Дауеса, складений в Америці за рахунок Німеччини, яка зобов'язана Європі виплатити репарації…»

Номер слайду 14

Оуен Юнг Фінансист, президент « Дженерел Електрик». Автор 50 – річного плану стягнення репарацій з Німеччини, відомого як « план Юнга». «Людині, здатній поставити себе на місце інших людей і зрозуміти хід їхніх думок, не має необхідності турбуватися про те, що приготувало їй майбутнє» О. Юнг

Номер слайду 15

План Юнга 1. Зниження загальної суми репарацій до 113,9 млрд. зо­лотих марок ( до 1988 року Німеччина зобов’язувалася сплатити 34,5 млрд. золотих марок). 2. Встановлення щорічних платежів Німеччини в розмірі 2 млрд марок. 3. Репарації повинні виплачуватися за рахунок дер­жавного бюджету і прибутків залізниць. Відрахування з прибутків промисловості скасовуються. 4. Всі види іноземного контролю над економікою Німеччи­ни скасовуються. 5. Для отримання й розподілу репарацій було створено Банк міжнародних розрахунків, який фінансував важку та військову промисловість Німеччини.

Номер слайду 16

На практиці план Юнга виконувався лише до липня 1931 року (офіційно скасований в 1932 році). Однак його тяготи були використані націоналістичними політиками Німеччини для розпалювання в народі шовіністичних настроїв.

Номер слайду 17

: Проблемне запитання Чи вважаєте ви, що проблема виплати Німеччиною репарацій була не лише проблемою для Німеччини, а й для всієї Європи?

Номер слайду 18

Опорні дати Липень 1920 року – міжнародна конференція у місті Спа 11 січня 1923 рік – окупація Францією та Бельгією Рурської області Німеччини 9 квітня 1924 року – прийняття « плану Дауеса» 1924 – 1929 роки – дія « плану Дауеса» 31 серпня 1929 рік – прийняття « плану Юнга» 1929 – 1931 (1932) роки – дія « плану Юнга»

Номер слайду 19

Словник План Дауеса - план економічного оздоровлення Німеччини після Першої світової війни запропонований американським банкіром Ч. Дауесом і британським міністром закордонних справ Д. Чемберленом, затверджений Лондонською міжнародною конференцією. План Юнга - другий план репараційних виплат Німеччини після Першої світової війни, який замінив план Дауеса.

Номер слайду 20

Рефлексія Після цього уроку Я відчуваю... Я зрозумів... Я переконався…

Номер слайду 21

Домашнє завдання Опрацювати § 8, стор. 120 – 123, 125. Вивчити хронологію, визначення понять. Творче завдання: Скласти опорні схеми « Механізм виплати репарацій Німеччиною за планами Дауеса та Юнга».

Номер слайду 22

  Список використаних джерел: 1. Воропаєва В. В. , Татаринов М. В. Плани – конспекти уроків всесвітньої історії ( новітній період 1914 – 1939 рр.). 10 клас / В. В. Воропаєва , М. В. Татаринов. – Харків: Ранок, 2003. – 239 с. 2.Мокрогуз О. П. Усі уроки до курсу « Всесвітня історія»10 клас. Стандартний та академічний рівні / О. П. Мокрогуз. – Х. : Основа, 2010. – 255 с. 3. Гриценко А. П. Усі уроки до курсу « Всесвітня історія», 10 клас. Стандартний та академічний рівні / А. П. Гриценко. – Х.: ВГ « Основа», 2012. - 239 с. 4. Полянський П. Всесвітня історія: підручник для 10 класу загальноосвітніх навчальних закладів: рівень стандарту, академічний рівень / П. Полянський. – К.: Генеза, 2010. – 254 с. 5. Гісем О. В., Мартинюк О. О. Всесвітня історія 10 – 11 класи : Наочний довідник / О. В. Гісем, О. О. Мартинюк. – Х. : Веста, 2007. – 160 с. 6. Гісем О. В., Мартинюк О. О. Всесвітня історія 10 – 11 класи : Наочний довідник / О. В. Гісем, О. О. Мартинюк. – Х. : Ранок, 2009. – 160 с. «Інтернет – ресурси» http://uk.wikipedia.org/wiki/Всесвітня історія XX століття. Частина II http://school.xvatit.com/ http://osvita.ua/vnz/reports/world_history/ http://navigator.rv.ua/ http://cl.rushkolnik.ru/ http://ukrmap.su/uk-wh10/1255.html  

Номер слайду 23

ppt
Додано
20 березня
Переглядів
30
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку