Презентація " Воєнна експансія Риму. Військова справа в Давньому Римі"

Про матеріал
Презентація " Воєнна експансія Риму. Військова справа в Давньому Римі" створена для візуалізації та кращого сприйняття учнями навчального матеріалу. Зміцнення Римської республіки супроводжувалося прагненням розширити володіння. Це призвело до воєнної експансії — Рим розпочав війни за підкорення собі інших територій Італії та сусідніх країн.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Воєнна експансія Риму. Військова справа в Давньому Римі

Номер слайду 2

Варто запам’ятати!Експансія (у перекладі з латинської — поширення) — територіальне, географічне розширення зони впливу окремої держави, народу, культури.

Номер слайду 3

Зміцнення Римської республіки супроводжувалося прагненням розширити володіння. Це призвело до воєнної експансії — Рим розпочав війни за підкорення собі інших територій Італії та сусідніх країн. Рим 200 років воював. У 265 р. до н. е. завершилось об’єднання Італії — і Рим перетворився на сильну державу Західного Середземномор’я. До кінця І ст. до н. е. під владу Риму потрапили Сирія та Єгипет,Балкани, Сицилії, Іберії (сучасна Іспанія), Галлії (сучасна Франція). Пізніше під римською владою опинилися грецькі міста в Малій Азії. Завойовані за межами Італії землі перетворювали на провінції. Тут Рим проводив політику «розділяй і володарюй», нацьковуючи одні народи на інші.

Номер слайду 4

ВОЄННЕ МИСТЕЦТВО РИМЛЯНУся історія Давнього Риму пов’язана з численними війнами. Неабиякий досвід сприяв формуванню воєнного мистецтва Риму. Основою війська був римський легіон, який складався з пішого війська та кінноти. Опорним пунктом римлян на завойованих землях був римський табір. З часом з таких таборів виникло багато європейських міст. ВАРТО ЗАПАМ’ЯТАТИ!Експансія — поширення впливу однієї країни на територію, різні сфери життя інших країн. Провінція — підкорена Римом територія за межами Апеннінського півострова. Легіон — основний підрозділ римської армії. Римський легіон був розділений і побудований так, що міг діяти на будь-якій місцевості.

Номер слайду 5

Озброєння та спорядження легіонера. Верхня сорочка-туніка, солдатський плащ, шолом, панцир-портупея спис, шит, меч-гладіус, чоботи-каліги. 

Номер слайду 6

Римська піхота 

Номер слайду 7

Бойовий порядок «Черепаха»У римлян таке розташування воїнів було призначене для захисту війська від метальних снарядів на полі бою.

Номер слайду 8

Зростання римської могутності зумовило зіткнення Риму з Карфагеном --центром торгівлі в Західному Середземномор’ї. Три Пунічні війни між Римом та Карфагеном (карфагенян римляни називали пунами) тривали з перервами протягом 264-146 рр. до н. е. Карфаген зазнав поразки і був перетворений на провінцію Риму. Поміркуйте, чому Рим здійснював політику «розділяй і володарюй» щодо підкорених племен?Ганнібал — карфагенський полководець ІІІ

Номер слайду 9

2 серпня 216 р. до н. е., у ході Другої Пунічної війни біля містечка Канни відбулася одна з найвеличніших битв в історії Стародавнього світу. В армії карфагенян було 40 тис. піхоти проти 80 тис. у римлян. У карфагенського полководця Ганнібала було більше кінноти. Саме перевагу в кінноті й використав полководець під час бою. Битва при Каннах1. Як ви вважаєте, чому в багатьох військових навчальних закладах світу і сьогодні вивчають битву при Каннах?2. На основі здобутих знань про історію битви при Каннах та свідчень сучасників сформулюйте життєву позицію Ганнібала.

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Тріумф — урочистий вступ у столицю полководця та його війська після переможного закінчення війни. Біля тріумфатора стояв раб, який час від часу нахилявся до героя та повторював: «Не пишайся! Не забувай, що ти всього лише людина! Пам’ятай про смерть!». Це робилося для того, щоб відвернути заздрість богів.

Номер слайду 12

Самооцінювання. Оцініть свої успіхи в опануванні теми «Воєнна експансія Риму. Військова справа в Давньому Римі».

Номер слайду 13

Розшифруйте хмаринки слів і складіть крилаті вислови. Дізнайтеся історію їхнього походження. Поміркуйте, у яких сучасних життєвих ситуаціях їх можуть вживати.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Красько Наталія
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додав(-ла)
Tokaruk Svitlana Ivanivna
Додано
25 березня
Переглядів
2676
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку