Презентація "Урок - лицарський турнір за романом В. Скотта "Айвенго"

Про матеріал
Презентація використовується на останньому уроці вивчення роману В. Скотта "Айвенго" для повторення та узагальнення вивченого матеріалу.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Лицарський турнір(за романом В. Скотта «Айвенго»)

Номер слайду 2

Мета урокуповторити й узагальнити відомості про роман В. Скотта «Айвенго»;продовжувати формування навичок групової роботи, розвивати творчу уяву, логічне мислення;сприяти вихованню кращих моральних якостей учнів.

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Тур1. Краєзнавчий. Шотландія є частиною країни …(Великобританії)Рослина, що врятувала країну під час нападу ворога, після чого її зображено на гербі Шотландії … (чортополох)Національний інструмент шотландців … (волинка)Як називається чоловіча спідниця – національний одяг шотландців … (кілт)Інша назва жителів Шотландії … (горці)Широко розповсюджена рослина, з якої готують трунок … (верес)Назвіть видатних людей Шотландії (по черзі, за кожного правильно названого – 1 бал)

Номер слайду 5

Тур 2. Біографічний Яку роль у житті майбутнього письменника відіграла тітка Джанет? (поставила хлопчика на ноги)З чиїм ім'ям пов'язують захоплення хлопчика читанням і подальшою літературною працею?(В. Шекспіра)Скільки років Вальтер Скотт збирав фольклор? ( більше 10 років)Як називався перший роман історичної тематики, анонімно випущений Вальтером Скоттом? («Уеверлі»)Яку освіту отримав Вальтер Скотт у Единбурзькому університеті?(юридичну)Почесним громадянином якого міста став письменник? (Единбурга)Назвіть відомі вам історичні романи В. Скотта (по черзі, за кожний правильно названий роман – 1 бал).

Номер слайду 6

Тур 3. Історичний{D7 AC3 CCA-C797-4891-BE02-D94 E43425 B78}Реальні історичні особи, що діють в романі «Айвенго»Вигадані В. Скоттом персонажі

Номер слайду 7

Тур 4. Конкурс капітанів

Номер слайду 8

Тур 5. Далі, далі, далі… Питання до І команди: Представники яких народів протиставлені в романі? 2. З якої родини походив Айвенго? 3. Що було зображено на щиті лицаря Айвенго?4. Назва міста, де проходив лицарський турнір.5. З ким вступив у двобій Айвенго? 6. Хто допоміг Айвенго у вирішальному поєдинку на лицарському турнірі? 7. Кого обрав лицар Позбавлений Спадщини королевою турніру? 8. Під яким ім'ям діє у романі Робін Гуд? 9. Ім’я барона, що тримав у своєму замку Седріка, Роввену, Айвенго та інших.10. Яка річ Ребеки стала символом виклику на бій? 11. Полонити Річарда Левове серце зголосився… 12. Бріан де Буагільбер загинув під час…

Номер слайду 9

Відповіді1. Нормани та сакси.2. Син англосакського феодала Седрика Сакса.3. Дуб, вирваний із коренем.4. Ешбі.5. З Бріаном де Буагільбером .6. Чорний лицар.7. Леді Ровену.8. Локслі.9. Фрон де Беф.10. Біла рукавичка.11. Вальдемар Фітцурз.12. Божого суда.

Номер слайду 10

Тур 5. Далі, далі, далі… Питання до ІІ команди: Кому служив Айвенго? 2. Хто в романі виступає захисником стародавніх звичаїв і традицій? 3. Хто допоміг Айвенго потрапити на турнір? 4. Що викарбовано на щиті Айвенго?5. Хто став переможцем першого дня лицарського турніру в Ешбі? 6. Ім’я саксонського лицаря, що на турнірі підтримав норманів.7. Хто зміг вилікувати Айвенго від ран?8. Що подарував Локслі Чорному лицарю? 9. З ким із лісових мешканців найбільше потоваришував Чорний лицар? 10. Хто зголосився тимчасово виконувати обов’язки джури при королі Річардові під час його подорожі після звільнення полонених у замку Фрона де Бефа? 11. Ім’я храмовника, що звинуватив Ребекку в чаклунстві.12 Що подарувала Ребекка леді Ровені на прощання?

Номер слайду 11

Відповіді1. Королю Ричарду 1.2. Седрик.3. Ісаак.4. «Desdichado» - «Позбавлений спадку».5. Айвенго.6. Ательстан.7. Ребекка.8. Мисливський ріг.9. З братом Туком.10. Вамба.11. Бріан де Буагільбер.12. Діамантові намисто та сережки.

Номер слайду 12

Тур 6. Лицарський. Складіть кодекс честі лицаря

Номер слайду 13

Домашнє завдання. Відповісти на питання «Чому роман «Айвенго» зацікавлює читачів майже два століття?»Підготувати виразне читання та аналіз віршів: І. Вайсгласа «Круки»,К.Ґалчинського «Пісня про солдатів з Вестерплятте», А. Маргул – Шпербера «Про назву концтабору Бухенвальд» .

Номер слайду 14

Бажаю нової зустрічі з героями творів В. Скотта

pptx
Додано
13 листопада 2022
Переглядів
739
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку