Презентація Урок-подорож "Значущі частини слова"

Про матеріал
Презентація створена для узагальнення вивченого з розділу "Будова слова" Діти люблять подоружувати і цей урок перенесе їх у різні частини слова
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Значущі частини словаурок-подорож

Номер слайду 2

Мовна хвилинка. У путь щасливу і широку. Всіх виводить школа вас. До уроку! До уроку!В школі дзвоник кличе вас!Поспішіть місця зайняти,Час урок розпочинати!

Номер слайду 3

·       Яка частина слова містить лексичне значення слова?·       Яка змінна значуща частина слова виражає його граматичне значення?·       Чи мають закінчення незмінні слова? Наведіть приклади незмінних слів.·       Які закінчення називаються звуковими,а які нульовими?·      

Номер слайду 4

Префікс. Корінь. Суфікс. Закінчення. СЛОВО

Номер слайду 5

Корінь

Номер слайду 6

У кожній групі знайдіть слова, які не належать до спільнокореневих.1. Будівля,будувати, будильник, будова, будинок.2. Підводний, водолаз, підвода, вода, водяний.3. Гірський, міжгір’я, гора, погоріле, гірка.4. Нічний, нічого, нічка, вночі, ночівля.

Номер слайду 7

До поданих слів доберіть спільнокореневі і форми слова. Школа, ліс

Номер слайду 8

Префікс

Номер слайду 9

Позначте префікси у словах Присипати, пречудовий, пролісок, безхмарний, надписати, сказати, передосінній, вдихати

Номер слайду 10

Суфікс

Номер слайду 11

Прочитайте слова, знайдіть у них суфікси. Скрипка – скрипаль – скрипочка. Вітер – вітерець – вітрище. Квіти – квітень – квітник - квітувати.

Номер слайду 12

Самостійна робота.1 Спільнокореневі слова – це:а) слова зі спільним коренем, але з різним лексичним значенням; б) слова, однакові за звучанням і написанням, але різні за лексичним значенням;в) слова, різні за звучанням і написанням, але однакові чи близькі за лексичним значенням.2. Основа слова – це:а) головна значуща частина слова;б) змінна значуща частина слова;в) частина слова без закінчення. 3. Корінь – це:а) частина слова без закінчення;б) головна значуща частина слова, яка виражаєйого лексичне значення ;;в) змінна значуща частина слова, яка виражає його граматичне значення.4. Префікс – це:а) значуща частина слова, що стоїть перед коренем; б) значуща частина слова, що може стояти як перед коренем, так і після нього.в) змінна значуща частина слова, яка виражає його граматичне значення5. Коренем у словах голова, головний, головешка є:а) гол;б) голов;в) голови.6. За допомогою суфіксів -еньк-, -есеньк-, -юсіньк-, -ісіньк- можна утворити:а) прикметники із значенням здрібнілості, пестливості; б) прикметники із значенням збільшеної ознаки;в) іменники – назви людей за національністю.

Номер слайду 13

Взаємоперевірка{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}123456авбаба

Номер слайду 14

Фізкультхвилинка

Номер слайду 15

Закінчення

Номер слайду 16

Попрацюйте в парах. Випишіть незмінні слова,виділені слова розберіть за будовою Високо, веселка, журі, малювати, ліс, обідати, далекий, раненько, поні, написаний, далеко.

Номер слайду 17

Домашнє завдання: Повторити вивчений матеріал з теми «Будова слова» с.56-65,складіть речення зі словами мова, школа, Україна

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Литвинова Надія Андріївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
14 лютого 2023
Переглядів
1141
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку