Презентація "Урок розвитку мовлення. Використання виражальних засобів мови для редагування тексту"

Про матеріал
Урок розвитку зв'язного мовлення. 4 клас Тема: Використання виражальних засобів мови для редагування тексту. Мета: формування умінь опрацьовувати тексти різних видів; досліджування мовних одиниць і явищ з метою опанування початкових лінгвістичних знань і норм української мови; виховання у здобувачів освіти позитивного емоційно-ціннісного ставлення до української мови.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Урок розвитку зв'язного мовлення. Використання виражальних засобів мови для редагування тексту. 4 клас

Номер слайду 2

Урок розвитку зв'язного мовлення. Використання виражальних засобів мови для редагування тексту. 4 клас

Номер слайду 3

Мета: формування умінь опрацьовувати тексти різних видів; досліджування мовних одиниць і явищ з метою опанування початкових лінгвістичних знань і норм української мови; виховання у здобувачів освіти позитивного емоційно-ціннісного ставлення до української мови.

Номер слайду 4

Уже дзвінок нам дав сигнал: Працювати час настав. Тож і ми часу не гаймо, Роботу швидше починаймо.

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Фізкультхвилинка для очейhttps://www.youtube.com/watch?v=8gvo. PGoxnx. A

Номер слайду 7

При написанні творів, переказів, описів ви допускаєте різні види помилок. Це і орфографічні помилки, зайві речення, слова, непослідовне розташування речень, абзаців, незавершеність висловлювань, повтори слів. Щоб цього не траплялося треба вміти аналізувати свої твори, перевіряти їх та виправляти помилки.

Номер слайду 8

Основні недоліки які зустрічаються:а) Невідповідність змісту меті висловлювання.б) Непослідовне розташування речень та частин тексту.в) Невміння встановлювати межі речень, використовувати засоби зв’язку слів у тексті.г) Незавершеність висловлювання.д) Пропуск абзаців.

Номер слайду 9

На сьогоднішньому уроці ми будем вчитися запобігати цим помилкам. У редакції книг, газет, журналів є спеціальні відділи редакторів. Що це за люди? Чим вони займаються?

Номер слайду 10

Редакція – це колектив, що здійснює підготовку видання до друку, а також приміщення, в якому здійснюється редагування чого-небудь.

Номер слайду 11

Редактор – той, хто редагує авторський рукопис і готує його до друку, керівник якого-небудь періодичного видання, видавничого відділу.

Номер слайду 12

Редагувати – опрацьовувати, вносити стилістичні та граматичні правки. Коректор – фахівець, який займається читанням і виправлянням коректурних помилок, тексту.

Номер слайду 13

Сьогодні на уроці ви будете редакторами.

Номер слайду 14

Колективний аналіз тексту та його вдосконалення. Прочитайте текст. Як вона потрапила на кущ серед води і чи довго там просиділа, - ніхто не знає. Ребалка ставив сідки на ляшчів у залитих павотком луках. Він повілно пробирався човном крізь кушчі, шчо стирчали з води. Рибалка довіз її до берега білка відразу вискочила з човна й пострибала в ліс. На одному з кущів він побачив якийсь дивний рижуватий гриб. Раптом гриб стрибнув – і прямо до рибалки в човен. У човні він зараз же перетворився на мокру перелякану білочку.

Номер слайду 15

2. Редагування тексту. Віднови послідовність частин тексту. Знайди та виправ помилки в першому абзаці. Визнач межі речень у останньому абзаці. Добери та запиши заголовок до тексту. Спиши текст.

Номер слайду 16

Як вона потрапила на кущ серед води і чи довго там просиділа, - ніхто не знає. Ребалка ставив сідки на ляшчів у залитих павотком луках. Він повілно пробирався човном крізь кушчі, шчо стирчали з води. Рибалка довіз її до берега білка відразу вискочила з човна й пострибала в ліс. На одному з кущів він побачив якийсь дивний рижуватий гриб. Раптом гриб стрибнув – і прямо до рибалки в човен. У човні він зараз же перетворився на мокру перелякану білочку.

Номер слайду 17

____________________ 3. Як вона потрапила на кущ серед води і чи довго там просиділа, - ніхто не знає. 1. Ребалка ставив сідки на ляшчів у залитих павотком луках. Він повілно пробирався човном крізь кушчі, шчо стирчали з води. 4. Рибалка довіз її до берега білка відразу вискочила з човна й пострибала в ліс. 2. На одному з кущів він побачив якийсь дивний рижуватий гриб. Раптом гриб стрибнув – і прямо до рибалки в човен. У човні він зараз же перетворився на мокру перелякану білочку.

Номер слайду 18

Прочитай свій текст. Якщо знайдеш помилки – виправ їх.

Номер слайду 19

- Чого ви навчились на уроці?- Що нового ви дізнались?- Чи було вам важко? Якщо так, то що саме? - Продовжіть речення. Тепер я знаю, що …-

Номер слайду 20

pptx
Додано
26 жовтня 2022
Переглядів
1026
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку