Презентація "Урок зарубіжної літератури у 6 класі за повістю М.Гоголя «Ніч перед Різдвом». Українські народні традиції та звичаї у творі. Реальне та фантастичне у повісті."

Про матеріал
Презентація "Урок зарубіжної літератури у 6 класі за повістю М.Гоголя «Ніч перед Різдвом». Українські народні традиції та звичаї у творі. Реальне та фантастичне у повісті"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Урок зарубіжної літератури у 6 класі за повістю М. Гоголя «Ніч перед Різдвом». Українські народні традиції та звичаї у творі. Реальне та фантастичне у повісті. Підготувала вчитель української мови та літератури і зарубіжної літератури Аліна Гречин

Номер слайду 2

«Ніч перед Різдвом»У збірці «Вечори на хуторі біля Диканьки» Микола Гоголь показав світові ще не відкриту Україну, з її національною міфологією, фольклором, традиціями та звичаями. Він утверджує культурну самобутність України, її неповторність. «Ніч перед Різдвом» написана на основі спогадів письменника про святкування Різдва на батьківщині. Нерідко він сам був серед колядників, брав участь у веселому різдвяному дійстві. У творі відображено українські звичаї і традиції , традиційні персонажі українського фольклору.

Номер слайду 3

Святвечір. Події у творі відбуваються у Святвечір (Святий вечір). Це вечір перед Різдвом. Цього вечора християни готують 12 пісних страв, збираються всією родиною, читають молитви. Усі чекають першу зірку, щоб розговітися. Найважливіша страва – кутя (голодна кутя). Це символ благополуччя і оберіг, готується із дарів природи. Здавна вважають, що цього вечора можуть відбуватися чарівні перетворення, незвичайні події, зустріч із нечистою силою, яка в цей вечір гуляє світом.

Номер слайду 4

колядки. Слово «колядувати» означає співати напередодні Різдва пісні – колядки. Їхня назва пов’язана із Колядою – богом, який у давнину починав нове коло Сонця (Сварога), тобто господарський рік. Люди вітали Коляду, ходили від одного двору до іншого й обдаровували господарів будинків побажаннями щастя і благополуччя. За це треба було обдарувати колядників у відповідь – жадібні господарі ризикували накликати на себе. Найяскравішою традицією колядників було переодягання – за що їх прозвали рядженими. Вбиралися переважно в демонів, відьом, міфічних істот з рогами і копитами

Номер слайду 5

Українські традиційні образи. Відьма. Чорт. Красуня. Герой, який прагне здобути її кохання. Козак - чаклун

Номер слайду 6

Різдвяні символи у повістіКолядування. Обдарування щедрувальників. Різдвяна зірка

Номер слайду 7

Реальне та фантастичне у повісті (доповніть своїми прикладами) фантастичне. Чорт, відьма, перетворення відьми на молодицю, реальне. Святкування Різдва, народні звичаї і традиції,

Номер слайду 8

Добери до ілюстрації цитату з твору

Номер слайду 9

Добери до ілюстрації цитату з твору

Номер слайду 10

Домашнє завдання1. Розкажіть (письмово) як святкують Різдво у вашому краї.2. Які українські традиції, зображені у творі, існують і зараз?3. Створіть ілюстрації до повісті, або презентуйте власні фото, як ви святкуєте Різдво.

pptx
Додано
9 листопада 2023
Переглядів
1235
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку