Презентація уроку для 5 класу на тему: "Складне речення".

Про матеріал

Презентація уроку для 5 класу на тему "Складне речення" створена до конспекту уроку-мандрівки для 5 класу на тему "Подорож країною Синтаксису".

Урок-мандрівка з використанням ігрових технологій на основі тематичного матеріалу ( види транспорту).

Цей урок допоможе учням навчитися виробляти вміння відрізняти складні речення від простих, правильно інтонувати складні речення, ставити коми між їх складовими – простими реченнями, дасть початкове уявлення про сполучниковий та безсполучниковий зв'язок; використати можливості дидактичного матеріалу для розвитку спостережливості, ознайомлення з різними видами транспорту, дбайливого ставлення до природи, любові до рідного краю.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Сьоме листопада. Класна робота. Урок-мандрівка країною “Синтаксису”

Номер слайду 2

Країна “Синтаксис”Підмет Кого? Чим? Присудок Куди? Де? Як? Означення Що робить підмет? Додаток Який? Які?Обставина Хто? Що?

Номер слайду 3

Зупинка «Дослідницька»Складне речення. Яке речення називається складним?Чим можуть з'єднуватися частини складного речення?r

Номер слайду 4

Зупинка «Дослідницька»а) завдання ( біля дошки): записати речення, зробити його синтаксичний розбір. Перед морським походом запорожці перебудовували чайки.б) завдання ( біля дошки): записати речення, визначити граматичну основу, порівняти з попереднім. Вправні майстри під дно човнів насипали пісок, під його тягарем човен ховався під воду.

Номер слайду 5

Наступна зупинка - «Пунктуаційна»Завдання: перепишіть речення, визначте в них граматичні основи. З’ясуйте, чи завжди перед сполучником і ставиться кома.1. Перший автомобіль винахідники створили у 18 столітті і він перевозив гармати для французького війська.2. Цей засіб рухався зі швидкістю 5 кілометрів на годину і працював на парі.

Номер слайду 6

{69 CF1 AB2-1976-4502-BF36-3 FF5 EA218861}1 склад2 склад3 складркт. У дорозі, звичайно, потрібно відпочивати. Прослухайте загадки. Відгадки до них будуть першими літерами складів, із яких ми утворимо слово.

Номер слайду 7

Наступна зупинка «Пізнавайко»1. Гравітаційне поле Місяця у шість разів менше за земне тому ми могли б там прикріпити крила й літати.2. Сліди перших відвідувачів Місяця збережуться на мільйони років бо там ніколи не йдуть дощі.3. Першим космонавтом незалежної України став Леонід Каденюк.4. На борту «Спайс Шаттла» були створені мільярди пластмасових кульок і вони стали першими промисловими виробами.5. Форма кульок була ідеально рівною тому їх вартість у 2000 разів вища за золото тієї ж ваги.6. Міжнародна космічна станція « Піонер -10» стала першим штучним тілом що покинуло Сонячну систему.7. Вона має на борту закодовані відомості про Землю цю інформацію, можливо, колись прочитають інопланетяни.

Номер слайду 8

І остання зупинка - «Бережинка» style.colorfill. Colorfill.typefill.on

Номер слайду 9

Запишіть речення в зошити, визначте в ньому граматичну основу та поставте розділовий знак. Потрібно берегти природні ресурси оскільки їхні запаси вичерпуються. Транспорт має бути безпечним і тому треба шукати альтернативне паливо. Наша планета це крихітний острівець на якому ми подорожуємо у Всесвіті.

Номер слайду 10

Протягом 4 -5 хвилин напишіть невелике есе за заданою темою.1 варіант. Уявіть, що вам запропонували відвідати будь-яке місце світу. Куди б ви поїхали й чому?2 варіант. Опишіть транспортний засіб майбутнього, який допоможе вам за лічені хвилини потрапити в будь-яку точку світу.3 варіант. Порекомендуйте іноземцям відвідати ваше місто, його найвизначніші місця. У тексті твору використайте складне речення. Визначте в ньому граматичну основу. Наступна зупинка «Мандрівна»

Номер слайду 11

Підсумок уроку. Упіймай помилку. Запишіть відповіді (1+ 2-). Прокоментуйте їх усно.1. У простому реченні є одна граматична основа.2. Граматична основа складається з підмета і присудка.3. У складному реченні є дві граматичні основи.4. Між частинами складного речення треба ставити розділовий знак.5. Перед сполучником і завжди ставимо кому.6. Прості речення у складному з’єднуються тільки за допомогою сполучників.style.font. Stylestyle.font. Weightstyle.text. Decoration. Underline

Номер слайду 12

Перевір себе!1+ 2- 3- 4+ 5- 6-

Номер слайду 13

Домашнє завдання. П. 18, впр.196, с. 81. Вивчити правило.

Середня оцінка розробки
Структурованість
4.5
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.9
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Морєва Дар'я Валеріївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Олійник Ліля Василівна
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    4.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
7 червня 2018
Переглядів
7576
Оцінка розробки
4.9 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку