Урок-презентація для 8 класу на тему: "Прикладка як різновид означення. Написання непоширених прикладок через дефіс. Прикладки, що беруться в лапки."

Про матеріал

Урок-презентація для 8 класу на тему: "Прикладка як різновид означення. Написання непоширених прикладок через дефіс. Прикладки, що беруться в лапки."

Ця розробка уроку спрямована на те, щоб сформувати в учнів поняття про прикладку як різновид означення, його функцію в реченні; розвивати правописні вміння написання прикладок з означуваними словами окремо, через дефіс та в лапках; виховувати повагу до рідного слова та духовного надбання народу.


Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

Бесіда

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Відкриваємо підручник на стор. 50, п.11. Читаємо правило! Бесіда: Які особливості прикладки ви запам'ятали? Як узгоджується прикладка? Виконання вправи 82. - Читаємо правило “Написання прикладок разом, окремо і через дефіс” на стор. 52

Номер слайду 5

Згрупувати сполучення слів відповідно до правил правопису. Заповнити таблицю. Прикладки, що пишуться через дефіс Прикладки, що пишуться окремо Брати/слов’яни, трава/звіробій, грип/убивця, людина/змієборець, поет/романтик, місто/Борислав, очі/волошки, конструктор/Корольов, дослідники/археологи, знак/символ, споруда/символ, книга/реліквія, фізик/Пулюй, замок/фортеця, генерал/губернатор, інтелігент/земляк, пісні/балади, українець/учений, професіонал/музикант, Острів/Мурашиний, Франко/школяр, хатинка/маяк, річка/Сквира, будинок/мурашник. По одному прикладу з кожної колонки таблиці ввести в самостійно складені речення. Підкреслити прикладки.

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Подумати й дати відповіді на запитання: 1. Чому прикладку вважають різновидом означення? Сформулювати визначення прикладки. 2. Що означає прикладка, на які питання відповідає? Відповідь проілюструвати власними прикладами. 3. За яких умов прикладка з означуваним словом пишеться через дефіс? Навести приклади. 4. Коли прикладка з означуваними словами пишеться окремо? 5. Назвати випадки, коли прикладки беруться в лапки. Підбиття підсумків уроку

Номер слайду 8

Виписати з підручника української літератури по 5 речень з: 1) непоширеними прикладками, що пишуться через дефіс; 2) прикладками, що беруться в лапки. Пояснити правопис прикладок. П.11, впр. 84, 86, стор. 51-52. Вивчити правило.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Селевко Віра Олександрівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
ppt
Додано
7 червня 2018
Переглядів
6554
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку