Презентація уроку для 8 класу на тему: "Пісні Марусі Чурай. Легендарна поетеса з Полтави".

Про матеріал
Презентація до уроку української літератури для 8 класу на тему: "Пісні Марусі Чурай. Легендарна поетеса з Полтави. Трагічна історія її життя. Пісні, що стали народними. Їхня популярність, фольклорна основа, народнопоетичні образи. "Засвіт встали козаченьки", "Віють вітри, віють буйні", "Ой не ходи, Грицю...".
Зміст слайдів
Номер слайду 1

8 клас Українська література Тема: Пісні Марусі Чурай. Легендарна поетеса з Полтави. Трагічна історія її життя. Пісні, що стали народними. Їхня популярність, фольклорна основа, народнопоетичні образи. «Засвіт встали козаченьки», «Віють вітри, віють буйні», «Ой не ходи, Грицю...». Добрий день! Сьогодні ми ознайомимося з творчістю Марусі Чурай, її драматичним життям; проаналізуємо програмові пісні поетеси, осмислимо їх значення в житті українського народу; розвиватимемо вміння виразного читання, коментування пісень; виховуватимемо повагу до творчих, обдарованих людей з народу — активних творців духовності.

Номер слайду 2

Поміркуйте! - Як створювалися українські історичні пісні? Про яких історичних осіб вам відомі пісні? - Яким чином життя народу було пов’язано з піснею? - Чому пісня з одною назвою має кілька варіантів? Наведіть приклади. - Згадайте авторів літературних пісень. Чим вони вам запам’яталися? - Як пісня впливає на внутрішній стан її виконавця і того, хто слухає цей шедевр мистецтва?

Номер слайду 3

Народні пісні є великим внеском України в загальнослов’янську й світову художню творчість. Незчисленне і розмаїте їх багатство. Вважають, що тільки записано цих творів понад двісті тисяч. Народні пісні породжувались подіями і явищами суспільного життя громадського побуту, боротьбою проти іноземних загарбників, національного і соціального гноблення та палкою любов’ю до вітчизни і ненавистю до експлуатації і насильства. Але хто знає, коли, ким і в якому вигляді було створено ту чи іншу пісню? Достовірно лише одне: творцями і носіями пісень були трудящі маси. Саме завдяки колективності фольклорний твір набуває високої художності та ідейної глибини. Переходячи з уст в уста, пісня неминуче зазнавала змін, удосконалювалася. Творцями пісень були різні люди — селяни, ремісники, козаки, народні співці — лірники, кобзарі. Але народна пам’ять зберегла імена лише окремих, талановитих складачів. Такою була у ХVІІ ст. напівлегендарна українська поетеса Маруся Чурай.

Номер слайду 4

Перегляньте відео за посиланням: https://youtu.be/KM1DyAZxkyE

Номер слайду 5

Пісня «Засвіт встали козаченьки». Прочитайте пісню “Засвіт встали козаченьки”. Підручник, ст. 25 Прослухайте пісню за посиланням: https://youtu.be/f_Ky4P76Lig

Номер слайду 6

Тема: зображення походу козаченьків, розлучення хлопця з матінкою і коханою. Ідея: звернення сина до матері, що вона прийняла його кохану як свою дитину. Для кожної родини є хвилюючим моментом, коли її сини, чоловіки вирушають у військовий похід. Жанр: літературна козацька пісня.

Номер слайду 7

Пісня «Віють вітри, віють буйні». Прочитайте пісню “Віють вітри, віють буйні”. Підручник, ст. 26 Прослухайте пісню за посиланням: https://youtu.be/MwmXZh6XHp4

Номер слайду 8

Тема: відтворення страждань дівчини за своїм милим. Ідея: возвеличення щирого почуття кохання. «Хто щасливий був часочок, про смерть не забуде».

Номер слайду 9

Пісня «Ой не ходи, Грицю». Прочитайте пісню “Ой не ходи, Грицю”. Підручник, ст. 24 Прослухайте пісню за посиланням: https://youtu.be/zIYoHLP2RLk

Номер слайду 10

Тема: відтворення трагічної долі Гриця через його нерозділене кохання. Ідея: возвеличення почуття кохання, які іноді внаслідок ревнощів становить загрозу життю.«Нехай же Гриць двох не кохає». Жанр: драматична літературна пісня.

Номер слайду 11

Пам'ятник Марусі Чурай. Розташований у само́му середмісті Полтави — за Полтавським академічним обласним музично-драматичним театром ім. Гоголя на Театральній площі (на вулиці Небесної Сотні). Відкрито пам'ятник 14 квітня 2006 року. Його авторами є полтавські скульптори Дмитро Коршунов та Валерій Голуб.

Номер слайду 12

Домашнє завдання. Підручник, ст. 23-27 (прочитати); Дати відповіді на запитання ст. 26-27 (усно); Вивчити пісню “Засвіт встали козаченьки”.

ppt
Додав(-ла)
ПІКАЛОВА ВІТА
Додано
25 жовтня 2022
Переглядів
1200
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку