Презентація уроку"Голодомор 1932-1933 рр. - геноцид українського народу"

Про матеріал

Хто се ? чий голос щоночі просить : «Хлібця! Хлібчика дай, мамо, ма­тусю, ненечко! Крихітку хлібця.» Хто водить за мною запалими очима – криницями, очима, у яких перелилися всі страждання, муки й скорботи роду людського, і розпинає душу мою на хресті всевишньої печалі? Чий це мільйоноголосий стогін у мені? Хто щоночі бутить, стогне, квилить, плаче і веде у холодну ріку, де розлилися не води, а сльози мого народу? У ній ні дна, ні берегів …

Зміст слайдів
Номер слайду 1

« НАШІ ДУШІ УКРАЇНСЬКІ ЖИЛИ І ЖИВУТЬ , НАШІ ДУШІ ВКРАЇНСЬКІ НІКОЛИ НЕ ПОМРУТЬ ! »

Номер слайду 2

Епіграф уроку Хто се ? чий голос щоночі просить : «Хлібця! Хлібчика дай, мамо, ма­тусю, ненечко! Крихітку хлібця.» Хто водить за мною запалими очима – криницями, очима, у яких перелилися всі страждання, муки й скорботи роду людського, і розпинає душу мою на хресті всевишньої печалі? Чий це мільйоноголосий стогін у мені? Хто щоночі бутить, стогне, квилить, плаче і веде у холодну ріку, де розлилися не води, а сльози мого народу? У ній ні дна, ні берегів …

Номер слайду 3

На сьогоднішньому уроці ми сформуємо уявлення про причини Голодомору як геноциду українського народу, його масштаби та наслідки. Упродовж заняття ми повинні виконати наступні завдання:ознайомившись з матеріалами різних джерел: документами, спогадами очевидців, визначати причини, масштаби та наслідки голоду 1932-1933рр.;розвивати вміння аналізувати та співзіставляти історичні факти, прослідковувати причинно-наслідкові зв’язки між подіями, критично оцінювати історичні факти, висловлювати власне судження на основі наданої інформації; усвідомити масштаби трагедії народу через трагедію окремої людини того часу;виховувати почуття патріотизму, шанобливе ставлення до невинних жертв Голодомору.

Номер слайду 4

ГОЛОДОМОР 1932 -1933рр. – ГЕНОЦИД УКРАЇНСЬКОГО НАРОДУПЛАН УРОКУ 1. Соціально-економічне становище селянського господарства у 20-30 роках ХХ ст.2. Причини голоду 1932-1933рр.3. Масштаби Голодомору.4. Наслідки Голодомору.

Номер слайду 5

1. Соціально-економічне становище селянського господарства у 20-30роках ХХ ст. На сьогоднішньому уроці ми повинні замислитися , що ж відбулося в Україні на початку 20-30 – х років , що призвело до глобальної трагедії, чи були об’єктивні причини , що робили неминучою смерть мільйонів людей.

Номер слайду 6

1) Як називається економічна політика радянської держави в період громадянської війни?2) Що складало її суть у сільському господарстві?3) Що таке НЕП? Коли було прийнято цю політику? Які зміни відбулися в сільському господарстві? Що дали ці зміни сільському господарству?4) Що таке кооперація? В чому її перевага? Які види кооперації існували?

Номер слайду 7

Україна була основним постачальником хліба. Звернемося до фактів, що підтверджують цю думку: український хліб становив 1922 -1923 рр. - 30 , 5 %1924 -1925 рр. - 40 , 8 %1925 -1926 рр. - 76 % 1926 -1927 рр. - 45 , 9 % заготовленого союзними відомствами хліба . Чому заготівля хліба знизилася в1926 – 1927рр.?

Номер слайду 8

У 20 – х роках ХХ ст. в сільському господарстві йшов процес відродження продуктивних сил, воно виходило з кризи: виникали кооперативи, заможні селяни об’єднувалися в кооперативи, біднота – в артілі, комуни.

Номер слайду 9

2. Причини голоду 1932-1933рр. … У той рік і гілля, і коріння -Все трощив буревій навкруги… І стоїть ще й тепер Україна ,Як скорботна німа край могил…

Номер слайду 10

« Спогади свідків та учасників Голодомору » .https://www.youtube.com/watch?v=jjg03m. H-vpc ПЕРЕГЛЯД ПІДГОТОВЛЕНИХ ВІДЕОМАТЕРІАЛІВ

Номер слайду 11

Як вдалося загнати селян у колгоспи?А чи колгоспи самі по собі були причинами голоду?Роль продрозкладки в спричинені голоду. Що значило потрапити на «чорну дошку»? З’ясувати значення поняття «геноцид».

Номер слайду 12

РОБОТА ПО ЗАПОВНЕННЮ ТАБЛИЦІ: «ГОЛОДОМОР: ПРИЧИНИ ТА НАСЛІДКИ» {5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Причини. Наслідки

Номер слайду 13

3. Масштаби Голодомору. … В синьому Босфорі Пливли на Україну кораблі То хліб з Канади – від братів по крові,Та гримнуло з північної імли:- Вертайтеся, поки живі – здорові. Який там голод?Звідки ви взяли?

Номер слайду 14

Вислови політичних діячів, простих людей про Голодомор в Україні.прем’єр – міністр Франції Ерріо « .. в Україні люди живуть чудово»;В . Молотов « .. у ряді районів унаслідок помилок , допущених під час хлібозаготівель, утворилося важке харчове становище»;Село Коритне, невідомий автор « Нам би тільки дочекатися нового врожаю, а там подивимося, хто буде господарем хліба. Ми не будемо більше дурнями, якими були у минулому році »;Лист учнів Печерської школи на Вінниччині « Ми, учні, просимо у Вас допомоги , бо ми пропадаємо з голоду. Нам треба вчитися, а ми з голоду не можемо по світі ходити … Ми віримо, що Радянська влада нам допоможе і спасе нас від голодної смерті. »

Номер слайду 15

Проти українського народу велася справді війна, нерівна, людоморська; вирішено було голодом виморити його, винищити розбратом, ворожнечею, руйнувати спільність людську фізично і духовно.

Номер слайду 16

4 . Наслідки Голодомору. … На підвіконні палахтить Скорботи полум’я священне – То свічка пам’яті горить. За всіх безвинно убієнних …

Номер слайду 17

Голодомор 1932-1933рр. – геноцид українського народу. Голодомор допоміг подолати опір українського селянства колективізації. А у психології відтоді сталися значні зміни, що знайшли відображення у формулі покірності: «аби не було війни та голоду …», у психіку було закладено генетичне почуття страху. Смерть стала звичною, втратила свою трагічність. І вже не була ні лихом, ні горем. Люди сприймали її як порятунок від мук. Голод 1932 -1933 рр. став трагедією, масштаби якої неможливо осягнути, голод травмував націю, залишивши на тілі глибокі соціальні, психологічні та демографічні шрами, які вона носить до сьогодні. Тож нехай ця гірка правда, народжена після десятиліть безмовства, ляже наріжним каменем у підмурівок всенародного пам’ятника трагічної історії українського народу. Нехай багатомільйонні жертви голодомору стануть об’єднуючими факторами для становлення дійсно незалежної повноцінної держави – України.

Номер слайду 18

ГОЛОДОМОР: ПРИЧИНИ ТА НАСЛІДКИ

Номер слайду 19

Хай горить поминальна свіча та звучить «Молитва за убієнних голодом» Прости ж нас, роде наш замордований, лише сирою землею зігрітий. Царствіє небесне вам, Душі убієнні!

Номер слайду 20

ДОМАШНЄ ЗАВДАННЯ 1 . Ознайомлення з матеріалом підручника, за яким працюють учні.2 . Творче завдання : написати твір – ессе « ... Чорна сповідь моєї Вітчизни ...»

Номер слайду 21

Підготувала вчитель історіїнавчально – виховного комплексу № 1 м. Покровська. Мордвинова Тетяна Володимирівна

pptx
До підручника
Історія України (рівень стандарту, академічний) 10 клас (Кульчицький С.В., Лебедєва Ю.Г.)
Додано
23 березня 2018
Переглядів
1609
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку