Презентація уроку на тему: “Походження назв народів і географічних об’єктів. Історико-етнографічні регіони України”

Про матеріал
Презентацію уроку на тему: “Походження назв народів і географічних об’єктів. Історико-етнографічні регіони України”можна використовувати як у освітньому процесі, так для позакласних занять та самоосвіти.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тема уроку: “Походження назв народів і географічних об’єктів. Історико-етнографічні регіони України”Історія України, 5 клас

Номер слайду 2

Перевірка домашнього завдання. Історична гра “Знайди “фейкову” подію”Найдавніша карта України була вибита на бивні мамонта. Античний географ Птолемей називав територію сучасної України Кіммерією. Територіальні межі України залишалися незмінними упродовж історії. Першою державою, від якої веде родовід сучасна держава, була Київська держава. Місто Київ було засноване наприкінці ІХ ст. Розквіт Київської держави припадає на правління Володимира Великого та Ярослава Мудрого. Столицею Київської держави було місто Львів. Королівство Руське існувало 150 років. Незмінною столицею Королівства Руського було місто Холм. Козацтво виникло наприкінці ХV ст. Після війни Богдана Хмельницького виникла Гетьманщина. Незалежна держава Україна з’явилася на карті світу у червні 1990 р.

Номер слайду 3

Вивчення нового матеріалу. Сьогодні на уроці ви дізнаєтесь:• які науки допомагають історикам вивчати походження назв держав, територій, міст, сіл, народів тощо;• які історико-етнографічні регіони існують у сучасній Україні.

Номер слайду 4

1. Походження назв народів на території України. Вивчаючи минуле, ми зустрічаємося з великою кількістю назв: держав, територій, міст, сіл, народів тощо. Кожна з них має своє походження. Розібратися з назвами історикам допомагають науки етноніміка та топоніміка. Словничок. Етноніміка – наука, що вивчає походження назв народів. Топоніміка – походження назв географічних місцевостей.

Номер слайду 5

Серед сучасних дослідників існує думка,що назва «кіммерійці» походить від фінікійського слова «камер» — «темний». Імовірно, представники цього народу були смаглявими й мали темне волосся.

Номер слайду 6

Після кіммерійців у причорноморські степи, за повідомленнями давньогрецького історика Геродота, переселилися скіфи. Він розповів і легенди про походження цього народу. Скіфи запам’яталися як народ, що заснував першу державу на теренах України.

Номер слайду 7

Наступними володарями причорноморських степів були сармати. Вважається, що назва цього войовничого народу походить від іранського слова «саромат» — «оперезаний мечем».

Номер слайду 8

Чимало версій має і походження назви слов’ян — племен предків сучасних українців. Батьківщиною цього народу були землі між річками Дніпро й Вісла.

Номер слайду 9

2. Історико-етнографічні регіони України. СловничокІсторико-етнографічний регіон — етнотериторіальне утворення в межах усього етносу, що за історичною долею та етнічним образом населення є самобутнім.

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Закріплення нових знань. Виконуємо інтерактивну вправу

Номер слайду 12

Домашнє завдання. Вивчити § 5 підручника. Використовуючи Інтернет-джерела записати в зошит походження назви м. Тальне.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 4
Оцінки та відгуки
  1. Віталій Проценко
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Віталій Проценко
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Дроздова Елена
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Рашевська Ірина
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 1 відгук
pptx
Додано
7 листопада 2020
Переглядів
8297
Оцінка розробки
5.0 (4 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку