Презентація уроку в 5 класі "Діалог"

Про матеріал
презентація для уроку вивчення нового матеріалу з теми "Діалог" у 5 класі. Схеми пунктуації, завдання на редагування, творчі конструювання реплік діалогу
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Діалог. Розділові знаки при діалозіПрезентація вчителя української мови. Трощенко Н. Л.,ЗОШ №57, м. Маріуполя

Номер слайду 2

Мета:поглибити поняття про діалог, з’ясувати відмінність діалогу від прямої мови, формувати вміння правильно інтонувати репліки діалогу, а також висловлювання, що вміщують діалоги; формувати навички вживання розділових знаків при діалозі; виховувати смак до влучного, доречного й дотепного слова; розвивати логічне мислення, мовлення, стійку увагу, емоції, уточнювати й збагачувати словниковий запас учнів.

Номер слайду 3

Діалог – розмова двох осіб. Слова кожного співрозмовника – репліка.

Номер слайду 4

Схеми пунктуації: А: Парубок мовив:- Р.?! - Добрий день, дівчино!- Р, - а. - Привіт, - сказав грудень.- Р! – а. - Доброго ранку! – закричав Павло.- Р? – а. - Ти мене шукала? – запитала мама.

Номер слайду 5

Коментування розділових знаків. Влітку дід Іван і його онук Івась пасли череду. Знайшов раз Івась палицю, що лежала в траві. Каже хлопчик дідові:- Я зроблю батіг і поганятиму корів ... Дід узяв палицю, роздивився її й каже:- З неї можна зробити щось краще.- Що? - питає Івась.- Те, що душу оживляє.... І зробив дід Іван із бузинової палиці дзвінку сопілку.

Номер слайду 6

Редагування речень*зробити з прямої мови діалог. Йде ватага щедрувати: «Добрий вечір, дядьку Гнате! Упустіть козу до хати!» Дядько двічі відмовля: «Не пущу, нехай гуля!..» Втретє всі: «Пустіть на трішки, у кози задубли ніжки!» «Та ідіть уже, ідіть!» - тітка зм’якла мимохіть.

Номер слайду 7

Будуємо діалоги. Усно

Номер слайду 8

Тренувальні вправи. Розставити розділові знаки Стоїть і гірко плаче Надя Віддайте булку з маслом дядю Та я ж не брав дівчатко миле А ви на неї дядьку сіли!

Номер слайду 9

Творча робота. Записати діалог 2 учнів під час шкільної перерви.

Номер слайду 10

Домашнє завдання. С.222 вивчити правила, впр. 516

pptx
Додано
17 лютого 2022
Переглядів
547
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку