Презентація уроку з всесвітньої історії для 8 класу за темою "Культура бароко. Нова європейська наука".

Про матеріал

Запропонована презентація уроку візуалізує навчальний матеріал, сприяє розвитку критичного мислення, формуванню світогляду учнів та інтересу до історії культури ранньомодерної доби.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

«Культура БАРОКО. нова європейська НАУКа». Урок історії. 8 клас. Підготувала учитель історіїРодинської загальноосвітньої школи l – lll ступенів №35 Покровської міської ради Донецької області Гордієнко Світлана Миколаївна.

Номер слайду 2

МЕТА: дізнатися про особливості культури епохи Бароко, творчість видатних діячів цієї доби та втілення ними в творах гуманістичних ідей;усвідомити значення народження нової європейської науки попри панування релігії та церковну інквізицію;вчитися аналізувати, робити висновки;цікавитися історією та культурою країн Європи ранньомодерної доби.

Номер слайду 3

ПЛАН: Особливості мистецького стилю бароко. Діячі епохи Бароко. Розвиток медицини і математики. Досягнення астрономії.

Номер слайду 4

Бароко (від порт. barroco і далі ісп. barrueco та фр. baroque — «перлина неправильної форми») — стиль у європейському мистецтві (живопису, скульптурі, музиці, літературі) та архітектурі кінця XVl — кінця XVlll ст.

Номер слайду 5

Особливості: XVII ст. називають «століттям Бароко». Яскраві художні засоби відзначалися внутрішнім напруженням та динамізмом. Головна увага приділялася пристрастям і почуттям людини, поєднувалося дійсне та уявне. Митці ігнорували розміри й норму, зображували контрасти, що створювали ілюзію реальності. Бароко відображало бажання людини насолоджуватися життям, мистецтвом та природою.

Номер слайду 6

Рембрандт ван Рейн (1606 – 1669)Голландія. Спадок майстра - 600 картин, 300 офортів, 2 тис. малюнків. Віддавав перевагу побутовим сценам, портретам бюргерів і міщан.

Номер слайду 7

«Урок анатомії доктора Тульпа» .1632.«Нічна варта».1642. Державний музей. Амстердам.«Повернення блудного сина" . 1632. Ермітаж.«Правда - найпрекрасніше явище в світі». Е. Делакруа.

Номер слайду 8

Пітер Пауль Рубенс (1577 – 1640)Фламандія. Прославляв в яскравих барвах силу, мужність, красу людських почуттів і вчинків.

Номер слайду 9

Найвідоміша серія — «Життя Марії Медічі» — складається з 21 твору. Лувр. Париж.«Коронація Марії Медічі». 1610.«Маркіза Бріджида Спінола-Доріа».1606.«Портрет камеристки».1623-1626.

Номер слайду 10

Дієго Веласкес (1599 – 1660). Іспанія. Представник золотої доби іспанського живопису. Із 24 років і до кінця життя був придворним художником іспанського короля Феліпе IV.

Номер слайду 11

«Портрет інфанти Маргарити».1659. Музей історії мистецтв. Відень. Усього було написано з півтора десятка портретів короля протягом 37 років. «Філіп IV верхи». 1636. Музей Прадо. Мадрид.

Номер слайду 12

«Пряхи».1658. Музей Прадо.«Портрет папи Інокентія X».1650. Галерея Дориа-Памфили, Рим. «Надто правдиво!» Інокентій X.

Номер слайду 13

Поміркуйте!1. Яке враження справляють на вас твори Рембрандта? 2. Якими засобами П. П. Рубенс досягав впливу на глядача?3. Чому Д. Веласкеса називали «живописцем істини»?4. Чи можна стверджувати,що у творчості митців епохи Бароконаявні спільні риси? Які саме?5. В яких музеях світу зберігаються картини митців бароко?

Номер слайду 14

. Мігель Сервантес(1547 – 1616) – іспанський драматург і письменник, класик світової літератури. Який твір прославив письменника?

Номер слайду 15

Що вам відомо про головних героїв роману «Премудрий ідальго Дон Кіхот із Ламанчі» ?Друга після Біблії книжка за кількістю мов, якими її перекладено.

Номер слайду 16

Виконайте вправу!Скласти сенкан:перший рядок — «Бароко»,другий – два прикметника,третій – три дієслова,четвертий – 4 слова (ставлення, почуття),п’ятий – синонім до першого (теми).

Номер слайду 17

Свята Інквізиція (в пер. «розслідування») - судово-слідча організація, створена католицькою церквою в XIII ст. для розслідування злочинів (єресей).

Номер слайду 18

«Полювання на відьом»

Номер слайду 19

Андреас Везалій Творець сучасної анатомії як науки, першим дав опис тіла людини і написав твір «Про побудову людського тіла».(1514 – 1561).

Номер слайду 20

Мігель Сервет - іспанський лікар і вчений,відкрили систему кровообігу. Вільям Гарвей - англійський лікар, засновник фізіології,

Номер слайду 21

Антоні ван Левенгук Голландський вчений, винайшов  мікроскоп та вперше в історії дослідив та довів існування мікробів. У краплині води відкрив цілий новий світ.  (1632 – 1723).

Номер слайду 22

Рене Декартфранцузький філософ, математик, фізіолог, фізик, основоположник аналітичної геометрії, запровадив алгебраїчні формули, ввів X, Y, Z для позначення логарифмів.(1596 – 1650).

Номер слайду 23

Миколай Коперник. Польський астроном і математик, фізик, правник, дипломат, економіст, канонік, лікар і астролог. Автор геліоцентричної теорії побудови Сонячної системи, яку він виклав у праці «Про обертання небесних тіл». У 1616 р. Католицька церква засудила працю М. Коперника й розмістила її в «Індексі заборонених книг».(1473 – 1543)

Номер слайду 24

Джордано Бруно (1548-1600)італійський філософ епохи Відродження, поет, підтримував погляди Коперника, став пропагувати ідею про нескінченність Всесвіту і про безліч заселених світів.17 лютого 1600 р. за вироком інквізиції страчений на вогнищі в Римі на Площі квітів.

Номер слайду 25

Галілео Галілей (1564 – 1642)Італійський мислитель, засновник класичної механіки, фізик, астроном, математик, поет. За допомогою телескопу відкрив гори і кратери на Місяці, розміри зірок та їхню віддаленість, плями на Сонці, 4 супутники Юпітера, фази Венери, кільця Сатурна, Чумацький шлях. 1632 р. Г. Галілей видав працю «Діалоги про дві найвідоміші системи світу- Птолемеєву та Коперникову», за яку церква засудила 70-річного вченого…

Номер слайду 26

Поміркуйте! Чи є правильним судження, що в епоху Бароко відбулася наукова революція? Чому усі твори Дж. Бруно було внесено до «Індексу заборонених книг», де вони залишалися до 1948 р.?З чим пов’язане визнання церквою помилковим засудження Галілея в 1633 р. за його погляди на будову Всесвіту?

Номер слайду 27

Рефлексія. Прийом «Уявний мікрофон» Мені було цікаво… Особливо вразило…. До цього уроку я не знав (ла)…

Номер слайду 28

ДОМАШНЄ ЗАВДАННЯ: Опрацювати матеріал підручника. Підготувати писемний опис однієї з картин митців доби Бароко, розглянутих у параграфі. Скористайтеся планом-схемою для аналізу джерел візуальної інформації в електронному додатку до підручника.

pptx
Додано
21 червня 2023
Переглядів
554
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку