Презентація "Усний переказ твору. "Совеня"

Про матеріал

Презентація до уроку з літературного читання.

Для здійснення контрольної перевірки вміння переказувати текст усно.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Усний переказ твору“Совеня”

Номер слайду 2

Розгадайте ребус

Номер слайду 3

"Летіла сова,Торохтіла слова:— Чи сон це, чи слон це,А може, і сонце? "Прочитайте скоромовку

Номер слайду 4

Сови – це великі хижі птахи, які поширені майже по всій земній кулі. У світі налічується понад 420 видів сов. Цих птахів легко відрізнити по характерному зовнішньому вигляду. Цікаво знати..

Номер слайду 5

У сови дуже вдала будова шиї, яка дозволяє її майже на 270 градусів повертати голову. Однак, сови бачать тільки прямо перед собою, цей недолік компенсується рухливістю їх шиї, і до того ж сови здатні бачити в трьох вимірах.

Номер слайду 6

Сови не можуть бачити в повній темряві. Посаджена в темну кімнату сова не побачила миші, також не побачить освітлену червоним світлом мишу (цей колір вона не розрізняє). Але як тільки миша пискне або трохи поворухнеться, сова відразу на неї кидається.

Номер слайду 7

Найбільша живуча сова — євразійський філін . Зріст його — 75 см, вага до 4,5 кг. Сама маленька сова — розміром з горобця. Наприклад, перуанська карликова сова має зріст 15 см, важить всього 30 грамів. Для порівняння, найбільші колібрі важать близько 20 грам.

Номер слайду 8

Звичайно сова мало трудиться над своїм гніздом і часто кладе яйця прямо без жодної підстилки. Всі види сов виявляють сильну любов до свого потомства, захищаючи його від ворогів з надзвичайною мужністю.

Номер слайду 9

“Совеня” Неподалік від невеличкого будинку лісника у великому дуплі старої берези було гніздо сови. Під березою у траві Дем'янко і Миколка знайшли пухнасте сіре совеня з пошкодженим крилом. Воно безпорадно тріпотіло одним крильцем і тужливо пищало, бо не могло злетіти.

Номер слайду 10

Діти забрали маленького птаха. Дома вони перев'язали совеняті поранене крильце і посадили пташку в клітку. У клітці вимостили пір'ям м'якеньке кубельце. Дмитрик виніс велику клітку на ґанок. Кожного вечора біля ґанку з'являлась сова й перегукувалася зі своїм малям. Совеня відповідало їй протяжним писком.

Номер слайду 11

Незабаром крильце у пташеняти зажило. Діти віднесли совеня на волю, до рідного гнізда.

Номер слайду 12

Назвіть усіх героїв твору. Де друзі знайшли пташеня?Що хлопчики зробили із пташеням?Як зреагувала сова?Чим закінчилась історія?

Номер слайду 13

План1. Знахідка в лісі.2. Допомога совеняті.3. Перегукування сови з малям.4. На волю. Послухайте текст повторно і перекажіть за планом

Номер слайду 14

Домашнє завдання. Підготуватися до переказу твору.

pptx
Додано
29 листопада 2020
Переглядів
1913
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку