Презентація "Усний журнал - Комахи"

Про матеріал

Різноманітність комах - цікавий світ комах.

•У Японії вважають, що побачити метелика у себе в будинку - на щастя: метелики символізують все краще в житті людини. Тому ритуальний «танець метеликів», що виражає радість життя, традиційно відкриває тут урочисті ходи і свята.
•Метелик у Сербії - «мара», «вампір». По народним повір'ям, душа -метелик вилітає з вампіра, коли його протикають осиковим колом, і, щоб знешкодити кровопивця, потрібно убити цього метелика. Вважалося також, що у вигляді метелика відьма вночі літає до чужої корови, щоб відібрати молоко. Тому в глухих місцях Сербії і в наші дні калічать (але не вбивають!) метелика, що прилетів вночі на вогонь: метелику злегка підпалюють крила, щоб на ранок по опіках на руках пізнати жінку-відьму.
До цих часів багато людей в Україні і інших слов'янських країнах вважають своїм обов'язком відігнати нічного метелика від вогню. Тому, що збереглися старовині вірування, такий метелик є втіленням душі померлого предка, а нічна темрява, з якої вона з'являється, асоціюється з потойбічним світом•Стародавні греки відмітили сумний вираз очей, що немов плачуть, на крилах денного павиного ока (Inachis io) і пов'язали цього метелика із стражданнями, що припали на долю коханої Зевса - прекрасної дівчини По. Побоюючись гніву своєї дружини, ревнивої богині Гери, Зевс перетворив По в білосніжну телицю. Але Гера, продовжуючи мстити, наслала на неї жахливого овода, який заподіював нестерпні страждання. Сльози, що лилися з очей бідної телиці, утер метелик, названий за це згодом ім'ям безвинної жертви, - Inachis io.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

Мета: викликати інтерес до більш глибокого вивчення предмета; розвивати пізнавальні здібності учнів; виховувати дбайливе ставлення до усього живого на планеті Обладнання: мультимедійний пристрій

Номер слайду 3

Зміст Значення, різноманітність та біологія комах Архітектура. Пам'ятники комахам “Гулівери” у світі комах Комахи у легендах та віруваннях різних народів

Номер слайду 4

Значення, різноманітність та біологія комах

Номер слайду 5

Клас комахи не має рівних серед мешканців Землі за кількістю видів,їх понад 1 млн., що перевищує чисельність усіх інших тварин на Землі майже в 4 рази. Наш журнал запрошує вас у неперевершений світ комах.

Номер слайду 6

Різноманітність комах

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Зовнішня будова комах Тіло комах розділене на три відділи: голову, груди та черевце. Голова утворюється з шести сегментів, що повністю зливаються у дорослої комахи. Перший і третій сегменти не мають придатків, другий несе пару вусиків (антен); на четвертому, п'ятому та шостому сегментах розвиваються парні частини ротового апарату — верхні щелепи (мандибули), нижні щелепи (максили) і нижня губа. Вусики за будовою і розміром дуже різні і є важливою систематичною ознакою Груди складаються з трьох сегментів, які несуть три пари членистих кінцівок. У більшості комах до другого і третього сегментів грудей прикріплюються органи польоту — крила. Крила приводяться в рух літальними м'язами, що займають значний обсяг грудного відділу. Черевце комах утворене різною кількістю сегментів (не більше дванадцяти). Воно майже завжди позбавлене кінцівок. Мал. Медоносна бджола: 1 — заднi крила; 2 — переднi крила; З — вусики; 4 — губа; 5 — язичок; б — перша пара нiг; 7—друга пара нiг; 8 — кошичок; 9— щiточка; 10 — третя пара нiг;11 — жало.

Номер слайду 9

Значення комах Запилення багатьох видів квіткових рослин було б не можливим без участі різних груп комах: метеликів, бджіл, джмелів та ін. Наприклад, конюшину запилюють переважно джмелі. Деякі види комах (наприклад, шовкопряда , медоносну бджолу) людина розводить для отримання цінної продукції (меду, воску, шовку, лікарських препаратів тощо). Інші види комах використовують у біологічному методі боротьби зі шкідниками або кровосисними видами (сонечка, їздці ін.) . Є комахи, здатні завдавати шкоди господарству людини (яблунева міль, хрущі, перелітна сарана, колорадський жук, вовчок). Тому людина змушена обмежувати чисельність цих видів, адже через них втрачається значна частина всього врожаю. Близько 200 видів комах ушкоджують продовольчі запаси (наприклад, комірний довгоносик, зернова міль, гусінь борошняної вогнівки). Жуки шкіроїди, гусінь хатньої молі ушкоджують вироби зі шкіри, вовни, хутра. Кровосисні та комахи здатні переносити збудників небезпечних: захворювань людини і свійських тварин ( малярії, чуми).

Номер слайду 10

Жук - гнойовик (Geotrupes) здатний пересувати вантаж, масою, що перевищує його, в 90 разів. Через відсутність у фауні Австралії гнойових жуків на цьому континенті в кінці XIX століття трохи не вибухнула екологічна катастрофа: коров'ячий гній почав отруювати місцеву рослинність. При цьому загинув близько мільйона гектарів родючих ґрунтів. Довелося купити в країнах Європи крупні партії гнойовиків (всього 57 видів). З них тільки 20 видів прижилися в Австралії, але катастрофа, проте, запобігла. Сонечко знищують тлю. Один жук щодня з'їдає 40-50 шт., а його личинка за період свого розвитку до 600-800 шт. за добу.

Номер слайду 11

Архітектура. Пам'ятники комахам

Номер слайду 12

У США в самому центрі міста Ентерпрайз штату Алабама красується пам'ятник, споруджений найлютішому шкідникові бавовнику — бавовниковому довгоносику. Привід до його встановлення досить своєрідний, можливо, навіть пара­доксальний. Тривалий час жителі штату Алабама займалися вирощуванням бавовнику, який відігравав велику роль в еко­номіці штату і був чи не єдиним джерелом прибутку його жи­телів. Але в 1915 р. фермерів спіткало нещастя. На їхні план­тації був випадково завезений бавовниковий довгоносик. Швид­ко, незважаючи на хімічні засоби, які застосовували в боротьбі проти довгоносика, він знищив значну частину плантацій і завдав великих збитків. Фермери, які вже зовсім зневірилися, почали розводити худобу, вирощувати овочі, кормові трави, картоплю, цукрову тростину і кукурудзу. Це виявилося ви­гідним. Особливо великі прибутки дало вирощування зем­ляного горіха. Тоді й було вирішено поставити пам'ятник довгоносику. Пам'ятник, споруджений найлютішому шкідникові бавовнику — бавовниковому довгоносику

Номер слайду 13

Другий пам'ятник споруджено в місті Квінсленді на території штату Нового Південного Уелсу (Австралія) метелику-шовкопряду коктобластіс. Гусениця цього метелика врятувала країну від кактуса опунції, який був завезений з Аргентіни і так розмножився, що загрожував завдати великих збитків сільському господарству. Пам'ятник метелику-шовкопряду коктобластіс.

Номер слайду 14

“ Гулівери” у світі комах

Номер слайду 15

Один з самий великих на Землі жуків - рідкісна комаха з Південної Америки - титан (Titanus giganteus). Довжина його тіла від 16 до 21 см!

Номер слайду 16

Максимальна довжина самців жука-геркулеса (Dynastes hercules), мешканця Центральної і Південної Америки, разом з "бивнем" від 15 до 18 см! Але він поступається дроворубові по масі тіла.

Номер слайду 17

Жук-слон (Megasoma elephas) досягає довжини 12 см

Номер слайду 18

Найдовші комахи - паличники (Phasmoptera). Вони мають довжину тіла до 35 см!

Номер слайду 19

Серед метеликів найбільш великою є південноамериканська совка (Erebius [Thysania] agrippina). Її крила в розмаху досягають 30 см.

Номер слайду 20

Шовкопряд Attacus atlas в розмаху крил має 24 см. (Уявимо, що один з таких метеликів сів на екран монітора комп'ютера. Адже вона закриє його собою майже цілком!)

Номер слайду 21

Проте за найкрупнішу комаху, що коли-небудь жила на Землі, вважається викопна бабка з кам'яновугільного періоду, яка в розмаху крил досягала 1 метра, а довжина тіла доходила до 60 см!

Номер слайду 22

На території парку відмічено 40 видів комах, занесених до Червоної книги України :скарабей священний, дозорець-імператор, вусач мускусний, жук-олень, ведмедиця Гера, стрічкарка орденська блакитна, каптурниця срібляста, бражник мертва голова, бражник дубовий, джміль вірменський, рофітоідес сірий та ін. ведмедиця Гера бражник дубовий дозорець-імператор скарабей священний вусач мускусний джміль вірменський

Номер слайду 23

На цілинних степових ділянках зустрічаються рідкісні види комах, занесені до Червоної книги України (дибка степова, мелітурга булавовуса, сколія степова, рофітоїдес сірий, вусач земляний хрестоносець, махаон). дибка степова сколія степова вусач земляний хрестоносець махаон

Номер слайду 24

Комахи у легендах та віруваннях різних народів

Номер слайду 25

Легенди та та вірування українців До цих часів багато людей в Україні і інших слов'янських країнах вважають своїм обов'язком відігнати нічного метелика від вогню. Тому, що збереглися старовині вірування, такий метелик є втіленням душі померлого предка, а нічна темрява, з якої вона з'являється, асоціюється з потойбічним світом.

Номер слайду 26

Легенди та вірування сербів Метелик у Сербії - «мара», «вампір». По народним повірям, душа-метелик вилітає з вампіра, коли його протикають осиковим колом, і, щоб знешкодити кровопивця, потрібно убити цього метелика. Вважалося також, що у вигляді метелика відьма вночі літає до чужої корови, щоб відібрати молоко. Тому в глухих місцях Сербії і в наші дні калічать (але не вбивають!) метелика, що прилетів вночі на вогонь: метелику злегка підпалюють крила, щоб на ранок по опіках на руках пізнати женщину-відьму.

Номер слайду 27

Легенди та вірування японців У Японії вважають, що побачити метелика у себе в будинку - на щастя: метелики символізують все краще в житті людини. Тому ритуальний «танець метеликів», що виражає радість життя, традиційно відкриває тут урочисті ходи і свята.

Номер слайду 28

Легенди та вірування греків Стародавні греки відмітили сумний вираз очей, що немов плачуть, на крилах денного павиного ока (Inachis io) і пов'язали цього метелика із стражданнями, що припали на долю коханої Зевса - прекрасної дівчини По. Побоюючись гніву своєї дружини, ревнивої богині Гери, Зевс перетворив По в білосніжну телицю. Але Гера, продовжуючи мстити, наслала на неї жахливого овода, який заподіював нестерпні страждання. Сльози, що лилися з очей бідної телиці, утер метелик, названий за це згодом ім'ям безвинної жертви, - Inachis io.

ppt
Додано
6 червня 2018
Переглядів
1540
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку