Презентація "Узагальнення та систематизація знань з теми "Словосполучення та речення""

Про матеріал
Повторити відомості з теми «Словосполучення та речення», удосконалити вміння й навички п’ятикласників щодо практичного використання знань з даної теми; закріпити вміння розрізняти речення від словосполучення, вміти визначати головні та другорядні члени речення.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Узагальнення й систематизацыя вивченого з теми «Словосполучення та речення»

Номер слайду 2

Ми повторюємо…

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Другорядний член речення Додаток Означення Обставина Що означає предмет ознаку предмета місце, час, причину На які питання відповідає питання непрямих відмінків який? чий? де? коли? чому?як? Умовне позначення _ _ _ _ _ _ _ . _ . _ . _ . _ Чим виражено іменником, займенником прикметником, займенником іменником з прийменником, прислівником

Номер слайду 9

Тренувальні вправи Випишіть із речення всі словосполучення, крім підмета і присудка. Поставте питання від головного до залежного слова. Тонуть в золоті і теплій синяві принадні простори і закликають усе в степу до спокою і миру (О. Довженко). Зразок: Тонуть (у чому?) — в золоті.

Номер слайду 10

Замініть питальні речення на спонукальні. Запишіть їх. Підкресліть граматичну основу. 1. Ти завдання виконав своєчасно? 2. Чи допомагаєш ти дома рідним?

Номер слайду 11

Знайдіть у вказаних реченнях другорядні члени: Варіант 1 — додатки. Варіант 2 — означення. Варіант 3 — обставини. Існують рослинні і тваринні народні символи України. До рослинних символів належать калина, верба, дуб, тополя, барвінок, чорнобривці.

Номер слайду 12

Перепишіть, заповнюючи пропущені місця самостійно дібраними означеннями. Якими частинами мови вони виражені? На початку червня гілки калини вкриваються суцвіттями … квіточок, і стоять її … кущі, наче … наречені. У вересні рослина вкривається … плодами. І квіти, і ягоди калини допомагають від … недугів.

Номер слайду 13

«Склади схему» Блідий місяць над Дніпром сплив. Мерехтить роса навколо на зеленій траві.

Номер слайду 14

ДОМАШНЄ ЗАВДАННЯ (ЗА ВИБОРОМ) Складіть 4 речення про рослинні символи України. Підкресліть у кожному другорядні члени речення. Складіть лінгвістичну казку про другорядні члени речення. Знайдіть 4 прислів’я або загадки про рослинні символи України.

ppt
Додано
12 квітня 2020
Переглядів
5421
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку