Презентація. Узагальнення в кінці року. Українська література 8 клас

Про матеріал
В презентації розміщено завдання на підсумковий урок з української літератури в кінці року "Відгадайте твір за уривком".
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Узагальнення вивченого з української літератури 8 клас Вчитель української мови та літератури Олена Охріменко

Номер слайду 2

Відгадайте твір за уривком «Гей, козаки, Ви біднії невільники! Угадайте, що в нашій землі християнській за день тепера?» Дума «Маруся Богуславка»

Номер слайду 3

Відгадайте твір за уривком «То не грім в степу грохочу, То не хмара світ закрила,- то татар велика сила Козаченьків обступила». Пісня «Ой Морозе, Морозенку»

Номер слайду 4

Відгадайте твір за уривком «-Прощай, милий мій синочку, Та не забувайся, Через чотири неділеньки Додому вертайся!» Пісня «За світ встали козаченьки»).

Номер слайду 5

Відгадайте твір за уривком «Привітай же, моя ненько! Моя Україно! Моїх діток нерозумних, Як свою дитину». Т.Шевченко «Думи мої, думи мої»

Номер слайду 6

Відгадайте твір за уривком «Посадила стара мати Три ясени в полі. А невістка посадила високу тополю». Т.Шевченко «Ой три шляхи широкії»

Номер слайду 7

Відгадайте твір за уривком «Була весна весела, щедра, мила, Промінням грала, сипала квітки, Вона летіла хутко, мов стокрила, За нею вслід співучії пташки». Л.Українка «Давня весна»

Номер слайду 8

Відгадайте твір за уривком «Не поет, хто забуває про страшні народні рани, Щоб собі на вільні руки Золоті надіть кайдани». Л.Українка «Давня казка»

Номер слайду 9

Відгадайте твір за уривком Для нас вона в світі єдина, одна, Як очі її ніжно-карі... Вона — у зірках, і у вербах вона, І в кожному серця ударі, У квітці й пташині, в кривеньких тинах, У пісні у кожній, у думі, В дитячій усмішці, в дівочих очах, І в стягів багряному шумі.. В.Сосюра «Любіть Україну»

Номер слайду 10

Відгадайте твір за уривком «Отепер Пузир нехай скаже: голяк масті, чирва світить! Ще поміряємось - хто голяк. Ні, братіку, потягайся ще зо мною. Хе-хе-хе! І.Карпенко-Карий «Сто тисяч»

Номер слайду 11

Відгадайте твір за уривком «Хлоп протестував, хлоп тікав на вільні землі, рятуючись, як міг, од панщини, лишаючи на рідній землі все дороге, усе миле його серцю». М.Коцюбинський «Дорогою ціною»

Номер слайду 12

Відгадайте твір за уривком «Але, де б я не був, як би не гули навколо мене ворожі ви хори, їм ніколи вже не затушить того вогню, що викресав із мене колись у човні дід Платон... Що наше життя? Що наша кров, коли страждає вся наша земля, увесь народ? — голос капітана зазвучав, як бойова сурма. — Я, хлопці, у бою сторукий, помножений стократ на гнів і ненависть!..» О. Довженко «Ніч перед боєм»

Номер слайду 13

Відгадайте твір за уривком «Шептало спинився, нашорошив вуха і сторожко скосив очі. Він був сам-самісінький на всю луку: мовчала трава, мовчало віддалік громаддя копиць, схожих на вершників, що поснули, усе потонуло в безобрійній, німій тиші». В.Дрозд «Білий кінь Шептало»

Номер слайду 14

Відгадайте твір за уривком 25 липня 1964 року в селі Великі Чаплі мала відбутися незвичайна подія: о сьомій годині ранку Вітька Горобець буде стрілятися на дуелі з Петром Білим за селом, біля третього колгоспного ставка. Якраз отам, де три плакучі верби до самої води схилили свої довгі, гнучкі віти, де колись Вітька потай від рибника витяг на вудку отакезного дзеркального коропа, котрого в нього потім украв кіт Васька... В.Черемис «Вітька +Галя, або Повість про перше кохання»

Номер слайду 15

Відгадайте твір за уривком — Не дрaконове це діло — книжки читaти. Я тебе не відрaджую, aле, хто хоч крaплю мудрості зaчерпне, довіку ситий не буде. Від многої мудрості много скорбі, і хто примножує знaння, примножує печaль.. Ю.Винничук «Місце для Дракона»

Номер слайду 16

Відгадайте твір за уривком «Легко говорити про максимальне навантаження, коли все добре. Коли нікому нічого не завинив — тоді, звичайно, можна дивитися кожному просто в очі. А тут — ледве трапилося таке, за що треба відповідати, — я заховався». Н.Бічуя «Шпага Славка Беркута»

ppt
Додано
26 травня 2023
Переглядів
2299
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку