Презентація. "Узагальнення знань з теми "Прикметник" "

Про матеріал
Презентація для дистанційного уроку в 6 класі з теми "Узагальнення знань з теми "Прикметник""
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Узагальнення знань з теми «Прикметник» 6 клас

Номер слайду 2

Прикметник як частина мови. Запишіть речення. Підкресліть прикметники як члени речення. Маленька праця краща за велике безділля. Не святі горшки ліплять, а прості люди.

Номер слайду 3

Групи прикметників за значенням. Розподіліть прикметники у відповідну групу за значенням. Окремо випишіть прикметники, що перейшли з однієї групи в іншу. Холодний день, золоті слова, курячий бульйон, лисячий хвіст, дерев'яний стіл, червоне яблуко, вовчий апетит, золоті сережки, сильна сторона, мамина любов, світлий день, куряча пам’ять, вовче лігво, золота осінь.

Номер слайду 4

Ступені порівняння прикметників. Відредагуйте словосполучення і запишіть правильно. Найбільш довгенький шлях, менш солоніший суп, самий кращий день, червоногарячіша хустка, більш небезпечніше доручення, найбільш прекрасний будинок.

Номер слайду 5

Повні і короткі прикметники. Охарактеризуйте форму кожного прикметника (усно)Красен, вогненная, зелений, печальная, повен, світлий, пісенний, важкая, винен, рада, світлая, потрібная, дрібен, вольная, пишная, рад.

Номер слайду 6

Відмінювання прикметників. Спишіть текст, вставляючи пропущені літери і ставлячи прикметники у потрібну форму. Вкажіть відмінок і групу кожного прикметника. Глянеш з (високий) гори на той ліс, і здається, ніби на гори впала (оксамитовий) (зелений) тканка, гарно побгалась скла..ками, позападала у (ву..ький) долини тисячами оборок та жмутів. У (гарячий) (ясний) (літній) день ліс на горах сяє, а в долинах чорніє. Над долинами стоїть (сизий) (ле..кий) туман. Ті долини здалека ніби дишуть тобі в лице холо..ком, (лісовий) во..кістю, манять до себе в тінь (густий) (старий) лісу.

Номер слайду 7

Написання суфіксів прикметників. Утворіть прикметники від поданих іменниківза допомогою суфікса –ськ- Одеса, Прага, Тернопіль, Чернівці, Будапешт, Донецьк, Кривий Ріг, Запоріжжя, Київ, Луцьк;за допомогою суфіксів –ов-, -ев- (-єв-)груша, липень, гранат, тиждень, калач, яблуня, овочі, кварц;-за допомогою суфіксів –ічн- (-їчн-), -ичн-лексика, мікроскоп, артист, електрик, гірчиця, період, морфологія

Номер слайду 8

Не з прикметниками. Складіть речення так, щоб написання прикметників з не було виправданим. Не солодкий, несолодкий. Не гіркий, негіркий.

Номер слайду 9

-Н-, -нн- у прикметниках. Знайдіть «третє зайве», утворивши прикметники від пданих іменників. Схід, сторона, баня. Захід, хвилина, глина. Південь, істина, мир. Година, бджола, священик. Драбина, вогонь, зоря.

Номер слайду 10

Написання складних прикметників. Запишіть прикметники, знявши риску. Жовто/бокий, блідо/лиций, червоно/чорний, червоно/щокий, блідо/рожевий, фізико/математичний, південно/східний, сільсько/господарський, загально/освітній, розважально/торгівельний.

Номер слайду 11

Написання прізвищ прикметникової форми. Запишіть подані прізвища українською мовою. Соловьёв, Пугачёва, Семёркин, Васильева, Менделеев, Калашников, Толстой, Печурин, Ноздрёв, Беликов.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Меринец Катя
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Булавицька Вікторія Миколаївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
31 березня 2021
Переглядів
2697
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку