Презентація "Узагальнення знань за темою «Україна на початку ХХ ст.Перед викликами модернізації".

Про матеріал

Презентація «Україна на початку ХХ ст.Перед викликами модернізації" допоможе вчителю провести урок узагальнення знань під час дистанційного навчання.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Узагальнення знань за темою: «Україна на початку ХХ ст. Перед викликами модернізації.» ( 9 клас історія України)

Номер слайду 2

Номер слайду 3

Вправа «Плутослови» Із цих літер скласти історичні терміни чи поняття, які стосуються даної теми, а потім пояснити їх. Терміни1) О, О, Н, І, А, Н, Ч, М, Е, К, И, А, Р, К, З 2) Т, Д, И, И, Н, С, А, К3) Е , Ц, Т, А, Я, Ц, Р, О, Н, Н, І, К, О, И, А, В, Т, Ц, И, Н, Б, Р, В 4) О, О, Н, М, О, І, П, Л, Я 5) Е , Е, О, І, А, К, Р, Н, Н, Ц, О, О, В, В, А, И, Т, Т, Р, С

Номер слайду 4

Вправа «Розгадай кросворд»1. Найпоширеніша форма монополій в Україні. 2. Товариство українських поступовців.3. Один із найбільших синдикатів в Україні. 4. «Клуб російських __». 5. Один із керівників повстання на броненосці «Потьомкін». 6. Місто в Україні, де виникла перша рада робітничих депутатів. 7. Місце, де виділялась земля селянину за реформою П. Столипіна. 8. «Загальний єврейський робітничий союз». 9. Законодавчий орган влади Російської імперії — __ Дума. 10. Керівник і організатор «Просвіти» в Миколаєві, відомий український історик. 11. Український підприємець, який фінансував видання газети «Громадська думка». 12. Крейсер, на якому відбулося повстання восени 1905 року. 13. Журнал, який видавала українська громада І Державної думи, — «Украинский __». 14. Член російської Конституційно-демократичної партії. 15. Член українського руху, що боровся за повернення до українства сполонізованої шляхти. 16. Відомий український громадський діяч, видавець газети «Громадська думка». 17. Ім’я активного учасника повстання на броненосці «Потьомкін» Коваленка. 18. Перша політична партія у Н аддніпрянській Україні. 19. Вугільний синдикат Донбасу. 20. Податок у росії, що стягувався з неросійських народів.

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Вправа «Вгадай героя»1. Активний діяч громадівського руху. Змушений був у 1887 р. залишити Україну. Був професором Вищої Школи Антропології у Парижі. Із 1905 р. працював професором у Петербурзькому університеті. Був учасником і організатором наукових експедицій в Україну. 2. Голова Українського Наукового Товариства, яке було утворене у 1907 р. Найвидатніший історик України. Автор 10-томної «Історії України-Руси». 3. Почесний доктор Харківського університету. Викладала історію України на Вищих жіночих курсах у Петербурзі. Її праці з історії України користувалися широкою популярністю. 4. Боровся з поширенням інфекційних хвороб. Перші відкриття зробив на Одеській бактеріологічній станції. Працюючи лікарем, брав участь у боротьбі з чумою, холерою та іншими інфекційними хворобами на Поволжі і в Туркестані. 5. Член Київського товариства повітроплавання. Виконав вперше у світі «мертву петлю». Підготував та очолив перший груповий політ літаків за маршрутом Київ — Ніжин — Київ. 6. Один із найбільш популярних письменників і драматургів початку ХХ ст. Обрав реалістичний напрям своїх творів. Першим в українській літературі створив галерею образів революціонерів, що діють у складних психологічних ситуаціях.

Номер слайду 7

Прочитайте документ і виконайте завдання.«Нехай наша історія сумна і невідрадна, нехай ми некультурні, нехай наші маси темні, подурені, ми все ж існуємо і хочемо далі існувати. І не тільки існувати як живі істоти, ми хочемо жити як люди, як громадяни, як члени вільної нації. Нас багато — цілих 30 мільйонів. Нам належить будуччина…Ми існуємо, ми відчуваємо своє існування і своє індивідуальне національне «Я». Наша нація у своєму історичному процесі часто була не солідарна поміж окремими своїми частинами, але нині увесь світ української нації, що по всіх частинах України живе однією думкою, однією мрією, однією нацією: «Одна, єдина, нероздільна, вільна, самостійна Україна, від Карпатів аж по Кавказ». …Як не можна спинити річку, що, зламавши кригу навесні, бурхливо несеться до моря, так не можна спинити нації, що, прокинувшись до життя, ламає свої кайдани». Завдання1) Укажіть назву праці та її автора. 2) Якого року вона була видана? 3) У діяльності яких організацій брав участь її автор? 4) Яку течію в українському національному русі він започаткував, а згодом і очолив?

Номер слайду 8

Номер слайду 9

pptx
Додано
20 березня 2022
Переглядів
1685
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку