Презентація "Узагальнювальне слово при однорідних членах речення". 5 клас.

Про матеріал
Презентація до уроку української мови у 5 класі з теми: "Узагальнювальне слово при однорідних членах речення".
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Узагальнювальне слово при однорідних членах речення

Номер слайду 2

Дайте відповіді на запитання: Які між собою однорідні члени (залежні чи рівноправні)?Які питання ставимо до однорідних членів?Від якого слова ставимо запитання до однорідних?Яку синтаксичну роль виконують у реченні однорідні?За допомогою чого поєднуються між собою однорідні члени?

Номер слайду 3

Коми не ставимо при однорідних членах, якщо: О і О. О й О. О або О. О чи О. «І, АБО, ЧИ, ТА, Й – коми ковтай!»

Номер слайду 4

Коми ставимо при однорідних членах речення, якщо: А, але, проте, однак – їм без коми ну ніяк!

Номер слайду 5

У чому особливість сполучника та ?

Номер слайду 6

1. Визначте однорідні члени, поставте розділові знаки. Ранкові поля стрепенулися заворушилися на золотому тлі хмарин і вмилися сонечком. Мороз прокидався хапав зубами усе навколо і тримав, доки міг. Легенда починається з подвигу і мужності людської джерельця води і сонячного дивного світання. Осінь пахне листям грибами печеною картоплею медами і вогкістю, що із долини йде.

Номер слайду 7

Прочитайте і з’ясуйте, що таке узагальнювальне слово

Номер слайду 8

2. Доберіть до поданих рядів однорідних відповідні узагальнювальні слова. Каштани, тополі, клени і липиІ троянди, і гладіолуси, й жоржини. На клумбах, на газонах і на подвір’ях. Білі, червоні, рожеві, жовтіЛисички, боровики, опеньки. Апельсини, яблука, груші. Гриби. Скрізь. РізнокольоровіКвіти. Фрукти. Дерева

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Узагальнювальні слова найчастіше виражаються :іменниками (дерева, меблі, одяг, …)займенниками (все, всі, кожний, всякий, ніхто…),Прислівниками (скрізь, кругом, навкруги, всюди, завжди, ніколи…)Увага!

Номер слайду 11

У наших лісах ростуть …. ялини, сосни, кедри, смереки. 2. Ластівки, білі лебеді, шпаки, журавлі, качки … полинули у вирій.3. На землі, в траві, на деревах , у повітрі … вирує життя.4. Велика галявина поросла лісовим …. папороттю, конвалією . Довідка:скрізь, всі, зіллям, хвойні дерева3. Прочитайте речення, вставляючи на місці крапок слова з довідки. Поставте необхідні розділові знаки.

Номер слайду 12

4. Складіть речення за поданими схемами. О, О і О – УС. УС : О, О, О.І О, і О, і О – УС.

Номер слайду 13

5. Перепишіть, розставляючи розділові знаки. Дощило всюди над яром над болотами над лісом. Степ і лиман озеро і море все закуталось у чарівний тихий світ. Життя вирувало скрізь у траві на деревах і в повітрі. Знайомі місця будинки сади й доріжки усе миготіло в очах. Майже одночасно все дозріло пшениця й овес огірки й помідори. Усе всміхалося Ганнусі і синє небо і далекі гори і квіти в траві і блакитні озера.

pptx
Додано
7 квітня 2022
Переглядів
986
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку