Презентація "В.Стефаник. Камінний хрест"

Про матеріал
Презентація "В.Стефаник. Камінний хрест" допоможе у процесі аналізу твору створити таку духовну атмосферу, яка б допомогла дослідити психологію галицького селянина, утвердити думку про те, що рідний край для людини – це її життя, рідна земля – мати; розкрити символічну назву твору.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

“В Україну линуть журавлі…”

Номер слайду 2

Номер слайду 3

Перша хвиля еміграції Агапій Гончаренко, колишній священик, перший емігрант (1865, Америка)

Номер слайду 4

Емігранти з України за роботою у полі. Канада. 1904 р.

Номер слайду 5

Група українських вуглекопів у Канаді. 1904 р.

Номер слайду 6

Діаспора в Канаді

Номер слайду 7

Юрій Липа Друга хвиля еміграції

Номер слайду 8

Юрій Клен Олег Ольжич

Номер слайду 9

Олена Теліга Євген Маланюк

Номер слайду 10

Улас Савчук

Номер слайду 11

Юрій Косач Третя хвиля еміграції

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Номер слайду 14

Еміграція українців за кордон наприкінці ХІХ – початку ХХ ст. Еміграція – (виселення, переселення) – вимушене або добровільне переселення частини населення з батьківщини до іншої країни на певний час або на постійне мешкання.

Номер слайду 15

Еміграція населення Галичини, Північної Буковини, Закарпатської України була зумовлена економічними причинами: аграрне перенаселення; масове зубожіння українського населення; сповільнені темпи розвитку економіки; низький життєвий рівень; висока смертність та ін. Перші емігранти з’явилися в США у 1860рр, Канаді – 1890рр.

Номер слайду 16

На Краківському вокзалі. Худ. В.Касіян.

Номер слайду 17

За море. Худ. О.Кульчицька

Номер слайду 18

“Віднови біографію” Василь Стефаник народився …. року в селі …. на ….. Він походив із сім”ї …. Освіту здобув у …., ….., ….. Мріяв вивчитися на …. Перша його стаття надрукована в журналі …., підписана псевдонімом …. …. За антишляхетську і передвиборчу агітацію до сейму …. року був ….. Створив … новели. Найвідоміші з них:…………. Помер В.Стефаник у ….році, похований у …. поруч із …..

Номер слайду 19

Новела “Камінний хрест”

Номер слайду 20

Прообраз новели “Камінний хрест” Прообразом Івана Дідуха була реальна особа – русівський селянин – Стефан Дідух.

Номер слайду 21

І розділ 1. Що ми знаємо про Івана Дідуха, про його минуле? 2. Як Іван Дідух працював на своєму клаптику землі? 3. Описуючи тяжку каторжну роботу, неймовірний тягар, що бере на себе Іван, жаліючи навіть коня, автор використовує гротеск. Віднайдіть це в тексті. 4. А чи давала тяжка праця результат? 5. Щоб показати тісний зв”язок Івана Дідуха з землею, автор використовує персоніфікацію. Віднайдіть це в тексті.

Номер слайду 22

ІІ розділ 1. Який образ Івана Дідуха нам подає автор на початку ІІ розділу? 2. Який художній засіб використовує письменник в уривку: “То як часом якась долішня хвиля викарбутить великий камінь із води і покладе його на беріг, то той камінь стоїть на березі тяжкий і бездушний. Сонце лупає з нього черепочки давнього намулу і малює по нім маленькі фосфоричні звізди”? 3. Що спонукало чоловіка згадати минуле, сповідуватися перед односельцями, гримати на дружину? 4. Що змальовує автор в останньому абзаці ІІ розділу?

Номер слайду 23

ІІІ розділ 1. Що примусило І.Дідуха і його дружину покидати рідний край? 2. Які слова передають трагізм, душевні передчуття емігранта?

Номер слайду 24

ІV розділ 1. З яким проханням звертається Іван Дідух до односельців? 2. Як ви розумієте слова Івана Дідуха: “Так баную за тим горбом, як дитина за цицков. Я на нім вік свій спендив і окалічівєм. Коби-м міг, та й би-м го в пазуху сховав, та й взєв з собов у світ. Банно ми за найменшов крішков у селі, за найменшов дитинов, але за тим горбом таки ніколи не перебаную”.

Номер слайду 25

V розділ 1. Всі пили, всі говорили, а ніхто не слухав. Чому? 2. Розкрийте психологічний стан Івана Дідуха, описаний у двох останніх абзацах.

Номер слайду 26

VІ розділ 1. Як передано біль і тугу Івана Дідуха? 2. Яке враження справляє танець Івана Дідуха? Яка роль цього образу? VІІ розділ 1. Назва новели символічна. Доведіть це.

Номер слайду 27

школа в селі Русові де навчався Василь Стефаник. школа в селі Русові де навчався Василь Стефаник. Камінний хрест, поставлений у с.Русові Стефаном Дідухом.  

Номер слайду 28

Кадр з фільму «Камінний хрест»

Номер слайду 29

Кадр з фільму «Камінний хрест»

Номер слайду 30

школа в селі Русові де навчався Василь Стефаник. школа в селі Русові де навчався Василь Стефаник. Камінний хрест, поставлений у с.Русові Стефаном Дідухом.  

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Скрипник Світлана Миколаївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
ppt
Додано
7 лютого 2019
Переглядів
6596
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку