Презентація "В.Сухомлинський "Глуха дівчинка"

Про матеріал
Презентація містить біографічні відомості про Василя Сухомлинського та оповідання "Глуха дівчинка"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Василь Сухомлинський“Глуха дівчинка”

Номер слайду 2

Сухомлинський Василь Олександрович(1918-1970)педагогпубліцистписьменник

Номер слайду 3

Народився Василь Сухомлинський 28 вересня 1918 р. в селі Василівка Кіровоградської області у незаможній селянській родині. Мама була домогосподарка, а тато працював столяром. Василь Сухомлинський з мамою

Номер слайду 4

Василь Сухомлинський у школі був одним із кращих учнів. Потім став студентом педагогічних інститутів. З 17 років викладав українську мову та літературу у сільських школах свого району.

Номер слайду 5

Почалась війна. У свої 22 роки Василь пішов на фронт добровольцем. Він двічі отримував поранення під час боїв. Не отримавши дозволу повернутися на війну, Сухомлинський продовжив працювати педагогом.

Номер слайду 6

Влаштувався на роботу директором школи і вчителем мови й літератури, але не в Україні. Коли війна закінчилась, Василь повернувся на Батьківщину.

Номер слайду 7

У 1948-му році Сухомлинський став директором та вчителем у селі Павлиш. Уся школа – чотири маленькі класи. Через таку тісноту дітей вчили у три зміни, а ввечері на усі класи була лише одна лампа.

Номер слайду 8

Василь Олександрович зітхнув і крок за кроком почав все перероблювати. Педагоги разом з учнями будували нові шкільні корпуси школи. Навколо новозбудованої школи висадили сад, виноградник, облаштували голуб’ятню, теплицю, пасіку, кролеферму, зробили майстерні та свою власну маленьку метеостанцію.

Номер слайду 9

Маленьких школярів вчили за допомогою гри та казки. Сухомлинський написав півтори тисячі повчальних казок та оповідань.

Номер слайду 10

Василь Сухомлинський пропрацював у Павлиській школі 23 роки, і дійсно віддав її учням своє серце. Помер вчитель 2 вересня 1970 року, коли йому був 51 один рік.

Номер слайду 11

Нагрудний знак «Василь Сухомлинський» — заохочувальна відзнака Міністерства освіти і науки України. Має третій (найвищий) ступінь серед відзнак. З 2005 року цією відзнакою нагороджуються наукові та педагогічні працівники.

Номер слайду 12

У лікарні є дитяча палата. У ній лежало семеро дівчаток, у кожної — своя хвороба. Усі вони одужували, і їм було нудно. Старшою в палаті була тринадцятирічна Таня, почувала вона себе ніби керівником маленького дитячого колективу.“Глуха дівчинка”Лікарня

Номер слайду 13

Відчинивши вікно, Таня дивилася на квітучий сад.— Уже й бузок цвіте, — задумливо сказала дівчинка. І тюльпани скоро зацвітуть. Дівчатка, давайте принесемо в палату квітку й поставимо у склянку. Як це буде добре!— Добре, ой, як добре, — зраділи всі.

Номер слайду 14

Мовчала лише одна дівчинка — восьмирічна Ніна. Вона була глуха. Ніна добре розуміла, про що йдеться. Їй тежбуло радісно: в палаті — квітка! Їй теж захотілося кивнутиголовою й радісно усміхнутися, але вона відчула, що Таняїї не питає.

Номер слайду 15

— А яку ж квітку поставимо — бузок чи тюльпан? — знову запитала Таня.— Бузок! — хотілося одним дівчаткам.— Тюльпан! — хотілося іншим. Ні Тані, ні іншим дівчаткам чомусь і на думку не спало, що можна поставити дві квітки — і бузок, і тюльпан. Їх захопила гра, грати було цікаво.

Номер слайду 16

— Немає згоди, — зітхнула Таня, — спитаємо кожного. Яку квітку поставимо на стіл — бузок чи тюльпан?Трьом хотілося, щоб у кімнаті був тюльпан, трьом —бузок.— Що ж тепер робити? — задумливо запитала Таня. В її очах грала радісна усмішка: Таню найбільше захопила гра. Захопилися грою й інші дівчатка.— Що ж робити — троє за тюльпан, троє за бузок… —ще раз промовила Таня, ніби розмірковуючи вголос.

Номер слайду 17

Раптом вона глянула на Ніну. Глуха дівчинка сиділа білявікна, на її очах тремтіли сльози. Це були сльози обрàзи,несправедливості. Про неї забули, її не питали, якої квіткихочеться їй.

Номер слайду 18

Ніна усміхнулася й тоненьким пальчиком намалювала в повітрі квітку тюльпана. Таня пішла по тюльпан. Ніна, посміхаючись, дивилася у вікно.— Ой! — вигукнула Таня. — А про Ніну ми й забули. Яку тобі квітку хочеться — бузок чи тюльпан?

Номер слайду 19

Які почуття викликає у вас оповідання?Де відбувся описаний випадок? Хто був у палаті?Чи запитували дівчатка Ніну про її бажання? Які почуття вона переживала?Чому дівчатка забули про Ніну? Як Таня виправила помилку?

Номер слайду 20

Розглянь малюнок. Що нового можна дізнатися про Ніну?

Номер слайду 21

Слухати требане тільки вухами, а й серцем.

pptx
Пов’язані теми
Літературне читання, 2 клас, Презентації
НУШ
Інкл
Додано
28 лютого
Переглядів
159
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку