Презентація "В.Винниченко. Загальні відомості про життя і творчість, жанрове розмаїття

Про матеріал
презентація для учнів 10 класу з української літератури про життя і творчість Володимира Винниченка, на основі якої створений відеоурок
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Володимир Винниченко. Загальна характеристика творчості: проблематика, жанрове розмаїття, стильові особливості

Номер слайду 2

Він найбільший між усіма нашими прозаїками і найбільший письменник гайдамацьких нащадків Тодось Осьмачка

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Навчання в народній школіЄлисаветградській школі 1990 рікна юридичному факультеті 1900 – 1901 рр. Вступив до УРП (Української революційної партії)

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Номер слайду 8

І етап творчості 1902 р. журнал “Киевская старина”надрукував перше оповідання “Краса і сила” 1906 р. збірка “Краса і сила” (увійшли 7 оповідань)Початок творчості

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Герої-романтики(оповідання “Студент”) Стихійні бунтарі (“Біля машини”) Селяни (“Голота”)Маленькі люди. Титани духу. Українці і малороси

Номер слайду 13

Оформлення творів – мала проза

Номер слайду 14

Романна проза Винниченка 14 романів Соціально-психологічні романи“Чесність з собою”,“Рівновага”, “Божки”“Заповіт батьків”“Записки кирпатого Мефістофеля”

Номер слайду 15

“Записки кирпатого Мефістофеля”(рання романістика)Проблеми: Кохання, сім’я, шлюб, перелюбство, добро і зло, конфлікт між розумом тапідсвідомими інстинктами.

Номер слайду 16

Світогляд письменника:пізнання сенсу життя;дослідження найпотаємніших глибин людської душі;«чесність з собою».

Номер слайду 17

Особисто для Винниченка це стало повним відлученням від батьківщини і втратою будь-якої надії повернутися. Тоді з-під пера письменника виходять один за одним романи „Вічний імператив”, „Лепрозорій”, „Нова заповідь” (перекладений французькою мовою). Він працює над романом „Хмельниччина” та низкою інших творів, які, на жаль, не всі були надруковані. Останній роман — „Слово за тобою, Сталіне!” Цей своєрідний підсумок роздумів письменника й політика був завершений незадовго до його кончини — 3 березня 1951 р.

Номер слайду 18

1. Вивчити біографію В. Винниченка. 2. Письмово дати відомості про Винниченка - політика. 3. Виконати тести за біографією Винниченка на сайті «На урок». Домашнє завдання .

pptx
Додано
30 квітня 2020
Переглядів
3919
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку