Презентація "Валер'ян Підмогильний - автор інтелектуальної прози"

Про матеріал
Презентація до першого з трьох уроків вивчення творчості Валер'яна Підмогильного " Валер'ян Підмогильний - автор інтелектуальної прози, перекладач"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Валер’ян Підмогильний – автор інтелектуально-психологічної прози, перекладач

Номер слайду 2

Дата народження 2 лютого 1901 Місце народження с. Чаплі під Катеринославом Дата смерті 3 листопада 1937 Місце смерті Сандармох , Карелія Національність українець Громадянство СРСР Мова творів українська Рід діяльності письменник, перекладач Magnum opus (головний твір ) “Місто”

Номер слайду 3

«Коли б хтось із читачів оцих моїх літературних спогадів та запитав мене, кого з молодих українських письменників двадцятих-тридцятих років я вважаю найбільш інтелектуально заглибленим, душевно тонким або, по-просту кажучи, найбільш інлелігентним, то я б ні на хвилинку не задумався і відказав:— Валеріана Підмогильного.» Ю. Смолич

Номер слайду 4

В. Підмогильний створив об’єднання «Ланка» , членами якого були Богдан Антоненко-Давидович, Григорій Косинка, Євген Плужник, Теодосій Осьмачка...Ці митці захищали традиції класичної літератури, орієнтувалися на модерні стилі, відкидали політичну заангажованість літиратури. Потім «ланківці» перейменували своє об’єднання на МАРС.

Номер слайду 5

Екзистенціалізм — філософський напрям, який сформувався у французькій філософії та літературі в першій половині XX ст. Представники екзистенціалізму звернули свою увагу саме на внутрішній світ людини в екстремальних ситуаціях; вони вважали, що немає людини, яка б не відчувала хоч трохи відчаю; немає людини, у чиїх сокро­венних надрах не приховувалася б якась стурбованість, тривога, дисгармонія, якийсь страх перед невідомим або чимось таким, що його вона навіть не бажає усвідомлювати.

Номер слайду 6

Кожен має свою внутрішню сутність, свою індивідуаль­ність, своє «я», свою екзистенцію. Екзистенція (з грецької «існування») – втілення духовної психоемоційної неповторності особи. Філософія: Я – унікальний. Основні ознаки українського екзистенціалізму: підвищена увага до таємних закутків душі; наявність прихованого зла в кожному; викриття бажань і прагнень людини на рівні підсвідомості.

ppt
До підручника
Українська література (рівень стандарту, академічний) 11 клас (Авраменко О.М., Пахаренко В.І., Мовчан Р.В.)
Додано
20 квітня 2020
Переглядів
1060
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку