Презентація "Валер'ян Підмогильний, роман "Місто". Зображення "цілісної" людини в єдності біологічного, духовного, соціального"

Про матеріал
Презентація до третього з трьох уроків вивчення творчості Валер'яна Підмогильного: "Валер'ян Підмогильний, роман "Місто". Зображення "цілісної" людини в єдності біологічного, духовного, соціального"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Валер’ян Підмогильний. «Місто». Зображення «цілісної» людини в єдності біологічного,духовного, соціального «Роман про людину, про місто, про життя, про незгасність вогню, сповнений скептицизму переможця й оптимізму приреченого». Ю. Шерех

Номер слайду 2

«Як можна бути вільним, Евкріте, коли маєш тіло?»                                                    А. Франс. «Таїс» «Шість прикмет має людина: трьома подібна вона на тварину, а трьома на янгола: як тварина — людина їсть і п'є: як тварина — вона множиться і як тварина — викидає; як янгол — вона має розум, як янгол — ходить просто і як янгол — священною мовою розмовляє».                                                                                     Талмуд

Номер слайду 3

Твір Підмогильного сюжетними мотивами нагадує західноєвропейський «роман кар’єри»: у цьому жанровому різновиді роману герой з нижчих верств пробивається до вищих прошарків. Однак зростання й еволюція Радченка змальовується у трьох сюжетних вимірах: у соціальній площині, в особистісно-внутрішній сфері, у творчій царині, себто Степан реалізується як мистецька особистість.

Номер слайду 4

Номер слайду 5

За літературу! Мусимо поважати те, що дає нам заробіток. Але скажіть – тільки щиро! – чому ви почали писати? З заздрощів, - відповів Степан, червоюніючи.

Номер слайду 6

Перше оповідання “Бритва” Тематика: громадянська війна Наступні декілька оповідань з аналогічною тематикою

Номер слайду 7

Натхненна робота над кіносценарієм “Потім пильно накреслив план кінодрами з часів громадянської війни на шість частин з прологом, де було все як годиться: соціальне противенство — раз, кохання між героєм-робітником та жінкою з противного табору — два, чарівна дівчина-пролетарка, що того робітника від наглої смерті рятує й перебирає на себе його чуття, — три, постріли й дим — чотири, перемога чесноти — п'ять, не згадуючи вже про дрібніші факти, що нічим не поступались попереднім. “

Номер слайду 8

Вплив на творчість “Fata Morgana” Коцюбинського “Ніколи, ніколи я такого не напишу..” Розмови з Виговським “Шаг ціна тому прозаїкові, що не знає людей..” “Про що властиво він писав? Ніде, протягом сотні сторінок не здибав він людини …..”

Номер слайду 9

“ Юрба збуджувала його, збуджувала не самий зір та слух, але й ніс його поширювався, щоб нюхати, пучки тремтіли, щоб діткнутись цієї рухливої, гомінкої маси. Він прагнув відчути її всіма чуттями, всю і кожного, ввібрати її всіма сполучними каналами в ту могутню майстерню, де враження топляться на огнищі крові й куються на ковадлах серця.”

Номер слайду 10

“Він напише повість про людей..” - натхненна праця над повістю “Цілий тиждень тривало це таємниче сп’яніння.” творча криза “Але другого дня не написав нічого. Сидів, ходив, навіть лягав і марити пробував, але жодного слова на дальший розділ видушити з себе не спромігся. Так, ніби вся повідь його уяви раптом зсілась і в голові йому лишились мертві згустки, яких не в силі був розтопити його гарячий розпач. “

Номер слайду 11

“Тоді в тиші лампи над столом, писав свою повість про людей”.

Номер слайду 12

В. Підмогильний, формуючи нову модель психолого – реалістичного роману, експериментує з композицією: на традиційну оповідну з її зав’язкою, кульмінацією, розв’язкою (у романі «Місто» це сюжетна лінія становлення письменника) накладає кризову ( сюжетна лінія Степанових стосунків  із жінками), яка характерна для пригодницьких творів. Таким чином він динамізує психологічний роман.

Номер слайду 13

Жіночі образи Роман «Місто»

Номер слайду 14

Надійка «Таке біляве, тихе, а тиха вода греблі рве»

Номер слайду 15

«Приємна романтика кухні: стосунки юнака й злочинної мами, роман з раптовою зав’язкою, жагучим змістом і нудним закінченням…»

Номер слайду 16

«Ах, божественний, які ми дурні. Всі дурні. Ти нічого не розумієш…» «Люди – страшеннні коміки, вони не хотять жити просто, а все щось вигадують, накручують, а потім самі мучаться…»

Номер слайду 17

«Мить для жінки замало» «Досі він любив жінок, випадково зустрінутих на його шляху, а сам ще не обирав».

Номер слайду 18

«Рухалася гнучко й раптово, пригорнувшись уся від грудей до колін, віддавшись цілком йому і танцеві, а він зазирав їй у вічі благальним поглядом, напружившись у цьому пристрасному оповитті»

Номер слайду 19

“...хлопець вийшов, переймаючись до неї пошаною, якось схвильовано розуміючи, що жінка продається, а людина – ні.”

Номер слайду 20

«Жінки для Степана Радченка — талісман його успіху, по суті його жертва… жінка є лише об’єктом почуття й екзистенціального пошуку мужчини. Однак цей пошук абсурд­ний, як абсурдне саме життя… Для чоловіків це пошук самоствер­дження, а не кохання» Соломія Павличко

Номер слайду 21

Розповідна стратегія роману Розповідь у романі «Місто» ведеться від третьої особи, але читач сприймає світ очима Степана Радченка. Ця викладова форма роману зумовлена намаганням автора, з одного боку, дистанціюватися від поглядів героя, подати їх неупереджено (для цього використана третьоособова форма розповіді), з другого – представити внутрішній світ персонажа цілісно й вичерпно.

Номер слайду 22

І все ж вдумливий читач побачить головного героя очима інших персонажів. Надійка Мусінька Максим Гнідий Зоська Вигорський Левко Рита

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Зведенюк Людмила
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
ppt
До підручника
Українська література (рівень стандарту, академічний) 11 клас (Авраменко О.М., Пахаренко В.І., Мовчан Р.В.)
Додано
20 квітня 2020
Переглядів
5513
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку