Презентація "Валерій Шевчук "Дім на горі""

Про матеріал
Додатковий матеріал до уроків української літератури у 11 класі. Дає змогу більш цікаво викладати навчальний матеріал здобувачам освіти.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

В. Шевчук. Роман "Дім на горі"

Номер слайду 2

У творчості В. Шевчука умовно можна виділити три основні напрямки: історична проза; твори, що відображають сучасне життя; літературознавчі праці. 

Номер слайду 3

Андріївська церква. Київ Барокова архітектура:

Номер слайду 4

Маріїнський палац

Номер слайду 5

Брама Заборовського

Номер слайду 6

Барокове поєднання високого (духовного) й низького (буденного): дім на горі — це фортеця нашої духовності; підніжжя гори — це поле боротьби добра й зла, світла й темряви.

Номер слайду 7

Роман-балада жанрові різновид роману, який містіть ознака балади.

Номер слайду 8

Роман "Дім на горі", який письменник називає "обителлю свого духу", народжувався у 1966-1980 роки. «Дім на горі» (1983)

Номер слайду 9

Роман – великий і складний за будовою епічний прозовий твір, у якому широко охоплені життєві події, глибоко розкривається історія формування характерів багатьох персонажів.

Номер слайду 10

Бала́да (фр. ballade, від прованс. ballar — танцювати) — жанр ліро-епічної поезії фантастичного, історико-героїчного або соціально-побутового характеру з драматичним сюжетом. 

Номер слайду 11

“Книжку "Дім на горі" я писав мовби з кінця, тобто з другої, фольклорно-фантастичної частини "Голос трави". Писалась вона поволі: спершу одне оповідання, котре я відкладав убік – хай вилежиться, тоді друге й так далі. Мав щастя, що мене ціле десятиліття не друкували, отож міг собі дозволити таку розкіш – не поспішати. А коли згодом переглянув усі ті оповідання, побачив, що вони утворюють певну цілість. Мені забаглось видати її окремою книжкою, але, на щастя, ніхто не зважився її друкувати, і поки вона собі лежала, я відчув, що чогось їй бракує. І дописав тоді першу частину".

Номер слайду 12

Роман-балада «Дім на горі» складається з двох частин: У першій («Дім на горі. Повість-преамбула») розповідається про життя чотирьох поколінь, які живуть у домі на горі з 1911 по 1963 рр., але в долі кожного чомусь уперто простежується низка загадкових і дивовижних послідовностей. Друга частина роману, що має назву «Голос трави», складається з 13 новел, які об’єднуються підзаголовком «Оповідання, написані козопасом Іваном Шевчуком і приладжені до літературного вжитку його правнуком у перших».

Номер слайду 13

Преамбула (від лат. praeambulare — «те, що передує» та середньо-лат. та середньо-латинське  praeambulum — «введення») — передмова, вступна частина як правило важливого нормативного акту.  Преамбулою також часто зветься ввідна частина великих наукових праць. Притча, як різновид оповідання, містить в іноказальній, алегоричній формі повчання.

Номер слайду 14

Магічний реалізм — це художній метод, у якому магічні елементи включені в реалістичну картину світу. «Магічний реалізм» – це реалізм, у якому органічно поєднуються елементи реального та фантастичного, побутового та міфічного, дійсного та уявного, таємничого.

Номер слайду 15

Тема: ствердження ідеї єдності усього живого, сущого на землі, яке передбачає необхідність для кожного нового покоління виборювати свій досвід пізнання себе і світу й так перевіряти досвід поколінь минулих задля майбутнього.  Головна ідея: розкрити людину через психо-iнтуїтивне пiзнання її долi, коли вона творилася не лише за логікою національної доцільності, а слідувала передусім за почуттями.  Пізнати сенс буття, побачити, відчути, естетично пережити добро і зло, світло і тінь, їх вічне протистояння, яке лежить в основі руху, динаміки поступу, допомагає оголити людську душу, художньо дослідити людську природу. 

Номер слайду 16

Проблематика: сутнiсть добра i зла; протиборство між світлом і тінню; вiдповiдальнiсть кожного за свої вчинки на цiй землi; пошук сенсу свого буття, самого себе; прагнення розібратися у довколишньому світі; душевна роздвоєність людини; відповідальність кожного за свої вчинки; прагнення внутрішньої чистоти, гармонії.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Надточа Інна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Підлужна Валентина
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
ppt
Додано
27 грудня 2019
Переглядів
11343
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку