Презентація "Вальтер Скотт – засновник жанру історичного роману. Роман «Айвенго»

Про матеріал
Матеріал використовувати для уроку "Вальтер Скотт – засновник жанру історичного роману. Роман «Айвенго». Мета уроку:ознайомитися з особистістю письменника, розкрити його роль у розвитку історичного роману; розкрити особливості жанру історичного роману на прикладі «Айвенго»
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Урок зарубіжної літератури7 клас. Вальтер Скотт – засновник жанру історичного роману. Роман «Айвенго»

Номер слайду 2

Номер слайду 3

Вальтер Скотт (1771 – 1832)

Номер слайду 4

Карта Великої Британії

Номер слайду 5

Прапор і герб Шотландії

Номер слайду 6

Дж. Байрон«Не знаю читання більш захоплюючого, ніж твори Вальтера Скотта. Я всі романи його читав не менше п’ятдесяти разів».

Номер слайду 7

Й. Гете«великий талант, якому нема рівних»

Номер слайду 8

Вальтер Скотт – засновник жанру історичного роману. Роман «Айвенго» Мета: ознайомитися з особистістю письменника, розкрити його роль у розвитку історичного роману; розкрити особливості жанру історичного роману на прикладі «Айвенго»

Номер слайду 9

Лінія життя15 серпня 1771 року в Единбурзі (Шотландія) в дворянській родиніХвороба В. Скотта. З 1779 року навчався в единбурзькій школі, у 1785 році вступив до Единбурзького коледжу. 1792 рік: здає іспит в Единбурзькому університеті на звання адвоката. Перші літературні спроби припадають на кінець 90-х років, а вже з 1800 року збирає шотландський фольклор і, як результат, у 1802 році видає двотомну збірку „Пісні шотландського кордону”.) Неймовірні знання історії, літературні здібності та наполеглива праця дали своє: поема «Пісня останнього менестреля», видана 1805 року, стала для Вальтера Скотта справжнім успіхом. Проте і в юридичній сфері митець займав активні позиції. Він став членом колегії секретарів Верховного суду ШотландіїБагато хворів. У 1832 році помер

Номер слайду 10

Единбург Принцес-стріт Пам’ятник В. Скотту

Номер слайду 11

Роберт Бернс

Номер слайду 12

Проза В. Скотта“Пуритани” (1816), “Роб Рой” (1818),“Айвенго” (1820),(1823), “Вудсток” (1826),“Перська красуня” (1828)… Це неповний перелік того, що належить перу письменника. Усього з’явилось 28 романів за 18 років.

Номер слайду 13

1814 рік – визначна дата в історії світової літератури. Цього року з’явився перший історичний роман, який проклав напрям для розвитку нового літературного жанру, що не втрачає популярності й донині. «Веверлі» - так називався перший роман на історичну тему.

Номер слайду 14

Готичний замок Абботсфорд

Номер слайду 15

Виберіть жанрові ознаки роману:малий за обсягом твірглибоке розкриття життєвих історій, різноманітних людських дольвіршована формалише епізод життявеликий за обсягом твір

Номер слайду 16

Літературознавчий словник. Роман – великий за обсягом твір, який має дві та більше сюжетних ліній,в основі якого лежить глибоке розкриття життєвих історій, різноманітних людських доль.Історичний роман – великий за обсягом та складний за будовою твір, присвячений подіям минулого, з поєднанням авторського вимислу. Будується на фактах, документах. Героями можуть бути як реальні так і вигадані персонажі

Номер слайду 17

Англія 12 ст

Номер слайду 18

Історична довідка. Вільгельм Завойовник

Номер слайду 19

Номер слайду 20

Середньовічна Англія

Номер слайду 21

Висновок. Роман “Айвенго”(1819) письменник вважав своїм першим справжнім історичним романом, бо вперше дія твору відбувається в далекому середньовіччі і описує певні реальні події, що відбувалися в Англії XIIст. Головна тема роману: ворожнеча між саксами та норманами в середньовічній Англії.

Номер слайду 22

Теми: зображення історичного минулого Англії 12 ст; боротьба англосаксів з норманами; доля Айвенго та інших персонажівІдея : уславлення лицарських чеснот, засудження жорстокості, підступностіПроблеми: боротьба за незалежність, владу, перемога добра над злом Конфлікт: Політичний Річард –принц Джон; національний: нормани-сакси; соціальний: бідні-багаті

pptx
Додав(-ла)
Новікова Ірина
До підручника
Зарубіжна література 7 клас (Волощук Є.В.)
Додано
2 жовтня 2022
Переглядів
593
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку