Презентація. Вареники були обов'язковою стравою, котру несли молодій дівчата-дружки на другий день весілля, а жінки — породіллі.

Про матеріал
Вареники — одна з найпоширеніших страв з вареного тіста з начинкою. Остання могла бути пісною чи скоромною — залежно від християнського календаря. Як начинку використовували сир, смажену капусту, варену товчену картоплю, вишні та інші ягоди, яблука, варену квасолю, горохове пюре, гречану кашу.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Презентація на тему: «Українські вареники»

Номер слайду 2

Зміст1. Все про вареники?2. Звичаї та обряди пов’язані з варениками.3. Приказки, прислів’я, скоромовки, загадки та пісні пов’язані з варениками

Номер слайду 3

Вареник-українська страва

Номер слайду 4

Все про вареники Вареники (пироги) — українська національна страва у вигляді відвареного прісного тіста і начинки з м'яса, грибів, овочів, фруктів, ягід та сиру.

Номер слайду 5

Звичаї та обряди пов’язані з варениками

Номер слайду 6

Вареники — одна з найпоширеніших страв з вареного тіста з начинкою. Остання могла бути пісною чи скоромною — залежно від християнського календаря. Як начинку використовували сир, смажену капусту, варену товчену картоплю, вишні та інші ягоди, яблука, варену квасолю, горохове пюре, гречану кашу.

Номер слайду 7

У повсякденному меню українського селянина вареники зустрічалися нечасто, вони були окрасою недільного й святкового столу. Вареники входили також до складу урочистих трапез (весілля, хрестини, храмові свята). Вареники були обов'язковою стравою, котру несли молодій дівчата-дружки на другий день весілля, а жінки — породіллі. При цьому примовляли: Щоб повна була завжди, як вареник. У цих випадках вареники символізували продовження роду.

Номер слайду 8

Українці вважали, що вареники мають магічне значення. Їх обов'язково готували у день, коли в господарстві селянина телилася корова або ягнилася вівця. Це повинно було забезпечити тварині міцне здоров'я та плодючість. Дівчата ворожать на варениках на Андрія.

Номер слайду 9

Начинки для вареників мали особливі прикмети. Так, начинки з бобових, повинні були сприяти родючості землі.

Номер слайду 10

Вареники з сиром займали важливе місце в українських обрядах. Вважалося, що ними можна задобрити духів: добрих – щоб допомагали, злих – щоб не шкодили. Готували вареники з сиром на весілля, на хрестини, і обов’язково – на масляну. До вареників з сиром додавали сметану чи ряжанку, запивали холодним свіжим або кислим молоком.

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Пам’ятник вареникам

Номер слайду 13

Тільки в хаті українській Покуштуєш диво з див: Ось півмісяці у мисці, А над ними в'ється дим, Бо гарячі - масло тане... Чи ж ви знаєте, що це?

Номер слайду 14

Дякую за увагу!

pptx
Пов’язані теми
Технології, Презентації
Додано
7 листопада 2023
Переглядів
489
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку